Reklama
Reklama
Reklama
Ďalšie
Reklama
Reklama
Reklama

Kvalifikáciu VC Las Vegas vyhral Leclerc. Hamilton, Pérez a potrestaný Sainz mimo TOP 10

Leclerc si zabezpečil prvú priečku na štarte.
Leclerc si zabezpečil prvú priečku na štarte.Profimedia
Kvalifikáciu na Veľkú cenu Las Vegas Formuly 1 ovládli jazdci Ferrari. Zvíťazil v nej Charles Leclerc (25) z Monaka, ktorý o 44 tisícin sekundy porazil tímového kolegu Carlosa Sainza (29). Španielsky jazdec sa pre nezavinenú výmenu komponentov prepadne o 10 miest na 12. priečku. Max Verstappen (26) z Red Bullu bude štartovať druhý, na Leclerca stratil 378 tisícin sekundy.

Leclerc si vyjazdil piatu pole position v sezóne a celkovo 23. Nadviazal tak na svoj výkon z prvých dvoch tréningov, ktoré aj vyhral. V predposledných pretekoch roka sa pokúsi získať svoje prvé víťazstvo v ročníku a šieste v kariére. VC Las Vegas sa vrátila do kalendára majstrovstiev sveta F1 po 41 rokoch.

Sainz už na konci prvého tréningu vedel, že bude o 10 miest nižšie. Počas neho poškodil auto po tom, čo na trati zlyhal rám betónového kanála a musel vymeniť batériu. Hoci organizátori museli pre tieto problémy prvý tréning predčasne ukončiť a druhý odjazdiť s dvaapolhodinovým meškaním, stewardi Sainzovi trest neodpustili.

Verstappen sa posunul na druhé miesto, v Las Vegas si môže pripísať 18. triumf v sezóne a posunúť svoj vlastný rekord. Prípadným 53. víťazstvom v kariére by zároveň vyrovnal historické maximum svojho predchodcu v Red Bulle Sebastiana Vettela.

V prvej desiatke skončil na radosť domácich fanúšikov na siedmom mieste Američan Logan Sargeant. Jeho tímový kolega Alexander Albon bol o jedno miesto lepší. Tím Williams sa tak postaral o poriadne prekvapenie.

Sergio Pérez sa do záverečnej kvalifikácie nedostal. Mexický jazdec, ktorý si môže definitívne zabezpečiť druhé miesto v šampionáte pred Lewisom Hamiltonom z Mercedesu, bol dvanásty. Brit však skončil len jedno miesto pred ním. Jazdci McLarenu skončili už v prvej časti kvalifikácie. Lando Norris bol šestnásty, Oscar Piastri o tri pozície nižšie.

Preteky sa budú jazdiť v sobotu od 22:00 miestneho času (v nedeľu od 7:00 SEČ). Bude to prvýkrát od Veľkej ceny Juhoafrickej republiky 1985, keď sa podujatie F1 nezačne v mieste dejiska počas nedele.