Mercedes sa vracia na miesto posledného víťazstva. Dokáže v Brazílii opäť uspieť?

Reklama
Reklama
Reklama
Ďalšie
Reklama
Reklama
Reklama

Mercedes sa vracia na miesto posledného víťazstva. Dokáže v Brazílii opäť uspieť?

Lewis Hamilton počas Veľkej ceny Mexika.
Lewis Hamilton počas Veľkej ceny Mexika.Reuters
Kedysi dominantný Mercedes sa tento víkend vracia do Brazílie, kde má poslednú šancu vyhnúť sa celému roku bez víťazstva vo Formule 1. A zároveň si oživiť spomienky na minuloročný triumf Georgea Russella (25).

Znovuzrodený Mercedes

Sedemnásobný majster sveta Lewis Hamilton, ktorý naposledy vyhral preteky v roku 2021 a tímový kolega George Russell idú do posledného šprintérskeho víkendu sezóny s určitým optimizmom, aj keď Max Verstappen z Red Bullu je na rekordnej vlne a zdá sa byť neporaziteľný.

Russell 13. novembra pred rokom vyhral Veľkú cenu Brazílie a dosiahol tak prvé víťazstvo v F1. S Hamiltonom za svojím chrbtom z toho bolo dokonca double pre Mercedes. Starší a o skúsenejší kolega skončil druhý aj v ostatných pretekoch v Mexiku. V Austine mu druhú priečku zobrala dodatočná diskvalifikácia. Napriek všetkému, stajňa Tota Wolffa sa javí ako oveľa konkurencieschopnejšia.

"Ideme tam s vedomím, že máme dobré auto. Ak dáme všetky veci do poriadku, môžeme absolvovať veľmi silný víkend," povedal šéf tímu Mercedes Toto Wolff.

Hamilton disponuje čestným občianstvom Brazílie. Krajina, ktorá nemá v kalendarí pretekov žiadneho svojho pilota, dáva najavo podporu práve sedemnásobnému majstrovi, ktorý v Sao Paule trikrát vyhral. Okruh hostil prvú Veľkú cenu pred 50 rokmi a Mercedes na ňom vyhral posledné dva roky i šesťkrát za posledných osem rokov.

"Myslím si a dúfam, že tieto zostávajúce preteky do konca sezóny budú vyrovnané," vyjadril túžbu Hamilton, pričom uznal Verstappenovu pokračujúcu dominanciu. "Asi by som pokojne stavil na to, že sa s týmto autom dostane na osemnásť, možno devätnásť víťazstiev," podotkol 38-ročný pilot.

Holanďan si minulú nedeľu v Mexiku pripísal rekordné 16. víťazstvo v sezóne, čo je o jedno viac ako dosiahol v minuloročnej edícii a zároveň vyrovnal 51 triumfov Alaina Prosta. 

Sebavedomý Verstappen, očakávania od Péreza

Už trojnásobný majster sveta bude štartovať opäť ako favorit a ďalšie víťazstvo počas nadchádzajúceho víkendu by ho posunulo na štvrté miesto v historických tabuľkách. Jeden triumf by ho delil od Sebastiana Vettela (53), ktorý má vo vitríne štyri majstrovské tituly.

"Do tohto víkendu ideme sebavedomo, ale musíme sa sústrediť. Je šialené dosiahnuť v tejto sezóne už 16 víťazstiev," povedal holandský jazdec.

Mexický kolega Sergio Pérez bude pod ešte vyšším tlakom, aby podal očakávaný výkon po tom, ako pred domácim publikom skončil hneď v prvej zákrute, keď nabúral do Leclerca. 

"Mexiko bolo pre mňa zničujúce, ale v tomto športe sa takéto veci stávajú a vy si nemôžete dovoliť stále preberať, čo mohlo byť. Najviac zo všetkého som chcel vyhrať domáce preteky, no to je teraz preč a plne sa sústredím na to, aby som skončil druhý v šampionáte. V Brazílii potrebujeme zažiť skvelý víkend a som si istý našou schopnosťou dosiahnuť želané výsledky," nechal sa počuť 33-ročný pretekár.

Pérez v boji o druhé miesto má na Hamiltona náskok len 20 bodov, pričom Red Bull a Verstappen si už zabezpečili oba tituly. McLaren a Ferrari budú tiež dúfať, že sa im podarí zabojovať o pódiové umiestnenia.

"Sú to šprintérske preteky. V tejto sezóne sa nám v šprintových pretekoch celkom darí," dodal Charles Leclerc z Ferrari, ktorý bol na posledných dvoch pretekoch na pole position, ale skončil tretí, jeho tímový kolega Carlos Sainz štvrtý.