Keď Alonso debutoval v F1, ešte nebol na svete. Na scénu prichádza Piastri

Reklama
Reklama
Reklama
Ďalšie
Reklama
Reklama
Reklama

Keď Alonso debutoval v F1, ešte nebol na svete. Na scénu prichádza Piastri

Piastri je na F1 pripravený, teší sa na súboje s Alonsom.
Piastri je na F1 pripravený, teší sa na súboje s Alonsom.Profimedia
Oscar Piastri (21) ešte nebol na svete, keď Fernando Alonso (41) debutoval vo Formule 1. Obaja vo štvrtok povedali, že sa cítia poctení vyhliadkou na vzájomné meranie síl v nedeľňajších úvodných pretekoch sezóny v Bahrajne.

Prvé vystúpenie Alonsa za dnes už neexistujúce Minardi bolo na Veľkej cene Austrálie v Melbourne 4. marca 2001. Piastri sa narodil v tom istom meste 6. apríla toho istého roku. Zatiaľ čo teraz Piastri absolvuje svoj debut, pre Alonsa budú tieto preteky 356. štartom v F1, ktorým opäť vylepší svoj rekord.

"Je mi cťou, že tu stále jazdím. Cítim sa lepšie ako kedykoľvek predtým. Zatiaľ nemám obavy týkajúce sa veku," predostrel pilot Aston Martinu novinárom na okruhu v Sachíre. Piastri sedel na tlačovej konferencii FIA prvýkrát ako jazdec F1 a španielskej legende motoršportu kompliment vrátil.

"Je to, samozrejme, privilégium pretekať proti Fernandovi. Keď som vyrastal, sledoval som ho. Moja prvá motokára v živote bola motokára Fernanda Alonsa," prezradil muž, ktorý si sadne do McLarenu. "Na papieri to vyzerá trochu zvláštne... Fernandova kariéra je dlhšia ako môj život. Je to veľká česť pretekať proti niekomu, ako je Fernando."

Alonso poukázal na to, že Carlos Sainz z Ferrari, Lando Norris z McLarenu a bývalý pretekár F1 Daniil Kvjat tiež začínali s jednou z jeho motokár. Na otázku, koľko rokov mu podľa jeho názoru zostáva na zisk tretieho titulu, Alonso odpovedal: "Neviem. Osem? Desať?" Keď ho vyzvali na úprimnosť, reagoval: "Päť".

Piastri je jedným z troch nováčikov v tejto sezóne, hoci Nyck de Vries z AlphaTauri v skutočnosti debutoval v F1 minulý rok v Monze ako náhrada za Alexa Albona vo Williamse.

Prvé preteky sezóny sú pre všetkých jazdcov napätým obdobím, ale všetci traja noví piloti pred svojím veľkým víkendom zľahčovali akúkoľvek nervozitu.

"V aute sa cítim pohodlne. Mám pocit, že som položil dobrý základ, z ktorého môžem čerpať. Pred piatkom som relatívne uvoľnený," poznamenal americký nováčik vo Williamse Logan Sargeant.