Je napred, v jeho veku som sa do finále ani nedostal, pochválil Chačanov Menšíka

Reklama
Reklama
Reklama
Ďalšie
Reklama
Reklama
Reklama

Je napred, v jeho veku som sa do finále ani nedostal, pochválil Chačanov Menšíka

Chačanov vo finále v Dauhe zdolal českého mladíka.
Chačanov vo finále v Dauhe zdolal českého mladíka.Profimedia
Tenista Jakub Menšík (18) sa po svojom úspešnom ťažení v Dauhe dočkal pochvaly. Prostějovský rodák síce v sobotňajšom finále prehral s Rusom Karenom Chačanovom (27) 6:7 a 4:6, ale jeho súper mu v pozápasovom rozhovore predpovedal sľubnú budúcnosť. Aj bývalá česká jednotka Jiří Veselý (30) očakáva, že sa v rebríčku ATP posunie vyššie.

Chačanov počas ceremoniálu na kurte "vystrúhal" súperovi poklonu: "V jeho veku som sa do finále ani nedostal. Možno je o pár krokov napred. Gratulujem celému jeho tímu a želám mu veľa šťastia na ďalších turnajoch. Viem, že je veľmi motivovaný. Počul som niekoľko rozhovorov a je sebavedomý," poznamenal víťaz.

Menšíkovi sa vo finále nepodarilo prelomiť súperovo podanie. Napriek tomu prekonal turnajovú dvojku v počte víťazných loptičiek 33:23. Dominoval taktiež v esách - 16:9. "Chvíľu som si myslel, že hrám proti Johnovi Isnerovi a nie proti Jakubovi Menšíkovi," povedal s úsmevom Chačanov, ktorý porovnal Čecha s americkým rekordérom v počte es (14 470).

Menšík - Chačanov 6:7, 4:6

Zverenec trénera Tomáša Josefusa súťažil medzi elitou len tretíkrát a prvýkrát mimo Grand Slamov. Predchádzajúce dve jeho vystúpenia v hlavných súťažiach boli vlani na US Open a tento rok na Australian Open. V Katare mohol hrať vďaka výnimke pre mladých hráčov v tzv. kategórii "Next Gen".

Postupne však vyradil Španiela Alejandra Davidovicha, trojnásobného grandslamového víťaza Brita Andyho Murrayho, svetovú päťku Andreja Rubľova z Ruska a Francúza Gaëla Monfilsa. Po zápase s o devätnásť rokov starším Monfilsom zaujal svojím prejavom pri sieti. Poďakoval svojmu súperovi za to, že bol jeho inšpiráciou v detstve.

"Zapamätajte si meno Jakub Menšík," napísal na sociálnej sieti X oficiálny účet ATP a v ďalšej správe dodal: "Nemá strach."

V Dauhe sa Menšík stal najmladším finalistom na ATP Tour od roku 2021, keď sa v Umagu dostal do rozhodujúceho súboja Španiel Carlos Alcaraz. Menšíka na diaľku pochválil aj Veselý:

"Má za sebou skvelú juniorskú kariéru. Trénovali sme spolu. Na svoj vek je veľmi dobrý a je mentálne správne nastavený, aby sa presadil. Môže byť veľmi úspešný a ísť vo svetovom rebríčku veľmi vysoko. Je to hráč, ktorého treba sledovať," povedal pre ČTK.

Zostrih finálového zápasu.
Flashscore