Novinky vo Formule 1: Komisia schválila obmenený formát víkendov so šprintmi

Reklama
Reklama
Reklama
Ďalšie
Reklama
Reklama
Reklama

Novinky vo Formule 1: Komisia schválila obmenený formát víkendov so šprintmi

V novej sezóne F1 sa uskutoční šesť šprintov.
V novej sezóne F1 sa uskutoční šesť šprintov.Profimedia
Komisia Formuly 1 schválila na zasadnutí v Londýne nový formát súťažných víkendov, ktorých súčasťou sú šprinty. Takých pretekov bude podľa skôr zverejneného kalendára šesť a podľa nového ustanovenia bude piatok vyhradený voľnému tréningu a kvalifikácii na šprint, takzvanému rozstrelu. V sobotu sa uskutočnia skrátené preteky s dĺžkou zhruba 100 km a nasledovať bude kvalifikácia na nedeľnú Veľkú cenu. Vedenie F1 to oznámilo na svojom webe.

Podľa doterajšej praxe boli v piatok na programe tréning a kvalifikácia na hlavné preteky, v sobotu potom "shootout" a šprint. Po súhlase komisie F1, ktorá sa v Londýne zišla pod vedením šéfa F1 Stefana Domenicaliho, riaditeľa formulového športu v automobilovej federácii FIA Nikolasa Tombazisa a za účasti zástupcov tímov, musí ešte potvrdiť nový formát Svetová rada FIA. Jej zasadnutie je na programe 28. februára.

Šprintov sa tento rok pôjde šesť. Novými hostiteľmi skrátených pretekov budú Šanghaj a Miami, v kalendári zostali šprinty pri Veľkých cenách v Rakúsku, Austine, Brazílii a Katare. Sezónu tvorí celkom 24 podujatí a seriál odštartuje 2. marca v Bahrajne.

Komisia F1 tiež schválila pre nadchádzajúce dve sezóny navýšenie počtu motorov, ktoré môže každý jazdec počas roka použiť - z doterajších troch to budú štyri. Takisto bude možné použiť systém DRS pre dosiahnutie maximálnej rýchlosti už od druhého kola, doteraz bolo možné pracovať so zadným prítlačným krídlom až od tretieho.