Alonso prekvapil sám seba. Dosiahol najlepšie výsledky testov, trúfa si nahradiť Hamiltona

Reklama
Reklama
Reklama
Ďalšie
Reklama
Reklama
Reklama
Alonso prekvapil sám seba. Dosiahol najlepšie výsledky testov, trúfa si nahradiť Hamiltona
Alonso sa pred novou sezónou cíti dobre.
Alonso sa pred novou sezónou cíti dobre.Reuters
Fernando Alonso (42) verí, že by mohol byť dostatočne fit na to, aby pretekal vo Formule 1 až do svojich 50 rokov. Španielsky veterán nevylúčil ani možnosť, že v budúcej sezóne nahradí Lewisa Hamiltona (39) v Mercedese. Sedemnásobný majster sveta nedávno oznámil prestup do Ferrari.

Alonso si uvedomuje svoju pozíciu

Španiel má zmluvu do konca roka 2024, ale už teraz sa o ňom hovorí ako o možnom Hamiltonovom nástupcovi. Skúsený pilot nedávno povedal, že si myslí, že jeho šance sú vysoké, ak sa bude uchádzať o miesto v Mercedese. Nechal si teda otvorené dvere pre prípadný prestup.

"Som si vedomý svojej súčasnej situácie. Na štarte sú len traja majstri sveta a sú to rýchli majstri sveta. Som, pravdepodobne, jediný, ktorý je k dispozícii na rok 2025, takže som v dobrej pozícii," zhodnotil Alonso.

Zatiaľ nedal záruku, že bude pretekať aj po roku 2024. Keď bude vedieť, či má v úmysle pokračovať, chce najprv komunikovať so zástupcami Aston Martin, pričom jeho súčasný zamestnávateľ je jeho prioritou.

"Ak sa však nedohodneme a budem chcieť pokračovať vo Formule 1, viem, že budem mať veľmi dobrú pozíciu. Som atraktívnym cieľom pre ostatné tímy, výkony z minulého roka by ich mohli presvedčiť," pokračoval.

Fit ako nikdy predtým

V modernej ére F1 len málo jazdcov pretekalo po štyridsiatke, hoci šampión z roku 1992 Nigel Mansell vyhral preteky v roku 1994 ako 41-ročný. Dvojnásobný majster sveta Alonso je najskúsenejším jazdcom všetkých čias a najstarším v súčasnom poli, keď v marci začne svoju 22. sezónu a vyrazí na 378. preteky. Pred pondelkovým predstavením vozidla Aston Martin AMR24 F1 prezradil novinárom, že sa cíti fit ako nikdy predtým.

"Fyzické testy, ktoré robíme pravidelne pred každou sezónou, boli tento rok moje najlepšie v histórii," zdôraznil víťaz 32 veľkých cien, ktorý do svojho tímu po novom pribral aj odborníka na výživu. Veľmi dobre vie, že ak chce pretekať aj v nasledujúcich rokoch, musí sa pripravovať lepšie.

"Nebudem pretekať v F1 ďalšie roky len preto, aby som tam išiel a bavil sa. Nie som taký človek," povedal a dodal, že ho zaujímajú najvyššie pozície.

Kým pred niekoľkými rokmi si myslel, že 41 alebo 42 rokov je preňho limitom, po minulej sezóne, ktorá bola pre neho a jeho stajňu veľkým úspechom, sa opäť cíti motivovaný,

"Túto zimu som trochu prekonal očakávania, čo sa týka všetkých fyzických testov. Povedal by som, že ak máte motiváciu a ak sa tomu chcete venovať, môžete jazdiť možno do 48, 49 alebo aj 50 rokov. Zároveň sa však musíte vzdať všetkého v živote. Formula 1 si vyžaduje úplné odhodlanie," zamyslel sa.

Pokiaľ ide o Alonsov možný prestup, šéf tímu Aston Martin Mike Krack priznal, že Hamiltonov podpis vo Ferrari skomplikoval trh s pilotmi. "Úprimne povedané, boli by sme radi, keby sme s Fernandom pokračovali aj v roku 2025 či nasledujúcom." Ako sa celá situácia vyvinie a kto nahradí britského pilota v Mercedese, ukáže čas.