TOP 7 najzaujímavejších sezón legionárov v histórii slovenskej extraligy

Reklama
Reklama
Reklama
Ďalšie
Reklama
Reklama
Reklama

TOP 7 najzaujímavejších sezón legionárov v histórii slovenskej extraligy

Maione drží rekord extraligy v počte získaných bodov obrancu v jednej sezóne.
Maione drží rekord extraligy v počte získaných bodov obrancu v jednej sezóne.TASR
Najvyššia slovenská hokejová súťaž je dlhodobo domovom legionárov, ktorí vytvorili niekoľko rekordov alebo sa postarali o rôzne zaujímavé štatistické zápisy. Flashscore Správy sa pozreli na sedem takýchto údajov.

Éric Faille

Kanadský útočník pomohol Banskej Bystrici v sezóne 2018/19 k tretiemu titulu po sebe, pričom so 72 bodmi vyhral bodovanie základnej časti a so šestnástimi ovládol aj štatistiky v play-off.

Tento bodový a asistenčný (48) z dlhodobej časti je historicky najlepší spomedzi všetkých legionárov počas jedného ročníka. Produktivitu vyraďovacej fázy pritom Faille vyhral v oboch sezónach, ktoré pod Urpínom strávil.

Roman Iljin

V sezóne 1998/99 sa ruský útočník stal prvým legionárom, ktorý vyhral produktivitu slovenskej extraligy. Získal celkovo 69 bodov za 33 gólov a 36 asistencií. Až do minulého ročníka pritom držal aj strelecký rekord medzi zahraničnými hráčmi, prekonal ho až Gerlach. Iljin odohral tri roky za Slovan Bratislava, majstrovský titul dvihol nad hlavu v dvoch prípadoch.

Kamil Brabenec

Český útočník obliekal päť sezón farby Zvolena a jednu Nových Zámkov. V drese HKM vyhral majstrovský titul, ktorý zariadil víťazným gólom. Ako jediný legionár ovládol dvojnásobne produktivitu celej ligy, podarilo sa mu to po v rade. 

Životná bola preňho sezóna 2014/15, v ktorej zaknihoval sedemnásť gólov a pridal 46 asistencií. V najvyššej slovenskej súťaži nazbieral celkovo 293 bodov, viac ich má z legionárov iba Petr Obdržálek (319), ale ten bol súčasťou tejto súťaže až dvanásť rokov.

Max Gerlach

Hoci v tejto sezóne v Poprade sklamal a odišiel do Švajčiarska, predošlý ročník 2022/23 v drese Prešova bol z jeho osobného hľadiska skvelý. Gerlach strelil 34 gólov, 25-krát asistoval a postaral sa o nový rekord medzi legionármi, čím prekonal zápis Iljina. 

Ako druhý Američan a tretí zámorský hokejista vyhral produktivitu. Zároveň mu však patrilo aj jedno zvláštne prvenstvo. Predtým sa nikdy nestalo, aby bol najproduktívnejší hokejista člen vypadávajúceho mužstva.

Michal Falter

Český gólman drží rekord v počte odchytaných duelov v jednej základnej časti spomedzi legionárov. V ročníku 2008/09 stál v bránkovisku Liptovského Mikuláša až 53-krát. Dva roky predtým zažil 52-zápasovú sezónu, čo sa v dvoch prípadoch podarilo aj Alexandrovi Hylákovi z Košíc. Celkový rekord majú na svedomí Slováci Imrich Petrík a Marek Šimko (po 56).

Daniel Zápotočný

Pri všetkej úcte, toto meno väčšine hokejových fanúšikov asi veľmi veľa nepovie. Český obranca odohral na Slovensku iba jednu sezónu 2004/05, keď bol súčasťou Dukly Trenčín. V 39 stretnutiach sa mu podarilo nazbierať až 198 trestných minút, čo je rekord spomedzi legionárov. 

Celkový počet trestných minút spomedzi legionárov je najvyšší pri Františkovi Bombicovi, za sedem rokov si ich pripísal 737.

Mathew Maione

Kanadský hokejista drží rekord v počte získaných bodov obrancu počas jedného ročníka. V sezóne 2016/17 zažiaril s 57 bodmi, strelil desať gólov a pridal 47 asistencií. V tom čase prekonal Róberta Pukaloviča a jeho bilanciu 15+35.

Slovenského beka neskôr preskočili ešte Carl Ackered (17+35) a Jordon Southorn (13+38). Samotný Maione však určite musí byť rád, že nedávno do KHL odišiel Mitch Miller, pretože ten mal nábeh na takmer 80 bodov.