Ťažko predvídateľné Las Vegas. Sme tu viac pre šou ako pre preteky, myslí si Verstappen

Reklama
Reklama
Reklama
Ďalšie
Reklama
Reklama
Reklama

Ťažko predvídateľné Las Vegas. Sme tu viac pre šou ako pre preteky, myslí si Verstappen

Verstappen oslavuje s trofejou na pódiu po víťazstve na Veľkej cene Brazílie
Verstappen oslavuje s trofejou na pódiu po víťazstve na Veľkej cene BrazílieReuters
Nedeľňajšie veľkolepé predstavenie Formuly 1 v Las Vegas môže byť síce jednou z najočakávanejších Veľkých cien všetkých čias, ale trojnásobný majster sveta Max Verstappen (26) z Red Bullu má svoju prácu a najbližší víkend sa nenechá rozptyľovať.

Aj keď kasína a hotely "mesta hriechu" a jeho slávny Strip strhnú väčšinu pozornosti na seba, Holanďan má pred sebou ešte míľniky a rekordy, ktoré chce prekonať v najdominantnejšej sezóne.

Víťazstvo v Nevade by bolo 53. v jeho kariére, čím by sa vyrovnal štvornásobnému majstrovi sveta Sebastianovi Vettelovi a Verstappen by sa dostal na delené tretie miesto v rebríčku víťazstiev všetkých čias.

Viac víťazstiev majú na konte len Lewis Hamilton (103) a Michael Schumacher (91). Zároveň by to bolo rekordné 18. víťazstvo v jednom ročníku, pričom ho čakajú ešte jedny preteky v Abú Zabí. Sezónne rekordy v počte pódií, bodov a odjazdených kôl sa budú musieť s najväčšou pravdepodobnosťou upraviť.

Rekordom by bolo aj 20. víťazstvo Red Bullu v sezóne, pričom tím sa momentálne vyrovnal Mercedesu, ktorý v roku 2016 vyhral 19 pretekov.

Verstappen, ktorý si minulý mesiac v Katare vybojoval svoj tretí titul, bude opäť favoritom, aj keď zostáva zodpovedať mnoho otázok týkajúcich sa trate, nízkych teplôt, povrchových podmienok a časového harmonogramu.

Kvalifikácia na preteky sa začína v sobotu o polnoci miestneho času (v sobotu o 09:00 SEČ) a preteky v sobotu o 22:00 (v nedeľu 07:00 SEČ) - ide o najneskorší štart v histórii F1, ktorý má maximálne zvýrazniť neónmi osvetlenú panorámu mesta.

Trať so 17 zákrutami proti smeru hodinových ručičiek je druhou najdlhšou v súčasnom kalendári, meria 6,2 km, míňa miestne pamiatky s 1,9 kilometra dlhou rovinkou a zmesou starého a nového asfaltu.

"V prvom rade si myslím, že sme tu viac pre šou ako pre samotné preteky, ak sa pozriete na rozloženie trate. Ale viete, v skutočnosti ma to až tak nebaví. Skôr si hovorím 'pôjdem tam, urobím si svoje a zase pôjdem preč'," komentoval Verstappen.

Tímový kolega Sergio Pérez môže konečne spečatiť celkové druhé miesto v šampionáte, čo by bolo prvýkrát, čo Red Bull ukončil sezónu s dvojicou svojich jazdcov na čele poradia. Mexičan má pred Lewisom Hamiltonom z Mercedesu náskok 32 bodov, pričom po Las Vegas bude možné získať už len 26 bodov.

Ak ďalšie Verstappenovo víťazstvo nie je prekvapením, nemožno ho považovať za samozrejmosť. Každé nové podujatie v kalendári má silný prvok nepredvídateľnosti a všetky tímy budú v rovnakej pozícii vstupovať do neznáma.

"Pripravili sme sa najlepšie, ako sme mohli, s využitím obmedzených informácií, ktoré máme. Existujú niektoré jedinečné charakteristiky, ktoré môžeme len predvídať," povedal šéf Mercedesu F1 Toto Wolff, ktorého tím stále bojuje s Ferrari o druhé miesto v celkovom poradí.

"Budeme jazdiť v noci, keď teplota okolia a trate bude pravdepodobne jednociferná. Navyše, samotné usporiadanie trate je nezvyčajné s množstvom pomalých zákrut, ale dlhými rovinkami. Bude to pre nás všetkých veľká výzva a tešíme sa, že ju môžeme prijať."

Najchladnejšími pretekmi v histórii majstrovstiev sveta F1 bola Veľká cena Kanady v Montreale v roku 1978, kde teplota v októbri toho roku klesla na päť stupňov Celzia.