Japonsko sa pripravuje na druhé víťazstvo, proti Kostarike zabojuje o osemfinále

Reklama
Reklama
Reklama
Ďalšie
Reklama
Reklama
Reklama

Japonsko sa pripravuje na druhé víťazstvo, proti Kostarike zabojuje o osemfinále

Japonsko sa pripravuje na druhé víťazstvo, proti Kostarike zabojuje o osemfinále
Japonsko sa pripravuje na druhé víťazstvo, proti Kostarike zabojuje o osemfináleProfimedia
Japonskí futbalisti v úvodnom zápase E-skupiny na MS v Katare šokovali štvornásobného majstra sveta z Nemecka. Do zápasu v Al Rajáne proti Kostarike tak nastúpia s vedomím, že si v prípade víťazstva môžu zabezpečiť postup zo skupiny.

Japonsko buduje svoj štýl, chce postúpiť

Japonsku môže stačiť v zápase proti Kostarike aj bod. Za predpokladu, že Nemecko podľahne Španielsku. V zápase s Nemeckom predviedli japonskí futbalisti skvelý výkon najmä v druhom polčase. Dokázali udržať na dištanc futbalového giganta a šokovali ho skvele realizovanými rýchlymi kontrami.

Vyvrcholením futbalovej šikovnosti Japonska bol víťazný gól striedajúceho Takuma Asana v 83. minúte. Mužstvo podržal skvelými zákrokmi brankár Šuiči Gonda, ktorý zlikvidoval osem z deviatich striel Nemecka a inkasoval iba z pokutového kopu po úspešnej realizácii İlkaya Gündoğana.

"Výsledok proti Nemecku je už minulosťou. Robíme všetko pre to, aby sme sa pripravili na víťazstvo v ďalšom zápase. Myslím si, že to bolo historické stretnutie. Oslávili sme ho. Od dnešného dňa som zmenil názor a pripravujeme sa na súboj s Kostarikou. Na veľkohubé vyhlásenia si dám pozor," povedal tréner Japonska Hadžime Moriyasu.

Krajina vychádzajúceho slnka je na záverečnom šampionáte siedmykrát. Postúpiť zo skupiny môže celkovo po štvrtý raz a druhý za sebou. 

"Chceme budovať svoj štýl aj tým, že sa budeme učiť od iných krajín. Máme osem hráčov, ktorí pôsobia v nemeckých ligách. Sme vďační nemeckému futbalu za spoluprácu. Ich tréner a naši futbalisti nám pomáhajú rásť," narážal Moriyasu na silnú nemeckú enklávu v tíme, ktorá prináša do mužstva európsky futbal.

Japonsko je v skupine druhé za lídrom zo Španielska len pre horšie skóre. "La Roja" rozstrieľala práve Kostariku 7:0. 

"Kostaričania sú fyzicky výborne pripravení a vedia hrať organizovane, čo sme si všimli z ich vystúpení. Ide o dobrý tím. Pre nás je to rozhodujúci duel," doplnil hlavný lodivod.

Kostarika nechce zopakovať rovnaké chyby

Kostaričania ťahali v ostatných dvoch vzájomných zápasoch s Japonskom za kratší koniec. Na druhej strane, nedeľný bude prvým súťažným medzi týmito dvoma tímami.

Proti Španielsku predviedli najhorší výkon spomedzi všetkých doterajších vystúpení v Katare. V zápase sa nedokázali veľkému favoritovi vyrovnať v žiadnej hernej činnosti a po odovzdanom výkone vysoko prehrali.

"Napriek všetkému nie sme mŕtvi a nepotrebujeme znovuzrodenie. Pred desiatimi rokmi Honduras zdolal Kanadu 81. A dnes? Kanada je najlepším tímom v CONCACAF. Prešlo iba desať rokov, z prehry sa poučili. Každý sa poučí zo svojich chýb. Musíme byť silní, aby sme pokračovali a odrazili sa. Ak by sme nebojovali, dopredu by sme prehrali," nechal sa počuť Suárez.

Keď chcú uspieť proti nabudenému Japonsku, musia svoj výkon diametrálne zmeniť. V pozápasovom rozhovore frustrovaný tréner Kostariky Luis Suárez povedal, že jeho zverenci neboli schopní súvisle kombinovať.

"Sme si vedomí, že musíme predviesť iný výkon. V posledných troch dňoch som zmeny videl aj v tréningu. Rozprávali sme sa a tvrdo pracovali. Nechceme zopakovať rovnaké chyby," dodal na záver očakávaní hlavný lodivod.

Predpokladané zostavy:

Japonsko: Gonda - Sakai, Itakura, Jošida, Nagatomo - Endo, Tanaka - Ito, Kamada Kubo - Maeda

Kostarika: Navas - C. Martinez, Fuller, Duarte, Calvo, Oviedo - Campbell, Borges, Tejeda, Bennette - Contreras