Daždivú kvalifikáciu v Kanade vyhral Verstappen, na 2. mieste prekvapivé meno

Reklama
Reklama
Reklama
Ďalšie
Reklama
Reklama
Reklama
Daždivú kvalifikáciu v Kanade vyhral Verstappen, na 2. mieste prekvapivé meno
Kvalifikáciu VC Kanady ovplyvnilo počasie.
Kvalifikáciu VC Kanady ovplyvnilo počasie.TASR
Max Verstappen (25) z Red Bullu vyhral daždivú kvalifikáciu na Veľkú cenu Kanady Formuly 1. Líder šampionátu a obhajca titulu o 1,244 sekundy porazil nečakane druhého Nica Hülkenberga (35) z tímu Haas, ktorého však neminul trest. Sergio Pérez (33) doplatil na náročné podmienky a skončil až dvanásty.

Verstappen si v Kanade vybojoval pole position druhý rok po sebe a celkovo je to preňho štart z prvej priečky s poradovým číslom 25. V tejto sezóne zvíťazil v piatich kvalifikáciách. V pretekoch môže zaútočiť na svoj 41. triumf, čím by sa vyrovnal legendárnemu Brazílčanovi Ayrtonovi Sennovi. Red Bull sa tiež usiluje o svoje 100. víťazstvo v F1.

"Mám rád jazdu na mokrej trati. Pochádzam z Holandska, takže som na to zvyknutý. Na niektorých miestach to bolo dosť klzké, ale urobili sme správne rozhodnutia v správnom čase. Som šťastný, že som tu získal pole position. Uvidíme, aké bude počasie v pretekoch. Možno bude sucho a bude to trochu iné. Myslím si však, že tu máme dobré auto," vyjadril sa majster sveta.

Kvalifikácia bola prerušená po havárii Oscara Piastriho z McLarenu. Po opätovnom štarte sa jazdci pre silný dážď nezlepšili a väčšina z nich odstavila svoj monopost pred vypršaním časového limitu.

Štartový rošt na VC Kanady
Štartový rošt na VC Kanadytwitter.com / @F1

Druhý Hülkenberg využil náročné podmienky a zabezpečil Haasu najlepšiu štartovú pozíciu v hlavných pretekoch v histórii. To však platilo iba chvíľu. Neskôr sa dozvedel, že dostal trest v podobe zosunu o tri miesta. Komisári ho uznali vinným za porušenie pravidiel pod červenou vlajkou. Nemec tak odštartuje z piatej priečky.

Do záverečnej časti kvalifikácie sa popri Pérezovi nedostali ani Charles Leclerc z Ferrari, ani domáci Lance Stroll z Aston Martinu. Úradujúci vicemajster sveta z Monaka síce obsadil 11. miesto, no na štarte bude desiaty. Jeho tímový kolega Carlos Sainz, ktorý skončil pred ním, totiž dostal trest a posunul sa o tri miesta nižšie. Rovnaké sankcie neminuli ani Cunodu či domáceho Strolla.