Historicky prvý šprint MotoGP korisťou obhajcu titulu, Bagnaia na čele poradia

Reklama
Reklama
Reklama
Ďalšie
Reklama
Reklama
Reklama

Historicky prvý šprint MotoGP korisťou obhajcu titulu, Bagnaia na čele poradia

Talian rozhodol o triumfe v samotnom závere.
Talian rozhodol o triumfe v samotnom závere.Profimedia
Úradujúci majster sveta Francesco Bagnaia (26) vyhral v sobotu na úvodnej Veľkej cene Portugalska prvý šprint MotoGP v histórii. V poslednom kole si zaistil zisk 12 bodov a pred nedeľňajšími pretekmi sa posunul na čelo poradia jazdcov.

Šprinty sú zavedené až od tejto sezóny, snahou je urobiť šport zábavnejším. Budú sa jazdiť deň pred pretekmi a budú predstavovať približne polovicu celej vzdialenosti, čo na okruhu Portimao bolo 12 kôl.

Marc Márquez ohromil štartové pole, keď si predtým v kvalifikácii vybojoval pole position s pomocou slipstreamu, ale jeho Honda nebola súperom pre Ducati, ktorého rýchlosť na rovinke pomohla Bagnaiaovi dostať sa do vedenia už v úvodnom kole.

Márquez sa snažil udržať svojich súperov na uzde, čoskoro ho však predbehol Jorge Martín z tímu Pramac Racing a dokonca prevzal vedenie od Bagnaiu. Jack Miller a Miguel Oliveira tiež predbehli šesťnásobného šampióna, ten klesol na piate miesto.

Dve kolá pred koncom sa Španiel posunul sa na tretie miesto. V záverečnom kole sa zdalo, že Martín si ide po víťazstvo, ale v zákrute bol príliš široký, čím otvoril Bagnaiaovi cestu k prvenstvu Bývalí šampióni Fabio Quartararo a Joan Mir sa dostali do kolízie, pri ktorej druhý menovaný spadol. Jazdec Yamahy dokázal udržať rovnováhu, ale v dôsledku toho stratil niekoľko pozícií, nakoniec skončil desiaty.