Maroko oslavuje druhý postup v histórii, Kanaďania hrdí na spôsob reprezentácie

Reklama
Reklama
Reklama
Ďalšie
Reklama
Reklama
Reklama

Maroko oslavuje druhý postup v histórii, Kanaďania hrdí na spôsob reprezentácie

Maroko oslavuje druhý postup v histórii, Kanaďania hrdí na spôsob reprezentácie
Maroko oslavuje druhý postup v histórii, Kanaďania hrdí na spôsob reprezentácieProfimedia
Marocká futbalová reprezentácia sa druhýkrát v histórii prebojovala do osemfinále MS. Postup do vyraďovacej fázy šampionátu v Katare z prvého miesta F-skupiny si zaistila vďaka štvrtkovému víťazstvu 2:1 nad Kanadou. Z druhej priečky idú ďalej úradujúci vicemajstri sveta Chorváti.

Maroko postúpilo na MS zo základnej skupiny doteraz iba raz, podarilo sa mu to pred 36 rokmi v Mexiku. V osemfinále si v utorok 6. decembra o 16:00 SEČ v Al Rajáne zmeria sily s druhým tímom E-skupiny.

Skóre duelu proti Kanade otváral Hakim Ziyech, ktorý potrestal chybu brankára Milana Borjana. Krídelník londýnskej Chelsea neskrýval nadšenie. "Je to niečo nádherné. Cítim obrovskú hrdosť na to, čo sme dnes dokázali. Hrali sme ako jeden tím."

Za prvenstvom Afričanov stojí rovnako stopér Romain Saiss. Ten viedol Maročanov k postupu s kapitánskou páskou, v meraní síl s Belgičanmi strelil víťazný gól.

"Vložili sme do hry srdce a bojovali za našu krajinu. Pre takéto momenty hráme všetci futbal. Dúfam, že ľudia doma oslavujú. My si dobre oddýchneme a pripravíme sa na ďalšieho súpera."

Krajina zo severu "čierneho" kontinentu ovládla prvý polčas stretnutia, hoci v závere inkasovala po vlastnom góle Naifa Aguerda. Rozdielový zásah vsietil v 23. minúte En-Nesyri, ktorý si spracoval dlhý center Hakimiho, unikol dvom stopérom a prekonal Borjana.

Štatistiky zo zápasu medzi Kanadou a Tuniskom.
Štatistiky zo zápasu medzi Kanadou a Tuniskom.Opta by Stats Perform

Kanaďania prevzali opraty zápasu po prestávke do vlastných rúk. V druhom dejstve dominovali držaniu lopty v pomere 66 % k 34 %, ale vo finále ani raz nevystrelili na gólmana Bona.

Vedomý si toho je aj kouč John Herdman. Skrývali sa v ňom protipólne pocity, hoci bod bol blízko najmä po hlavičke striedajúceho Atiba Hutchinsona - ten napálil brvno. Od konštrukcie sa lopta odrazila na bránkovú čiaru, celým objemom ju nepreťala.

"Neboli sme ďaleko od zisku bodu. Škoda nepremenenej šance Hutchinsona. Napriek prehre môžeme ísť domov hrdí na to, akým spôsobom sme reprezentovali Kanadu."

Už teraz je jasné, že zámorská reprezentácia sa predstaví na MS v roku 2026. Kanada bude spolu s USA a Mexikom organizovať šampionát na západnej pologuli.