Dozvuky VC Holandska: Všetko po starom a ďalší Verstappenov rekord na dosah

Reklama
Reklama
Reklama
Ďalšie
Reklama
Reklama
Reklama
Dozvuky VC Holandska: Všetko po starom a ďalší Verstappenov rekord na dosah
Verstappen dominuje na okruhu Zandvoort.
Verstappen dominuje na okruhu Zandvoort.Profimedia
Kto po sobotňajšej kvalifikácii na tohtoročnú Veľkú cenu Holandska očakával rôznorodé výsledky, musel byť sklamaný. Šesť tímov na prvých šiestich miestach štartového roštu vytváralo dojem - aspoň za Maxom Verstappenom (25) - vyrovnaného boja, ale nakoniec to bol Red Bull, kto sa právom tešil z najväčšieho zisku, hoci štvrté miesto Sergia Péreza (33) trochu zachraňovalo počasie, pre ktoré museli byť preteky prerušené.

Iste, Pérez mohol skončiť na pódiu, nebyť penalizácie za prekročenie rýchlosti v boxovej uličke, ale pozornosť sa opäť sústredila na Verstappena. Bez vrtochov počasia, pravdepodobne, by vyhral štýlom štart - cieľ, ale aj tak to bol opäť dominantný výkon, keď sa po reštarte poľahky striasol Fernanda Alonsa a v piatich kolách získal od neho odstup takmer štyri sekundy.

Nuž, v Holandsku majú dve istoty - keď sa tam konajú preteky Formuly 1, vždy je to v Zandvoorte a "zakaždým" je to Verstappenovo víťazstvo.

Odkedy sa kráľovná motošportu vrátila na pobrežie Severného mora, doma vždy triumfoval a o to sladšie je to pre divákov. Na Zandvoorte sa opäť preteká od roku 2021 a Verstappen je jediným z domácich jazdcov, ktorý na tomto okruhu vyhral.

Aj keď je stále jediným Holanďanom, ktorý kedy vyhral preteky F1 - s aktuálne 46 triumfami tak strčil do vrecka celkový počet triumfov pilotov z krajín ako Taliansko, Austrália a Rakúsko (pred Holandskom sú už len Veľká Británia, Nemecko, Brazília, Francúzsko a Fínsko).

Verstappen navyše nedeľňajším úspechom vyrovnal 10 rokov starý rekord Sebastiana Vettela, ktorý dosiahol deväť víťazstiev za sebou. Budúcotýždňovými pretekmi v Monze môže jazdec Red Bullu zvýšiť latku práve v "Katedrále rýchlosti".

KRÁĽ VÍKENDU - Willem-Alexander Holandský

Napísať meno lídra tabuľky by bolo predsa len obyčajné. Súčasný holandský monarcha sa prišiel na preteky pozrieť osobne a nemohol chýbať medzi gratulantmi víťaznému pilotovi. Chýbala už iba polovica kráľovstva pre Maxa, ale Belgicko je už takmer sto rokov nezávislou krajinou a napokon aj tam môžu Verstappena považovať za svojho.

Ale vážne, každý v Holandsku si uvedomuje, čo aktuálny šampión F1 urobil pre tento šport. Veď viac ako tretina (11 z 31) jazdcov v prestížnom sprievodnom seriáli F1, Porsche Supercup, pochádza z Holandska a mnohí priznávajú, že práve vďaka "Max mánii" sú sponzori ochotnejší venovať svoje prostriedky motošportu.

PLUSOVÉ BODY - Alpine

Po pochmúrnej kvalifikácii (12. a 17. miesto) to na zázrak nevyzeralo, ale nakoniec sa Pierre Gasly vďaka svojmu výkonu dostal na pódium a Esteban Ocon pridal bod za 10. miesto. Treba poznamenať, že Gaslymu pomohlo jeho včasné rozhodnutie prezuť na prechodné pneumatiky a Ocona skôr brzdilo, že zostal na mokrých. Francúzsky tím, ktorý si momentálne prechádza zmenami vo vedení, však odchádza z Holandska ako tretí najúspešnejší, čo sa mu tento rok ešte nepodarilo.

POTLESK PUBLIKA - Alexander Albon

Svoje senzačné štvrté miesto v kvalifikácii skromne pripísal protivetru, ktorý mu uľahčil prácu pri brzdení. Pravdou je, že jeho tímový kolega Logan Sargeant sa prvýkrát v kariére prebojoval do tretej kvalifikácie, ale Albon mal skvelé preteky.

Napriek tomu, že ako jeden z mála zostal po štarte na suchých gumách, nechýbalo veľa, aby sa vyrovnal svojmu najlepšiemu výkonu vo Williamse. Štyri body, ktoré vybojoval, sú však presne rozdielom, aký je medzi Williamsom na siedmom a Haasom na ôsmom mieste medzi konštruktérmi.

SMOLIAR VÍKENDU - Daniel Ricciardo

Počas druhého tréningu sa pred ním objavilo stojace auto Oscara Piastriho a Austrálčan sa v okamihu rozhodol, že namiesto svojho súpera radšej pošle do bariéry svoj monopost AlphaTauri. Rozhodnutie bolo správne - bariéra, pravdepodobne, dokázala absorbovať viac energie - lenže Ricciardo zabudol pustiť volant a po náraze si nešťastne zlomil záprstnú kostičku a musel podstúpiť operáciu.

Na svoju prvú Veľkú cenu tak nastúpil ďalší jazdec z liahne Red Bullu, Liam Lawson, ktorý si neviedol vôbec zle a v pretekoch získal niekoľko pozícií na úkor vlastného tímového kolegu Júkiho Cunodu. Ricciardo bude chýbať určite aj v Taliansku, čo jeho comeback do F1 patrične komplikuje.

MANÉVER VÍKENDU - Fernando Alonso

Pre španielskeho veterána to bol štart snov. Na trati, na ktorej nie je vôbec jednoduché predbiehať, dokázal v prvom kole v ikonickej zákrute č. 3 získať dve pozície. Nie náhodou bol Alonso zvolený za pilota dňa a zaznamenal aj svoje ďalšie najrýchlejšie kolo pretekov za posledných šesť rokov.

Zároveň prekonal (bohužiaľ len vekový) rekord Michaela Schumachera. Od jeho prvého a v súčasnosti posledného pódiového umiestnenia v F1 uplynulo 20 rokov, päť mesiacov a štyri dni. Klobúk dole.