Verstappen až druhý. Sainz ovládol kvalifikáciu na VC Talianska

Reklama
Reklama
Reklama
Ďalšie
Reklama
Reklama
Reklama
Verstappen až druhý. Sainz ovládol kvalifikáciu na VC Talianska
Sainz bude štartovať z prvého miesta.
Sainz bude štartovať z prvého miesta.Profimedia
Carlos Sainz (29) z domáceho tímu Ferrari vyhral kvalifikáciu na Veľkú cenu Talianska formuly 1. Španielsky jazdec porazil úradujúceho majstra sveta a lídra priebežného poradia Maxa Verstappena (25) z Red Bullu len o 13 tisícin sekundy deň po jeho narodeninách. Tretí skončil Sainzov tímový kolega Charles Leclerc (25), ktorý na prvé miesto stratil 67 tisícin.

Sainz, piaty muž v poradí šampionátu, získal štvrtú pole position v kariére a prvú v tejto sezóne. Rodák z Madridu nadviazal na svoj dobrý výkon v "chráme rýchlosti" dvoma víťazstvami a jedným druhým miestom v tréningu. Najrýchlejšie kolo zajazdil v samom závere a vyslúžil si ovácie zaplnených tribún. V pretekoch môže zaútočiť na svoje druhé kariérne víťazstvo, predtým triumfoval len na minuloročnej Veľkej cene Veľkej Británie.

Sainz po víťaznej kvalifikácii
Sainz po víťaznej kvalifikáciiReuters

Úspešný deň tímu z Maranella podčiarkol Leclerc tretím miestom. Ferrari štartuje v Monze v špeciálnych farbách na oslavu svojho tohtoročného triumfu na 24 hodín Le Mans.

Suverénny líder sezóny Max Verstappen vedie pred tímovým kolegom Sergiom Pérezom o priepastných 138 bodov a smeruje k tretiemu titulu majstra sveta za sebou, nezískal svoju deviatu pole position v tomto roku. Dvadsaťpäťročný Holanďan v Monze obhajuje minuloročný triumf. V nedeľňajších pretekoch bude usilovať o rekordné desiate víťazstvo v rade, čím by prekonal sériu triumfov Sebastiana Vettela z roku 2013. Druhý jazdec Red Bullu Sergio Pérez skončil piaty. Hneď za ním skončil dobre jazdiaci Alexander Albon z Williamsu.

Neuspeli naopak piloti Alpine, kotrým sa nepodarilo prebojovať do druhej časti. Esteban Ocon bol osemnásty a Pierre Gasly, tretí z Holandska, sedemnásty. Lance Stroll z tímu Aston Martin pôjde z úplného chvosta. Nedeľňajšie preteky sa začnú o 15:00.