Lekcia od maestra Pirla: V Katare favorizujem Brazíliu, v Lige majstrov Neapol

Reklama
Reklama
Reklama
Ďalšie
Reklama
Reklama
Reklama
Lekcia od maestra Pirla: V Katare favorizujem Brazíliu, v Lige majstrov Neapol
Legendárny futbalista poskytol rozhovor talianskej mutácii Flashscore.
Legendárny futbalista poskytol rozhovor talianskej mutácii Flashscore.
Profimedia
Majstra sveta z roku 2006 Andreu Pirla vám zrejme netreba bližšie predstavovať. Bývalý tréner Juventusu poskytol na dovolenke v Spojených štátoch exkluzívny rozhovor portálu Diretta.it, ktorý je talianskou mutáciou Flashscore. Pirlo hovoril o práve prebiehajúcich majstrovstvách sveta, ale aj o Lige majstrov.

Od víťazstva Talianska na majstrovstvách sveta v Nemecku uplynulo 16 rokov, v prepočte na majstrovstvá sveta štyri vydania. Dve z nich bez Azzurri. Šok pre všetkých, dokonca aj pre tých, ktorí zdvihli pohár do nebeských výšin ako Andrea Pirlo.

Po tom, čo "Maestro" vyučoval na ihriskách po celom svete, kreslil trajektórie a paraboly s neuveriteľnou ľahkosťou, sa už niekoľko rokov delí o svoje vedomosti s viac či menej slávnymi žiakmi. Po ročnej trénerskej praxi v Juventuse, s ktorým sa kvalifikoval do Ligy majstrov, ovládol Coppa Italia a taliansky Superpohár, odletel na západný breh Bosporu, aby viedol Karagümrük, tím najvyššej tureckej súťaže.

Ligové súťaže sú v súčasnosti pozastavené, aby sa mohli uskutočniť majstrovstvá sveta v Katare. Pirlo využil príležitosť na krátku dovolenku v Spojených štátoch, v krajine, kde ukončil svoju futbalovú kariéru. 

Momentálne sledujeme druhé majstrovstvá sveta bez Talianska. Čakali ste to?

Je to neuveriteľné. Bolo nemysliteľné predstaviť si dva šampionáty po sebe bez Talianska. A predsa to tak je, aj keď najväčším sklamaním ostáva zápas proti Švédsku pred piatimi rokmi.

Prečo?

Pretože predtým sa Taliansko na turnaje vždy kvalifikovalo a nikdy sa nestalo, že by nepostúpilo na majstrovstvá sveta.

A teraz?

Ak sa vám nepodarí postúpiť zo skupiny a dostanete Portugalsko do play-off, bude to ťažké. Ak potom nastúpite proti Macedónsku, nie je čo dodať. V kvalifikácii sme zahodili veľa bodov, remizovali sme v Írsku, potom sme nevyužili penalty proti Švajčiarsku.

Ako si vysvetľujete tohtoročný neúspech v kvalifikácii?

Mali sme všetky predpoklady na to, aby sme sa kvalifikovali, ale v podvedomí možno zohrali rolu majstrovstvá Európy. Po zisku tak významnej trofeje si môžete myslieť, že kvalifikácia bude jednoduchá, ale nie je to tak.

Ako vnímate šampionát v Katare?

Je trochu zvláštne sledovať ho v tomto ročnom období, ale najviac som zvedavý na obdobie po MS. Treba počkať, ako hráči dopadnú.

Fyzicky alebo psychicky?

To druhé. Zaujíma ma, ako budú v sezóne z mentálneho hľadiska pokračovať tí, ktorí na turnaji uspejú a neuspejú.

Bude rozhodujúca motivácia?

Myslím, že áno. Šampionát končí v decembri. Ak ste vyhrali a dotkli ste sa neba, v dôsledku toho sa môžete vzdať, odísť, skrátka byť psychicky vyčerpaní. Ak prehráte, je to to isté, cítite sa zle a riskujete spätnú reakciu. To isté platí aj pre tých, ktorí chýbali pre zranenie, napríklad Mané a Benzema. Hrať na MS je snom každého z nás. Keď sa dostanete tak blízko a potom neuspejete, riskujete psychologickú reakciu.

Spomenuli ste Maného a Benzemu. Sú to len dvaja z mnohých hráčov, ktorí museli vynechať šampionát pre zranenie. Aj v tomto ohľade ide o netradičné majstrovstvá sveta. Čo na to hovoríte?

Myslím, že na zotavenie bolo príliš málo času. Na prípravu mali len týždeň. V lete, keď sa konajú majstrovstvá sveta, máte zvyčajne 15 dní, resp. mesiac. Ak hráte týždeň po skončení šampionátu, je to zložitejšie.

Pre mnohých velikánov ako Ronaldo, Messi a možno aj Neymar pôjde o poslednú šancu zažiariť. Koho považujete za favorita turnaja?

Brazíliu.

Prečo?

Vo všetkých aspektoch majú najvyrovnanejšie mužstvo. Majú tiež skúsenosti a sú zvyknutí vyhrávať. Sú pripravení. Za posledných niekoľko rokov si vytvorili cestu, na ktorej hrajú viac-menej rovnako.

A ostatní?

Argentína je silná, ale ako som povedal, Brazília sa zdá byť kompletnejšia. Španielsko hrá tiež dobre, ale je mladé. Portugalsko má dobrý tím, zatiaľ čo Nemecko je neznáma. Uvidíme, či Francúzsko ovplyvnia početné zranenia. Majú však vo svojom kádri toľko dobrých hráčov, že by mohli byť naozaj neohrozeným lákadlom turnaja.

Ako bude vyzerať zloženie semifinále?

Argentína, Brazília, Španielsko a niekto z dvojice Anglicko - Portugalsko, ale možno nastane aj niekoľko prekvapení.

Mnohí hovoria, že by na turnaji mohli prekvapiť Srbi. Čo si o tom myslíte?

Neviem, či to zvládnu až do konca. Majú tím s mladými, ale už skúsenými hráčmi. Aj Spojené štáty môžu prekvapiť. Vylúčil by som, že by sa ďaleko dostane Chorvátsko. Reprezentácia dosiahla koniec svojho cyklu, rovnako ako Belgicko.

Svoju trénerskú kariéru ste odštartovali len pred niekoľkými rokmi, ale v Juventuse ste už mali možnosť trénovať veľkých šampiónov - Dybalu, Danila či Ronalda. Ako zvládate šatňu s toľkými hviezdami?

Myslím si, že je dôležité nájsť správnu rovnováhu. Musíte byť empatickí.

Ako ste vychádzali s Ronaldom?

Veľmi dobre. Je to výnimočný človek, skutočný profesionál.

Čo hovoríte na rozhovor, ktorý pred pár dňami poskytol médiám a v ktorom kritizoval dianie v Manchestri United?

Podľa môjho názoru chcel tento rozhovor urobiť už dlho. Myslím, že už bol pripravený.

Myslíte si, že celá situácia pred MS zvýšila tlak na Portugalsko?

Ronaldo bol vždy pod tlakom a vždy bude. Dokáže to zvládnuť. Nemyslím si, že jeho vyhlásenia ovplyvnili portugalskú šatňu. Ak by tento rozhovor neurobil, aj tak by sa ho počas majstrovstiev sveta pýtali na Manchester. Rozhodol sa, že všetkých predbehne a "odstráni to z cesty". Myslím, že teraz bude ešte viac motivovaný ako predtým.

Kde sa vidíte o štyri roky?

Tu (smiech - pozn.).

V roku 2026 budú majstrovstvá sveta organizovať Mexiko, Kanada a Spojené štáty. Chceli by ste tam byť trénerom národného tímu?

Najskôr chcem, aby sa mi darilo v mojom klube. Šanca trénovať národný tím možno príde neskôr. To by bolo dobré.

Taliansko?

Ktorúkoľvek reprezentáciu. Bolo by pekné zúčastniť sa šampionátu ako tréner.

Viete si na lavičke národného tímu predstaviť Carla Ancelottiho?

Mohol by trénovať ktorýkoľvek národný výber, mal by tak pekný koniec kariéry.

Považujete ho za svoj vzor?

Áno, ako tréner sa ním inšpirujem. Ide o veľmi dobrého človeka a skvelého trénera. Vyhral všetko, čo sa vyhrať dalo.

V minulej sezóne sa mu v Lige majstrov podarilo niečo jedinečné. Čo je na ňom zvláštne?

Dokáže si vytvoriť empatiu s hráčmi a tí hrajú pre neho. To, čo dokázal v Lige majstrov, bolo neuveriteľné. 

Kto vyhrá Ligu majstrov?

Povedal by som, že City alebo Neapol.

Dokáže Neapol v tak náročnej súťaži, akou je Liga majstrov, naozaj postúpiť až do konca?

Hrajú veľmi dobre a môžu sa o to pokúsiť. Ak budú všetci zdraví a ak budú o niekoľko mesiacov stále na rovnakej úrovni ako doteraz, bude to pre ostatných ťažké.

Ku komu môžeme prirovnať Spallettiho Neapol?

K nášmu AC Miláno s množstvom ofenzívnych hráčov, ktorí hrali s radosťou. Na Sarriho Neapol sa tiež príjemne pozeralo, ale tento je zlomyseľnejší. Hrajú nebojácne. Z klubu odišli "ťažkí" hráči a prišli mladí. Všetci sú na rovnakej úrovni a hrajú tí, ktorí si to zaslúžia. Všetko funguje a to všetko vďaka trénerovi. Spalletti odviedol skvelú prácu.