Dozvuky VC Mexika: Rekord Verstappena, Norrisova stíhačka a posun Alfa Tauri

Reklama
Reklama
Reklama
Ďalšie
Reklama
Reklama
Reklama

Dozvuky VC Mexika: Rekord Verstappena, Norrisova stíhačka a posun Alfa Tauri

Verstappen vylepšil ďalšie maximum.
Verstappen vylepšil ďalšie maximum.Reuters
Max Verstappen (26) si v Mexiku pripísal ďalšie víťazstvo, svoje 16. v tomto roku. Preteky ovplyvnilo odstúpenie Kevina Magnussena (31) po poškodení zadného zavesenia, následná červená vlajka roztrhla jazdu na dve časti. V závere sa ale dostavil očakávaný výsledok a Holanďan prekonal svoj minuloročný rekord v počte vyhraných VC v jednej sezóne.

A pridal ešte jeden - matematicky cennejší - rekord. Aj keby Verstappen nevyhral zostávajúce preteky v Sao Paule, Las Vegas a Abú Dhabí, stále prekoná percento triumfov Michaela Schumachera z roku 2004, keď Nemec uspel v 13 z celkovo 18 podujatí. Jazdec Red Bullu sa dotiahol na Alaina Prosta v počte prvenstiev a stále platí, že do konca roka sa ešte môže dostať pred Sebastiana Vettela, ktorý je momentálne tretí za Lewisom Hamiltonom a práve Schumacherom.

KRÁĽ VÍKENDU - Lando Norris

Po druhom mieste v druhom tréningu sršal sebavedomím, ale problémy v kvalifikácii (technika a potom žlté vlajky pre chybu Fernanda Alonsa) ho odsunuli na nelichotivé miesto na štartovom rošte. Brit odštartoval zo 17. priečky napriek nešťastnej červenej vlajke, ktorá reštartovala preteky z pevného štartového roštu a umožnila nasadiť nové pneumatiky, skončil piaty. Norris predbiehal ako o život a v cieli bol rýchlejší ako jeho tímový kolega, čo sa po Katare (Oscar Piastri v Austine nedokončil) extra počíta.

PLUSOVÉ BODY - Alpha Tauri

Daniel Ricciardo štartujúci zo štvrtého miesta bol hviezdou pretekov, ale taliansky tím ako celok zaujal šikovným riešením chladiacich otvorov, čím vo veľkom zmazal deficit na ostatné stajne. Vo vysokej nadmorskej výške dostávali motory zabrať a aj Júki Cunoda v kvalifikácii pomáhal, ako mohol. Nebyť neuváženého útoku na Piastriho, mohli byť obe autá na bodovaných priečkach, ale aj tak šesť bodov za Ricciardovo siedme miesto vynieslo tím z desiateho miesta v Pohári konštruktérov rovno na ôsme.

POTLESK PUBLIKA - Lewis Hamilton

Fanúšikovia v Mexiku niekomu tlieskať "museli" a hoci to nebol Verstappen, tento víkend (proti jeho vôli) chránený najatými bodyguardmi, o potlesk sa druhým miestom postaral Hamilton. Druhýkrát za sebou prešiel cieľovou čiarou na striebornej priečke, tentoraz to bolo bez diskvalifikácie. Brit chytil kvalitnú formu a s viditeľnou, ale nie dramatickou stratou na Verstappena hravo došiel do cieľa. Odstup tímového kolegu Georgea Russella od Hamiltona bol zrejmý a v priebehu 36 kôl od reštartu sa "šampiónovi" podarilo predbehnúť "učňa" o 28 sekúnd a v poslednom dokonca zajazdil najrýchlejšie kolo - na prekvapenie holandského víťaza.

SMOLIAR VÍKENDU - Aston Martin

Alonsovo odstúpenie bolo údajne v hre už v prvom kole, keď poškodil svoje auto o úlomky, a hoci sa snažil v pretekoch pokračovať, nebolo to na viac ako 47 kôl. Lance Stroll sa potom na štadióne dostal do kontaktu s Kuan-jü Čouom a tiež nedokončil. Sústrediť sa na Brazíliu však nebude jednoduché, keďže sa objavili "zaručené" informácie o možnom predaji tímu miliardára Lawrenca Strolla saudskému konzorciu, myšlienka na možný návrat na štvrté miesto v Pohári konštruktérov pred McLaren je len utópiou.

MANÉVER VÍKENDU - Sergio Pérez vs. Charles Leclerc

S takýmito manévrami akoby sa roztrhlo vrece - tak ako sa Hamilton snažil v Katare predbehnúť svojho tímového kolegu, Pérez riskoval doma. Mexičanova premotivovanosť bola obrovská, jazdil pred vlastnými fanúšikmi a navyše začínal na štartovom rošte za Ricciardom, o ktorom sa čoraz viac špekuluje, že ho v budúcom roku nahradí v Red Bulle. Pérezovi stávka na agresivitu nevyšla a pripomenul nám, že dostať sa z piateho miesta hneď po štarte na druhú priečku je možné už len v počítačových hrách.