Súperov tréner zodral jednu formáciu, Nitra mala viac síl. Zahrá si šieste finále

Reklama
Reklama
Reklama
Ďalšie
Reklama
Reklama
Reklama
Súperov tréner zodral jednu formáciu, Nitra mala viac síl. Zahrá si šieste finále
Radosť hokejistov Nitry.
Radosť hokejistov Nitry.TASR
Hokejisti Nitry sa radovali zo svojho šiesteho postupu do finále najvyššej slovenskej súťaže. Corgoni po šokujúcom vyradení víťaza základnej časti z Popradu, uspeli aj proti druhému tímu dlhodobej časti. Nitrania predĺžili spanilú jazdu rozhodujúcim gólom v predĺžení šiesteho stretnutia a po kamzíkoch si poradili 4:2 na zápasy aj s Michalovcami.

Nitrania sa prebojovali do boja o titul v šiestich z uplynulých desiatich sezón, ak do štatistík nerátame jedenásty ročník 2019/20, ktorý sa nedohral pre pandémiu koronavírusu.

Doteraz sa mužstvo spod Zobora delilo s piatimi finálovými účasťami s HC '05 Banská Bystrica. Vyvrcholenie spečatenia ďalšieho prieniku medzi dva najlepšie tímy sa podobalo tomu historicky prvému, keď na domácom ľade uzavreli v sezóne 2013/14 semifinálovú sériu s baranmi (4:1 na zápasy).

Nitra - Michalovce 4:3 pp

Vtedy rozjasal v predĺžení zaplnenú Nitra arénu útočník Richard Lelkeš, po takmer 10 rokoch rozpútal eufóriu pod Zoborom Sebastián Čederle. Corgoni potvrdili po vyradení Popradu svoje sebavedomie a preukázali odolnosť v kľúčových okamihoch série.

"Rozhodli pevnejšie nervy. Boli to infarktové stavy pre hráčov, divákov, ale aj nás trénerov. Viedli sme 3:1, no po vyrovnaní na 3:3 nám išlo sebavedomie dole. Michalovce si vyrobili tlak, ktorý sme neustáli. Prestávka pred predĺžením nám padla vhod, dokázali sme zresetovať hlavy a išli sme si za svojím."

Štatistika rozhodujúceho súboja.
Štatistika rozhodujúceho súboja.Flashscore

"Séria bola napínavá, Michalovce boli v prvých dueloch nejaké uspané, niečo sa im tam dialo a my sme získali výhodu. Séria bola každým zápasom pre oba tímy náročnejšia, ale našou dravosťou sme súpera ukorčuľovali. Ich tréner zodral jednu formáciu, my sme stále točili tri-štyri formácie a mali viac síl," uviedol po rozhodujúcom stretnutí Ivan Švarný, asistent trénera Nitry.

Michalovčania v tretej tretine najskôr zmazali dvojgólové manko, následne si ho domáci opäť vypracovali. Po góloch Maxa Newtona a vyrovnaní Kristofersa Bindulisa sa zdalo, že v predĺžení by mohli využiť momentum hry vo svoj prospech. Napokon však inkasovali v 68. minúte z hokejky Čederleho a po dueli si na krk zavesili bronzové medaily, rovnako ako v ročníku 2020/21, keď takisto obsadili druhú priečku po ZČ.

"Je ťažké takto prehrať, máme po sezóne. Som však hrdý na náš tím. Bojovali sme, dokázali sme zmazať dvojgólové manko v závere. Nitra hrala veľmi dobre vo všetkých šiestich dueloch. Bola to skvelá séria proti výbornému tímu a skvelým fanúšikom," povedal kapitán Kaspars Daugavinš.

Lotyšský útočník sa po krátkom voľne pripojí k národnému tímu, ktorý bude na blížiacich sa MS obhajovať prekvapivý bronz z domáceho šampionátu. Pre Daugavinša to môže byť 12. turnaj v elitnej kategórii MS.

Série medzi Nitrou a Michalovcami.
Série medzi Nitrou a Michalovcami.Flashscore

Domáci kapitán Branislav Mezei je v 43 rokoch najstarší hráč súťaže. Napriek svojmu veku je dôležitým pilierom nitrianskej defenzívy a rád by napodobnil zisk Pohára Vladimíra Dzurillu, ktorý získal s Nitrou v ročníku 2015/16.

"Chcel by som ešte do Nitry priniesť titul. Keďže sme sa dostali do finále, sme k tomu blízko. Ktovie, či sa to v mojej kariére ešte bude opakovať, preto to chcem využiť naplno a chcem ho jednoznačne vyhrať," zdôraznil skúsený obranca, ktorý má na konte 240 duelov v zámorskej NHL.

Nitrania si na meno svojho súpera musia počkať minimálne do nedele. Vtedy je na programe šiesty duel série medzi HK Spišská Nová Ves a HC Košice, v ktorej vedú 3:2 na zápasy Spišiaci. Ak rysy nespečatia svoj postup na ľade oceliarov, o druhom finalistovi rozhodne siedme stretnutie v utorok na ľade v Spiš aréne.

Isté je, že finálové súboje začnú Nitrania na ľade súpera 19., resp. 20. apríla. Ak postúpi do finále Spišská Nová Ves, pôjde o premiérový boj o zlato medzi týmito súpermi. Ak uspejú Košičania, tak ich čaká druhá finálová konfrontácia s Nitrou, pričom v tej prvej (2013/14) sa radovali z titulu oceliari.