Verstappen vyhral kvalifikáciu na VC Kataru. Môže do nej vstúpiť ako šampión

Reklama
Reklama
Reklama
Ďalšie
Reklama
Reklama
Reklama

Verstappen vyhral kvalifikáciu na VC Kataru. Môže do nej vstúpiť ako šampión

Max Verstappen môže v sobotu obhájiť titul majstra sveta.
Max Verstappen môže v sobotu obhájiť titul majstra sveta. Profimedia
Max Verstappen (26) vyhral kvalifikáciu na nedeľňajšie preteky Veľkej ceny Kataru formuly 1. Holandský pilot stajne Red Bull do nej vstúpi už ako staronový majster sveta, ak v sobotňajších šprintových pretekoch skončí najhoršie šiesty. Verstappen dominoval programu úvodného dňa na okruhu Losail, keď ovládol aj jediný tréning.

V kvalifikácii, ktorá sa rovnako ako šprint a hlavné preteky konala po západe slnka pri umelom osvetlení, zvíťazil s veľkým náskokom 441 tisícin pred Georgom Russellom z Mercedesu. "Bol to dobrý začiatok víkendu. Povrch je však klzký, na trať lieta piesok," povedal Verstappen, ktorý sa v tréningu a kvalifikácii vo veternom počasí nevyhol problémom. "Ale auto tu funguje tak, ako som si predstavoval," dodal.

Exmajstri sveta Lewis Hamilton z Mercedesu a Fernando Alonso z Aston Martinu budú stáť v druhej rade. Druhé a štvrté miesto pôvodne obsadili jazdci McLarenu Lando Norris a Oscar Piastri, ale obom traťoví komisári zrušili ich najrýchlejšie časy za vybočenie z trate. Piastri skončil šiesty, zatiaľ čo Norris bez dosiahnutého času uzavrel prvú desiatku.

Verstappenov jediný možný súper o titul a tímový kolega Sergio Pérez sa nedostal ani do záverečnej kvalifikácie. Do pretekov odštartuje zo siedmeho radu, keď skončil na 13. mieste.

Piloti Ferrari Carlos Sainz a Charles Leclerc sa v popoludňajšom tréningu pri západe slnka najviac priblížili k Verstappenovi, ale v kvalifikácii na neho nenadviazali. Leclerc bol piaty, Sainz sa postaví pred Péreza na 12. miesto.

Verstappen môže oslavovať zisk svojho tretieho titulu majstra sveta za sebou v 17. z 22 súťažných víkendov. Suverén šampionátu vedie priebežné poradie o 177 bodov a na zisk prvenstva potrebuje ešte tri.

Sobotňajší šprint je naplánovaný na 19:30, predchádzať mu bude popoludňajšia kvalifikácia. Nedeľňajšia Veľká cena Kataru sa začne o 19:00.