Kto nahradí Rubialesa? V hre je aj Iker Casillas či rozhodca Mateu Lahoz

Reklama
Reklama
Reklama
Ďalšie
Reklama
Reklama
Reklama

Kto nahradí Rubialesa? V hre je aj Iker Casillas či rozhodca Mateu Lahoz

Casillas sa uchádza o uvoľnené miesto prezidenta zväzu.
Casillas sa uchádza o uvoľnené miesto prezidenta zväzu.Profimedia
Španielsko rieši nástupcu Luisa Rubialesa (46). Nestane sa to hneď, ale kandidáti na nového prezidenta RFEF musia začať hýbať kartami. Bude totiž zriadená riadiaca komisia, ktorá vypíše voľby. Zvolený by mal vo funkcii zotrvať po zvyšok zostávajúceho funkčného obdobia, teda rok a dva mesiace.

Rozhodnutie o nástupníctve je v rukách 139 členov zhromaždenia, tých istých, ktorí v septembri 2020 zvolili bývalého prezidenta tamojšieho zväzu. Hlasovacie právo majú ľudia ako Jorge Vilda, hoci už nie je trénerom, Luis Enrique, ktorý je teraz v PSG, alebo Julen Guerrero, ktorý už nepatrí do RFEF. Takisto aj rozhodcovia z La Ligy, ako napríklad Gil Manzano, Soto Grado a Martínez Munuera.

Okrem toho sa bude musieť vyjadriť 19 regionálnych prezidentov, 20 profesionálnych klubov, 29 neprofesionálnych klubov, 13 profesionálnych hráčov, 18 neprofesionálnych futbalistov, 7 neprofesionálnych arbitrov a 13 zástupcov futsalu.

Zoznam možných kandidátov je veľmi dlhý. Od Pabla Lozana, prezidenta Andalúzskej federácie, a Salvadora Gomara z Valencijskej federácie, cez Ikera Casillasa, ktorý to už svojho času skúšal, až po Davida Aganza, prezidenta AFE, a Anu Muñozovú, bývalú prezidentku integritnej federácie, ktorá z funkcie odišla pre vážne nezhody práve s Rubialesom.

Lahoz by mohol byť jedným z kandidátov.
Lahoz by mohol byť jedným z kandidátov.@CTARFEF

Ďalším kandidátom, ktorý by mohol mať veľkú podporu, je Emilio García Silvero, 46-ročný právnik z A Corune, v súčasnosti je šéfom integrity FIFA. Silvero začal pracovať v RFEF ako stážista a teraz pôsobí ako jeden z najdôveryhodnejších mužov Gianniho Infantina. Je to dobre vyškolený, kompetentný muž s medzinárodnou prestížou. 

V médiách sa objavujú aj mená ako Mateu Lahoz či Mateu Alemany. Niektoré z nich skúsia svoje šťastie a iné radšej zostanú v ústraní. Štartová čiara je pripravená a tí, ktorí sa chcú prihlásiť na "preteky", by už mali zaujať pozície.