Alonso: Ak by som neostal v Alpine, videli by ste moju najlepšiu verziu v F1

Reklama
Reklama
Reklama
Ďalšie
Reklama
Reklama
Reklama

Alonso: Ak by som neostal v Alpine, videli by ste moju najlepšiu verziu v F1

Alonso na pódiu Veľkej ceny Saudskej Arábie.
Alonso na pódiu Veľkej ceny Saudskej Arábie. AFP
Skúsený Alonso (41) po minulotýždňových pretekoch, v ktorých si napokon udržal pódium, pripomenul nevydarenú robotu zo strany FIA. Okrem toho opäť požiadal, aby sa nikto nenechal uniesť triumfalizmom jeho skvelého štartu do sezóny s Aston Martinom, ale povedal, že zmena tímu dokázala vyzdvihnúť najlepšiu verziu jeho kariéry.

Fernando Alonso sa vo štvrtok zúčastnil na prezentácii knihy novinárky Niry Juanco "El Gran Circo de la Fórmula 1", kde sa vyjadril k tomu, čo sa stalo po búrlivom závere Veľkej ceny Saudskej Arábie, v ktorej skončil tretí, stál na pódiu, potom mu FIA odobrala tretie miesto a nakoniec mu ho vrátila. Keď ešte veril, že sankcia je definitívna, Španiel povedal, že mu je to jedno, pretože mu nikto nemôže vziať to, čo vytancoval, ale dnes svoje slová kvalifikoval sarkastickým útokom na medzinárodnú federáciu:

"Bolo mi to jedno. Trochu ma to štvalo, ale videl som, že FIA predviedla nevydarenú robotu. Prišlo mi smiešne, že mi zobrali tretie miesto. Trochu to bolelo, ale povedal som si: "Pozrite sa, aký bordel a aký imidž mi urobia po 35 kolách bez toho, aby videli incident a teraz ma penalizujú po pódiu."

Absurditou bolo, že oznámenie Alonsovho trestu prišlo až po tom, čo oslavoval svoje tretie miesto na pódiu. Pre Alonsa by malo zmysel, keby oznámenie FIA prišlo pred slávnostným ceremoniálom: "Myslím, že pre Mercedes, pre Georgea a pre sponzorov bolo normálne byť na pódiu. Teda, ak si to zaslúžili. Ak nie, tak som už na pódiu bol ja."

Rodák z Ovieda napriek veľkolepému štartu jeho Aston Martinu do sezóny s dvoma pódiami v dvoch pretekoch sa stále nechce nechať uniesť, najmä vzhľadom na drvivú prevahu, ktorú predvádza Red Bull s dvomi double v Bahrajne a Džidde. Očakáva aj možné zlepšenie Ferrari i Mercedesu:

"Začali sme dobre, s dvoma pódiami, ale Red Bull je iná liga. Musíme teda zostať nohami na zemi. Aj keď sa budeme snažiť čo najviac a naďalej podávať skvelé výkony, prídu preteky, kde sa môže stať, že skončíme šiesti alebo siedmi, pretože Ferrari sa na tomto okruhu bude dariť, Mercedes bude rásť. Je to veľmi veľký tím a minulý rok sme videli, že začínali mimo Q3 a potom vyhrali preteky v Brazílii, taký potenciál majú," povedal.

Odchod z tímu Alpine bol kľúčový

Vo svojej 20. sezóne je na štarte najstarším jazdcom zo všetkých. Dvojnásobný majster sveta má teraz motiváciu, ktorú nemal dlhé roky, keďže strávil desaťročie mimo tímov s ašpiráciami na najvyššie priečky.

V skutočnosti jeho neúspešné pôsobenie v McLarene v rokoch 2015 až 2018 spôsobilo, že sa na dve sezóny rozhodol odísť z Formuly 1 a v roku 2021 sa vrátil do Alpine. Strávil tam viac než dosť času, pracoval viac než kedykoľvek predtým v nádeji, že mu zmena pravidiel prospeje. To sa stalo až tento rok v Aston Martine:

"Od návratu do Alpine v roku 2021 som sa dobre pripravoval. Čakal som, že ma nové pravidlá priblížia k víťazstvám. V roku 2022 sa to s Alpine nestalo, ale bol to rok dobrej prípravy. Keď som podpísal zmluvu s Aston Martinom, som začal myslieť pozitívnejšie, pripravovať sa, hovoriť s tímom, zlepšovať monopost. Bola to osobná záležitosť. Ak by som nezostal v Alpine, tak by sa ukázala moja najlepšia verzia za 20 rokov vo Formule 1.

Alonsovi sú jeho skalní fanúšikovia stále rovnako verní ako v prvý deň. Niektorí dokonca ešte viac s prienikom sociálnych sietí. Pretekár to hodnotí pozitívne, aj keď zďaleka nie v rovnakej situácii, ako bol v Renaulte.

"Som šťastný a viem, že v Španielsku prežívajú s veľkým nadšením tento začiatok šampionátu. Nebol som tam od začiatku januára, takže sa teším na návrat, ale podľa toho, čo mi hovorí moja rodina a Pedro de la Rosa, je v krajine veľa vzrušenia. Je to trochu šokujúce, že generácia, ktorá ma nevidela v rokoch 2005 až 2006, je nadšená a verí v boj o víťazstvo alebo o titul majstra sveta. My ale v takej pozícii ešte nie sme," vysvetlil.