V Monze v prvom tréningu najrýchlejší Verstappen, v druhom Sainz

Reklama
Reklama
Reklama
Ďalšie
Reklama
Reklama
Reklama
V Monze v prvom tréningu najrýchlejší Verstappen, v druhom Sainz
Aktualizované
Max Verstappen bol v prvom tréningu najrýchlejší. Druhý tréning ovládol Sainz.
Max Verstappen bol v prvom tréningu najrýchlejší. Druhý tréning ovládol Sainz.Profimedia
Max Verstappen (25) z Red Bullu a Carlos Sainz (29) z Ferrari vyhrali úvodné tréningy na Veľkú cenu Talianska formuly 1. Úradujúci majster sveta a líder priebežného poradia šampionátu najprv dosiahol čas o 46 tisícin sekundy rýchlejší ako jeho španielsky súper, zatiaľ čo Sainz ovládol popoludňajší tréning o 19 tisícin sekundy pred Landom Norrisom (23) z McLarenu. Tretí bol vždy Verstappenov tímový kolega Sergio Pérez (33).

DRUHÝ TRÉNING

Druhá časť bola dvakrát prerušená - najprv po Norrisových technických problémoch a na konci po Pérezovej nehode.

Sľubné časy dosiahli domáci jazdci Ferrari. Popri druhom Sainzovi, ktorý dnes oslavuje 29. narodeniny, skončil na štvrtom mieste jeho tímový kolega Charles Leclerc. Taliansky tím štartuje v špeciálnych farbách na počesť svojho tohtoročného triumfu v pretekoch 24 hodín Le Mans. Tím Alfa Romeo predstavil aj nový dizajn vozidla.

PRVÝ TRÉNING

Holanďan dosiahol najlepší čas 1:22,657 počas teplého, ale zamračeného popoludnia na okruhu v Monze, pričom Carlos Sainz z Ferrari potešil domáce publikum, keď zajazdil kolo len o 46-tisícin pomalšie. Sergio Pérez z Red Bullu, druhý v šampionáte jazdcov, bol tretí najrýchlejší (+0,177). Najlepšiu štvoricu uzavrel Charles Leclerc na Ferrari (+0,309).

Verstappen vlani Monzu ovládol, pričom Leclerc štartoval z pole position. Dvojnásobný majster je v tejto sezóne v dominantnej forme, keď zatiaľ dosiahol 11 víťazstiev z 13 pretekov. 

George Russell z Mercedesu vyjazdil piaty najlepší čas. Za ním bol Fernando Alonso s Aston Martin a Lando Norris na McLarene. Sedemnásobný majster sveta Lewis Hamilton, ktorý sa s Mercedesom dohodol na novej zmluve do konca roka 2025, bol ôsmy. Prvú desiatku uzavreli Júki Cunoda z AlphaTauri a Alex Albon z Williamsu. Red Bull, Ferrari a Mercedes používali počas tréningu len tvrdé pneumatiky.

Obaja piloti Ferrari i Russell začali hodinový tréning s novými pohonnými jednotkami v rámci štyroch pridelených na sezónu. Novozélanďan Liam Lawson vstúpil do svojho druhého víkendu ako náhradník za zraneného Daniela Ricciarda. Bol trinásty najrýchlejší. Brazílsky náhradník a šampión F2 Felipe Drugovich nahradil v tréningu Lanca Strolla v rámci požiadavky poskytnúť mladým pilotom čas na trati. Obsadil osemnástu priečku.