Problémy s autom zažehnané? Verstappen získal poslednú pole position

Reklama
Reklama
Reklama
Ďalšie
Reklama
Reklama
Reklama
Problémy s autom zažehnané? Verstappen získal poslednú pole position
Max Verstappen nechce nechať konkurencii žiadny dôvod na radosť a získal 12. pole position v sezóne.
Max Verstappen nechce nechať konkurencii žiadny dôvod na radosť a získal 12. pole position v sezóne.Profimedia
Holandský pilot Max Verstappen si vyjazdil pole position na Veľkej cene Abú Zabí, záverečnom podujatí tohtoročného seriálu majstrovstiev sveta F1. Jazdec Red Bullu a už istý trojnásobný majster sveta dosiahol v sobotňajšej kvalifikácii čas 1:23,445 minúty. Dvadsaťšesťročný pretekár získal svoju 12. pole position v sezóne a 32. celkovo. V historickom rebríčku sa vyrovnal Britovi Nigelovi Mansellovi na siedmom mieste.

Verstappen získal pole position, keď zajazdil najlepší čas v úvode tretej časti. Monačan Charles Leclerc obsadil druhé miesto so stratou 0,139 sekundy. Tretí skončil Oscar Piastri na McLarene (+0,337). Austrálčan bude na štarte v druhom rade a vedľa neho sa predstaví Brit George Russell na Mercedese (+0,343).

Priebežne tretí v celkovom poradí Lewis Hamilton prekvapujúco nepostúpil do Q3. Sedemnásobný majster vyštartuje až z 11. miesta. Španiel Carlos Sainz skončil už v prvej časti, obsadil 16. miesto. Ferrari a Mercedes bojujú v Abú Zabí o konečné druhé miesto v Pohári konštruktérov. "Strieborné šípy" majú štvorbodový náskok.

Holandský jazdec, ktorý sa v poslednom tréningu sťažoval na horšie ovládanie monopostu, bude v nedeľňajších pretekoch bojovať o svoje 54. víťazstvo v kariére, čím by sa osamostatnil pred Sebastianom Vettelom ako tretí najúspešnejší. Viac triumfov majú len sedemnásobný majster sveta Michael Schumacher (91) a Lewis Hamilton (103). Verstappen môže v tejto sezóne vyhrať 19. raz a vylepšiť svoj vlastný rekord.

Monačan Leclerc, ktorý vyhral tri z predchádzajúcich štyroch kvalifikácií, sa k Verstappenovi priblížil pri poslednom pokuse, ale nedokázal ho poraziť. Druhý pilot Red Bullu Sergio Pérez bol sklamaný, keď prišiel o svoje najrýchlejšie kolo pre porušenie limitu na trati a klesol z piateho na deviate miesto.