Prognóza F1 2023: Verstappen proti všetkým, šanca pre Alonsa a Ferrari s novým šéfom

Reklama
Reklama
Reklama
Ďalšie
Reklama
Reklama
Reklama

Prognóza F1 2023: Verstappen proti všetkým, šanca pre Alonsa a Ferrari s novým šéfom

Stane sa Max Verstappen trojnásobným majstrom v rade?
Stane sa Max Verstappen trojnásobným majstrom v rade? Profimedia
Pravidelne od roku 1950 sa jazdí seriál majstrovstiev sveta F1. Tohtoročná 74. edícia ponúka množstvo zaujímavých príbehov. Obhajca titulu Max Verstappen (25) z Red Bullu cieli na tretí triumf v rade, veľkí rivali z Ferrari majú nového šéfa a po dlhých rokoch sa opäť pôjde v Las Vegas.

Ako zvládnu stajne náročnú tour, ktorá má po prvý raz rekordných 23 dielov a ako zareaguje americké publikum na tri podujatia v USA? Dokáže sedemnásobný majster sveta Lewis Hamilton pridať ďalšie k už teraz rekordným 103 víťazstvám? Nová sezóna F1 odštartuje v Bahrajne. Prognózu súťažného ročníka 2023 pripravil pre českú mutáciu Flashscore Správ motoristický expert a komentátor Zdeněk Míka.

O hlavnom motíve sezóny

Pripravme sa na to, že hlavnou témou bude pokračovanie prenasledovania Maxa Verstappena. Silu ukázal v testoch a ráta sa s tým, že je favoritom. V porovnaní s vlaňajškom to možno bude opačne, keď Red Bull najprv strácal, ale postupne sa stal dominantným. Nepredpokladá sa, že by mal tím na začiatku problémy. Môžu prísť v priebehu roka. Za prekročenie rozpočtového stropu majú trest a nemôžu toľko testovať.

O Verstappenovej motivácii 

Iba štyria piloti v histórii dokázali vyhrať tri ročníky po sebe - Juan Manuel Fangio, Michael Schumacher, Sebastian Vettel a Lewis Hamilton. Verstappen má potenciál k tomu, aby sa pridal do tejto spoločnosti. Už v minulom roku vyhral 15 z 22 pretekov a Red Bull disponuje stále najsilnejším autom. Ide ale tiež o tímovú podporu. Môže sa stať, že to v stajni začne škrípať a Sergia Péreza, ktorý mal s Verstappenom problémy, nahradí Daniel Ricciardo. Austrálčan sa do Red Bullu vrátil ako rezervný jazdec a je pripravený kedykoľvek zaskočiť.

O šanciach Ferrari

Je to veľká téma. Prichádza Fred Vasseur. Z histórie sa vie, že ide o obrovského pracanta a cieľavedomého chlapa. Ferrari má zároveň po dlhej dobe niekoho, kto nepochádza priamo z prostredia stajne. Od konca Schumacherovej éry viedli tím vždy ľudia, ktorí vzišli z Maranella. Vasseur prišiel zvonku, má skúsenosti z Renaultu, Sauberu či Alfy Romeo. Uvidíme, ako sa mu podarí dať všetko dokopy. Určite sa bude riešiť pozícia pilotov. Vasseur tvrdí, že má dvoch rovnako dobrých pretekárov, ale nakoľko to budú vo Ferrari ctiť, je otázne. Carlos Sainz už má taktiež veľké ambície a Vasseur má predsa len bližšie k Charlesovi Leclercovi. Budú spolupracovať už tretíkrát. Vníma ho takmer ako svojho syna.

O návrate do Las Vegas

Veľká cena Las Vegas je rozhodne pozitívom. Vďaka nej sa pôjdu v USA počas jednej sezóny až tri veľké ceny, čo sa nikdy predtým nestalo a je to iba potvrdenie toho, že Liberty Media odvádza dobrú prácu. F1 sa približuje americkému publiku. Logisticky pôjde o náročnú vec, pamätníci si spomínajú napríklad na 15-16 pretekov za rok, ale že sa pridá ďalší okruh, je pre fanúšikov plus. Je iná doba, sú iné možnosti. Každopádne, v Las Vegas sa už v minulosti dvakrát pretekalo. V 80. rokoch sa podujatie volalo Caesars Palace Grand Prix podľa hotela, okolo ktorého viedol mestský okruh. Jazdcom sa tam veľmi nepáčilo, tentoraz to bude asi inak. Teraz má Amerika vyššie predpoklady F1 prijať aj vďaka populárnemu netflixovému seriálu Drive to Survive.

O Lewisovi Hamiltonovi

Rieši sa, či ešte môže pridať k 103 víťazstvám ďalšie. Pred sezónou bolo témou, či vôbec predĺži kontrakt. Počíta sa ale s ním a určite triumf pridať môže. Napríklad preto, že Mercedes vlani ovládol jednu veľkú cenu. Otázkou skôr zostáva, či sa bude radovať práve on. V minulom ročníku získal pre stajňu viac bodov George Russell a Hamilton povedal, že mu to je jedno, pretože sa aj tak nebojuje o titul. Nebolo by ani veľkým prekvapením, keby po skončení sezóny 2023 odišiel.

O Fernandovi Alonsovi

Je síce najstarší, má 41 rokov, ale v ostatnej edícii bol s prehľadom v TOP 10. Teraz má za určitých okolností šancu dokonca na TOP 5. Disponuje potenciálom jazdiť na stupňoch víťazov. Nechýba mu energia a chuť. Dostal dvojročný kontrakt a to nie je známka toho, že by rok čo rok odkladal svoj odchod do dôchodku. Rozhodne tam nie je od toho, aby si len užíval jazdu. Aston Martin bude veľmi silný. Podľa testov sa zdá, že je piatym najrýchlejším tímom. Spoločne s Alpine bude bojovať o štvrté miesto v Pohári konštruktérov a práve vďaka Alonsovi, ktorý má dostatočné skúsenosti, to bude pekná bitka.

O nováčikoch

Tento rok sú traja a spomeňme, že v roku 2019 sa iná trojka nováčikov - Lando Norris, Alex Albon a George Russell - veľmi rýchlo rozbehla. Oscar Piastri má za sebou fantastickú juniorskú kariéru a talentom je prirovnávaný k Lewisovi Hamiltonovi. 

Nyck de Vries úplným novicom nie je. Má už 28 rokov, v minulej sezóne zaskočil za chorého Albona a hneď vybojoval dva body po skvelom deviatom mieste. A potom je tu Logan Sargeant, toho si Williams vychovával vo svojej akadémii. Aj keď ide o momentálne najslabšiu stajňu, verí práve Američanovi. Svoju rolu hralo tiež to, že Mick Schumacher často búral, čo menšie tímy stojí množstvo peňazí a možno preto Schumi junior nakoniec svoju priamu účasť v F1 nezachránil ani vo Williamse. Ak by Sargeant nezískal potrebné body pre superlicenciu, s najväčšou pravdepodobnosťou by Nemec miesto dostal.