Zmeny po dvoch katastrofálnych pretekoch. McLaren oznámil odchod technického riaditeľa

Reklama
Reklama
Reklama
Ďalšie
Reklama
Reklama
Reklama

Zmeny po dvoch katastrofálnych pretekoch. McLaren oznámil odchod technického riaditeľa

McLareny neoslnili ani v Bahrajne, ani v Saudskej Arábii.
McLareny neoslnili ani v Bahrajne, ani v Saudskej Arábii. Profimedia
McLaren vo štvrtok oznámil odchod technického riaditeľa Jamesa Keya (51) po tom, čo tím Formuly 1 nezískal v prvých dvoch pretekoch sezóny ani bod.

Stajňa uviedla, že sa rozhodla upustiť od jedného technického riaditeľa a vytvoriť trojčlennú výkonnú skupinu, ktorá bude podliehať priamo šéfovi tímu Andreovi Stellovi.

Peter Prodromou preberá úlohu technického riaditeľa pre aerodynamiku, zatiaľ čo David Sanchez sa vracia do tímu z Ferrari ako technický riaditeľ pre koncepciu a výkon vozidla. Neil Houldey bude zastávať novú funkciu technického riaditeľa, inžinierstva a dizajnu. McLaren uviedol, že Sanchez začne pracovať v tíme až 1. januára 2024.

"Teraz je dôležité, aby sme si zabezpečili pevné základy ako ďalšiu fázu našej cesty," uviedol vo vyhlásení výkonný riaditeľ McLaren Racing Zak Brown.

"Už nejaký čas mi je jasné, že náš technický vývoj neprebiehal dostatočne rýchlym tempom, aby zodpovedal našim ambíciám vrátiť sa do popredia štartového poľa. Som rád, že po dokončení úplného preskúmania s Andreom sme teraz schopní realizovať potrebnú reštrukturalizáciu, ktorá dá veci do pohybu."

Key pôsobil v McLarene od roku 2019, keď prišiel z tímu Toro Rosso (teraz AlphaTauri) vlastneného spoločnosťou Red Bull.

McLaren skončil v minulej sezóne celkovo piaty, po štvrtom mieste v roku 2021. V roku 2023 zaznamenal nelichotivý štart, keď austrálsky nováčik Oscar Piastri a Brit Lando Norris sú na konci štartového poľa. Ich najlepším doterajším umiestnením je 15. miesto, ktoré Piastri obsadil minulú nedeľu v Saudskej Arábii.

Brown pred začiatkom sezóny v Bahrajne tento mesiac uviedol, že tím nesplnil niektoré vývojové ciele s novým vozidlom. Stella prevzal funkciu riaditeľa v decembri, keď nahradil Andreasa Seidla, ktorý prešiel do Sauberu.

"Nová štruktúra prináša jasnosť a efektívnosť v rámci technického oddelenia tímu a dáva nám silnú pozíciu na maximalizáciu výkonnosti vrátane optimalizácie nových vylepšení infraštruktúry, ktoré nás čakajú v roku 2023," povedal Stella o štvrtkových zmenách.