Kilde vyhral super-G vo Wengene, za sebou nechal domácich Švajčiarov

Reklama
Reklama
Reklama
Ďalšie
Reklama
Reklama
Reklama

Kilde vyhral super-G vo Wengene, za sebou nechal domácich Švajčiarov

Kilde po víťazstve rozdával úsmevy na všetky strany.
Kilde po víťazstve rozdával úsmevy na všetky strany.Profimedia
Nórsky lyžiar Aleksander Aamodt Kilde (30) triumfoval v piatkovom super-G Svetového pohára vo švajčiarskom Wengene. Na slávnej zjazdovke Lauberhorn predstihol o 27 stotín sekundy domáceho Stefana Rogentina (28), na tretej priečke skončil ďalší Švajčiar a líder celkového poradia Marco Odermatt (25) (+0,66).

Tridsaťročný Kilde dosiahol svoje 18. víťazstvo v SP a deviate v super-G, čím sa na piatom mieste historickej tabuľky v tejto disciplíne vyrovnal Marcovi Girardellimu. Vo štvrtom superobrovskom slalome sezóny, najdlhšom v seriálovom itinerári, najviac vyťažil zo skvelého úvodu.

Najrýchlejší bol v prvých dvoch sektoroch a v zelených číslach sa udržal aj po záverečnej technickej pasáži s obávaným cieľovým esíčkom. Kilde v tomto ročníku už vyhral aj super-G v Beaver Creeku a zjazdy v Lake Louise, Beaver Creeku a Val Gardene.

Ďalšie dve miesta na stupňoch víťazov patrili Švajčiarom - druhý Rogentin dosiahol vo veku 28 rokov vôbec svoje prvé pódiové umiestnenie vo Svetovom pohári. Predtým bol najvyššie piaty v decembri 2021 v rovnakej disciplíne vo Val Gardene.

Za ním sa zaradil Odermatt, ktorý vyhral dva z troch predchádzajúcich super-G v prebiehajúcej sezóne. Ďalší pretekári už mali viac ako sekundové manko na víťazného Kildeho - štvrtý skončil Rakúšan Vincent Kriechmayr (+1,10) a piaty Talian Dominik Paris (+1,17).

Vo Wengene sa súťažilo v super-G iba tretíkrát, vlani vyhral Odermatt a predtým v roku 1994 Girardelli. Vo švajčiarskom stredisku sa v sobotu pôjde klasický zjazd a v nedeľu slalom.