Kvalifikáciu Veľkej ceny USA vyhral Leclerc, Verstappenovi zmazali najrýchlejší čas

Reklama
Reklama
Reklama
Ďalšie
Reklama
Reklama
Reklama

Kvalifikáciu Veľkej ceny USA vyhral Leclerc, Verstappenovi zmazali najrýchlejší čas

Trojica najrýchlejších z kvalifikácie na VC USA.
Trojica najrýchlejších z kvalifikácie na VC USA.Profimedia
Charles Leclerc (26) z Ferrari vyhral kvalifikáciu na nedeľňajšiu Veľkú cenu USA Formuly 1. Monacký jazdec na okruhu v Austine o 130 tisícin sekundy porazil Landua Norrisa (23) z McLarenu, tretí skončil Lewis Hamilton (38) z Mercedesu. Čerstvý trojnásobný majster sveta Max Verstappen (26) z Red Bullu doplatil na porušenie traťotých limitov a po vymazaní jeho najrýchlejšieho času skončil šiesty.

Leclerc získal svoju tretiu pole position v sezóne a 21. celkovo. Na okruhu v Texase sa blysol časom 1:34,723 min. Bude útočiť na svoje šieste víťazstvo v kariére a prvé v tomto roku. Spokojný by mohol byť aj druhý Norris, pre ktorého to bude jubilejný 100. štart v F1.

Verstappen nenadviazal na svoje dve predchádzajúce pole position v Katare a Japonsku. Hoci bol v poslednom pokuse o päť tisícin sekundy rýchlejší ako Leclerc, v zákrute č. 19 porušil limity trate a stewardi jeho čas zmazali. Už istý majster sveta a víťaz predchádzajúcich dvoch ročníkov pretekov v USA si tak skomplikoval cestu k možnému 50. triumfu v F1 a svojmu 15. v tejto sezóne.

Okrem vedúceho dua sa pred Verstappena dostali aj tretí Hamilton, štvrtý Carlos Sainz Jr. a piaty George Russell. Druhý jazdec Red Bullu, Mexičan Sergio Pérez, skončil deviaty.

Obaja jazdci tímu Aston Martin skončili už v prvej fáze kvalifikácie. Fernando Alonso, štvrtý v poradí šampionátu, bol sedemnásty, Lance Stroll odštartuje ešte o dve miesta horšie. Austrálčan Daniel Ricciardo z tímu AlphaTauri, ktorý sa vrátil po zranení ruky, obsadil 15. priečku.

Program Veľkej ceny USA pokračuje v sobotu kvalifikáciou na šprint o 19:30 SELČ. Špeciálne bodované preteky, ktoré sa jazdia ako samostatné podujatie a neovplyvnia štartové poradie do hlavných pretekov, sa uskutočnia o polnoci slovenského času. Nedeľňajšie preteky sa začnú o 21:00.