Verstappen tretíkrát po sebe vyhral kvalifikáciu domácej VC, prekvapil Albon

Reklama
Reklama
Reklama
Ďalšie
Reklama
Reklama
Reklama

Verstappen tretíkrát po sebe vyhral kvalifikáciu domácej VC, prekvapil Albon

Verstappenova deviata pole position v sezóne.
Verstappenova deviata pole position v sezóne.AFP
Max Verstappen (25) získal ďalšiu pole position, čím ešte zvýšil svoju dominanciu v tohtoročnej F1. O viac ako pol sekundy predstihol Landu Norrisa (23), ktorý bude v nedeľňajších pretekoch štartovať vedľa neho.

Q1

Každý z jazdcov sa snažil zajazdiť čo najlepší čas, kým sa nespustí blížiaci sa dážď. Z top mien mal problémy najmä Leclerc. Monacký pretekár si len tak-tak dokázal zabezpečiť postup ďalej. Prišiel na 14. mieste tesne pred Sergiom Pérezom, ktorý tiež príliš nehviezdil.

V prvej časti kvalifikácie skončili Zhou, Ocon, Magnussen, Bottas a nováčik Lawson, ktorý mal čo robiť, aby udržal auto na trati. Novozélanďan zaostal o 2,4 sekundy za Albonom, ten prekvapujúco ovládol úvodnu fázu.

Q2

Veľké prekvapenie bolo k videniu v prostrednej časti, keď sa z boja o pole position najskôr porúčal Hamilton a potom Stroll. Meniace sa podmienky v Zandvoorte pri rýchlo vysychajúcej trati znamenali, že najlepšie časy prišli až na konci. Brit a Kanaďan už nedokázali zareagovať. Gasly, Tsunoda a Hulkenberg boli takisto vyradení .

Q3

Nastal čas na suché pneumatiky. Réžia pretekov dokonca povolila použitie DRS. Neprešli však ani dve minúty, keď Sargeant so svojím Williamsom havaroval v tretej zákrute, čo viedlo k vyveseniu červenej vlajky.

Po oprave bariér, štyri minúty pred koncom, Leclerc narazil, čo spôsobilo ďalšie prerušenie. Všetkým zostal už len jeden pokus. Prvenstvo získal Verstappen s časom 1:10,567 min. Holanďan bol neprekonateľný a svojou treťou pole position v rade na tomto okruhu a deviatou v sezóne spôsobil medzi tamojšími fanúšikmi zemetrasenie.

Od druhého Norrisa ho delilo šesť desatín sekundy. V ďalšom rade štartového roštu budú stáť Russell a prekvapujúco aj Albon na Williamse. Za nimi skúsený Alonso i jeho krajan Sainz. Po španielskej dvojici odštartujú Pérez a Piastri.