Januárové štatistické kuriozity: Liverpoolsky rekord i miliónové slávistky

Reklama
Reklama
Reklama
Ďalšie
Reklama
Reklama
Reklama

Januárové štatistické kuriozity: Liverpoolsky rekord i miliónové slávistky

Kapitán Liverpoolu Virgil van Dijk môže byť na svoj tím hrdý.
Kapitán Liverpoolu Virgil van Dijk môže byť na svoj tím hrdý.Profimedia
Futbal ponúka množstvo bizarných situácií. Môžete súperovi prakticky celý zápas nedať loptu, snažiť sa k zblázneniu, ale jeho bránu budete neustále míňať ako čísla v lotérii. Nakoniec nielenže neskórujete, ale možno dokonca odídete porazení. Dátoví špecialisti zo spoločnosti Flashscore v tejto sezóne sledujú takmer 1 800 futbalových súťaží po celom svete a podobné číselné kuriozity majú na svojom monitore denne. Aké boli tie najzaujímavejšie v januári?

Jeden góly nedáva, ďalší ich dal dvanásť

Ženský tím jedného z najslávnejších mexických klubov Cruz Azul zrejme nemal v rámci prípravy na sezónu možnosť trénovať na ihrisku so základným vybavením - bránou. Ako inak si vysvetliť obrovský problém "trafiť sa medzi žrde" na začiatku novej sezóny. V prvom kole proti Necaxe jeho hráčky vystrelili 15-krát bez toho, aby jediná lopta smerovala do priestoru brány.

To isté zopakovali aj v ďalšom domácom strete o dva týždne neskôr proti Pueble, keď dokonca mimo vyslali všetkých 20 pokusov. Niet teda divu, že sa po šiestich kolách krčia na dne tabuľky s jediným bodom a dvoma gólmi na konte...

Ich protipólom sú futbalisti francúzskeho Lille, ktorí v dueli o postup medzi 32 najlepších tímov domáceho pohára rozobrali Golden lion 12:0. Hostia strelili v prvom polčase sedem zásahov, pričom kanadský útočník Jonathan David dokázal byť za 20 minút prvého polčasu pri piatich (2+3)! Niečo také sa mu v kariére už len ťažko podarí zopakovať...

Pre aktuálne piaty tím Ligue 1 to bolo najvyššie víťazstvo v histórii klubu, ktorý tento rok oslávi 80 rokov. Hostia z Martiniku precestovali na tento duel 7 000 kilometrov a v lietadle domov sa mali určite o čom rozprávať. Cestou z práce totiž nemajú toľko času...

Keď vám súper vráti obrat v nadstavenom čase

Keď už hovoríme o čase, využili ho v Barcelone. Lewandowski a spol. dokázali otočiť domáci súboj s Villarrealom, v ktorom ešte na začiatku druhého polčasu prehrávali 0:2. Podarilo sa im to už za 11 minút, pričom tretí gól si strelil súperov obranca Eric Bailly. Že by to hostí zlomilo? Absolútne nie. Vyrovnali a v závere riadneho hracieho času prežili ďalšiu kritickú situáciu.

Barcelonského Julesa Koundého z tesnej blízkosti v obrovskej šanci do prázdnej brány zastavil obranca. Nepoložilo ich ani to, keď po následnom rohu rozhodca Montero nariadil penaltu za ruku v pokutovom území. Po preskúmaní videom ju odvolal, načo k nemu pribehli hráči katalánskeho giganta a protestovali.

Arbiter, ktorý je na medzinárodnej listine FIFA, spočítal všetky zdržania a rozhodol sa nastaviť celých 12 minút. Súper potom v 99. minúte skóroval na 4:3 a v 102. minúte spečatil víťazstvo, čo bola pravdepodobne posledná kvapka pre trénera domácich Xaviho, ktorý po záverečnom hvizde oznámil, že po sezóne v klube skončí.

All in Mauritánia

Rovnaké rozhodnutie zverejnil deň predtým aj lodivod Liverpoolu Jürgen Klopp, no jeho tímu sa naopak darí. V novoročnom súboji ťažkých váh s Newcastlom zvíťazil v prestrelke 4:2 a to ešte Mohamed Salah nedal penaltu. Ani to však nevyjadrilo prevahu, ktorú mali "The Reds". V stretnutí vyprodukovali ohromujúci xG (hodnota očakávaného počtu strelených gólov) 7,20. Je to rekord Premier League od sezóny 2010/11, keď sa tento ukazovateľ začal počítať.

Varovanie českým futbalistom pred letnými majstrovstvami Európy vyslal turecký reprezentant Cengiz Ünder. V drese Fenerbahce, kde je po pôsobení v AS Rím či Marseille mierne na vedľajšej koľaji, nastrieľal Istanbulsporu štyri góly, všetky stihol do 46. minúty! Zápas bol rušný, brankári čelili celkovo 23 presným strelám.

Futbalisti Mauritánie vedia, že nemusí pršať, ale stačí, keď bude aspoň kvapkať. V súboji s favorizovaným Alžírskom na africkom šampionáte si príliš "nečuchli", loptu držali len 25 % času, napriek tomu sa nakoniec radovali. Vďaka jedinému gólu zvíťazili, čo malo tri hlavné dôsledky. Získali vôbec prvé víťazstvo na turnaji, po dvoch prehrách v skupinovej fáze si na poslednú chvíľu zabezpečili senzačný postup do play-off a vyradili jedného z veľkých ašpirantov na triumf.

O úspechu na úkor suveréna môžu čerstvo hovoriť hráčky pražskej Slavie. Do duelu Ligy majstrov v Lyone išli s mnohými pocitmi, ale rozhodne nie s optimizmom. V novembri utrpeli doma s francúzskym kolosom debakel 0:9 a pri spomienke na poslednú návštevu francúzskeho mesta, keď si domov odniesli podobný výsledok (1:9), im chrumkavá bageta pri raňajkách určite nechutila.

Aj stávkové kancelárie boli o ďalšom úspechu domácich natoľko presvedčené, že nevypisovali kurzy ani na ich triumf, kurz na remízu bol astronomických 45:1. Kto sa bláznivo rozhodol riskovať tento výsledok, môže teraz oslavovať. Zápas sa skončil 2:2! Hostiteľky si v nadstavení strelili vlastný gól a po takmer roku a sérii 15 domácich víťazstiev v rade vo všetkých súťažiach neodchádzali zo svojho štadióna ako víťazky.