V Holandsku úradoval dážď. Domácu VC vyhral Verstappen, Gasly poskočil na pódium

Reklama
Reklama
Reklama
Ďalšie
Reklama
Reklama
Reklama

V Holandsku úradoval dážď. Domácu VC vyhral Verstappen, Gasly poskočil na pódium

Podujatie v Zandvoorte bolo v 64. kole prerušené.
Podujatie v Zandvoorte bolo v 64. kole prerušené.Profimedia
Úradujúci majster sveta Max Verstappen (25) zvíťazil na deviatych pretekoch seriálu F1 v sérii, čím vyrovnal rekord Sebastiana Vettela (36). Jazdec Red Bullu triumfoval na domácej VC Holandska pred Fernandom Alonsom (42) a Pierreom Gaslym (27).

Verstappen si na 13. podujatí sezóny pripísal už 11. víťazstvo a navýšil svoj výrazný náskok na čele priebežného poradia. Bol to pre neho 46. triumf v kariére a zároveň tretí na VC Holandska. Aj po pretekoch na okruhu v Zandvoorte naďalej platí, že v prebiehajúcej sezóne víťazí iba tím Red Bull, keďže zvyšné dve víťazstvá si pripísal Pérez. 

Holanďan vyrovnal zápis Vettela z roku 2013, keď Nemec, ktorý vtedy takisto pôsobil v tíme Red Bull, triumfoval v deviatich záverečných pretekoch sezóny. Na holandskej trati absolvoval premiéru v F1 21-ročný Novozélanďan Liam Lawson. V tíme AlphaTauri nahradil Daniela Ricciarda, ktorý si po náraze do bariéry v druhom tréningu zlomil záprstnú kosť na ľavej ruke a absolvoval operáciu. Vynechať by mal nasledujúce dve veľké ceny.

Líder seriálu po štarte nezaváhal a pred Norrisom si udržal pozíciu lídra a k dramatickým momentom nedošlo ani medzi ostatnými jazdcami. Bezprostredne pred pretekmi sa k trati priblížili oblaky a už v 2. kole sa niekoľko jazdcov rozhodlo prezuť na intermediálky. Nevydarenú zastávku v boxoch absolvoval Leclerc, keď mechanici Ferrari nemali pripravené pneumatiky, na čo Monačan doplatil výraznou stratou.

Postupne však trať vysychala a v 12. kole sa viacerí jazdci vrátane Verstappena vrátili k pneumatikám do suchých podmienok. Do boxov zamieril aj Pérez, ktorý bol po návrate na trať až za kolegom, a ten sa stal novým lídrom. Po tom, čo Sargeant v 16. kole neudržal monopost na trati a vrazil do bariéry, prišiel na trať safety car.

V 41. kole diváci zatlieskali debutantovi Lawsonovi, ktorý predbehol Leclerca a dostal sa na 15. miesto. Udržal si ho iba niekoľko sekúnd, Monačan získal pozíciu späť, no o dve kolá ho tím povolal do boxov, z ktorých sa už nevrátil.

Alonso mohol pomýšľať na pódium, no mechanici ho v 49. kole zdržali príliš dlho. Po návrate na trať bol na 5. mieste, netrvalo dlho a aj vďaka úspešnému manévru sa cez Sainza dostal na 3. pozíciu. Následne sa však spustil lejak. 

V 64. kole boli preteky prerušené pre silný dážď, no ešte predtým vrazil Čou do bariéry a Pérez neudržal monopost na trati a musel zájsť do boxov. Po reštarte, na ktorý aktéri čakali približne 40 minút, sa Alonso viackrát pokúsil dostať pred Verstappena, ale neúspešne.

Komisári v tom čase informovali o päťsekundovom treste pre Péreza za vysokú rýchlosť v boxoch. Verstappen si už víťazstvo nenechal vziať a v závere sa na pódiovú priečku posunul Gasly. Seriál MS F1 bude pokračovať 14. pretekmi v sezóne už o týždeň 3. septembra na VC Talianska.