Formulu 1 čaká dôležitý víkend, v Katare sa môže rozhodnúť o majstrovi sveta

Reklama
Reklama
Reklama
Ďalšie
Reklama
Reklama
Reklama

Formulu 1 čaká dôležitý víkend, v Katare sa môže rozhodnúť o majstrovi sveta

Stane sa Max Verstappen cez víkend šampiónom?
Stane sa Max Verstappen cez víkend šampiónom?Profimedia
Vo Formule 1 sa tento víkend s veľkou pravdepodobnosťou rozhodne o majstrovi sveta. Max Verstappen (26) z Red Bullu sa môže tešiť zo svojho tretieho titulu v rade už v sobotu, keď sú na programe šprintérske preteky Veľkej ceny Kataru. A na zisk troch bodov mu stačí, aby preteky na 100 km dokončil na šiestom mieste. Tento rok bol doteraz "najnižšie" piaty na VC Singapuru.

Verstappen vyhral dva z troch doterajších šprintov v tejto sezóne, iba v tom úvodnom v Azerbajdžane skončil tretí. V hlavných pretekoch bol s výnimkou Singapuru najhoršie druhý, a to okrem trinástich víťazstiev len dvakrát. Dvadsaťšesťročný Holanďan má šesť pretekov pred koncom v priebežnom poradí 177-bodový náskok pred krajanom a tímovým kolegom Sergiom Pérezom.

Pred sedemnástym dielom seriálu z celkových 22 je v hre maximálne 180 bodov - 25 za víťazstvo a jeden za najrýchlejšie kolo v hlavných pretekoch, osem bodov sa udeľuje za prvé miesto v šprintoch, ktoré sa okrem Kataru uskutočnia aj v USA a Brazílii.

Pérez je jediný, kto má prvé miesto stále matematicky na dosah. Ak by v šprintoch skončil štvrtý alebo horšie, o šampionáte sa tiež rozhodne v prospech holandského jazdca, aj ak Verstappen už do konca sezóny vyjde naprázdno.

"Titul sa dá získať už v sobotu, takže to je hlavný cieľ. Dúfam, že to bude nezabudnuteľný víkend," povedal Verstappen pred cestou do Perzského zálivu.

"Je to dobrý pocit ísť do Kataru s istotou Pohára konštruktérov. Trať v Katare je zábavná, ale pre každého to bude náročný víkend pre vysoké teploty," dodal Holanďan, ktorého stajňa si naposledy v Suzuke zabezpečila tímový titul.

Oslava v sobotu?

Prípadná sobotňajšia korunovácia nového šampióna by vo Formule 1 nebola novinkou, ale bolo by to prvýkrát po 40 rokoch. Až do polovice 80. rokov sa podujatia veľkých cien zvyčajne konali v sobotu a v roku 1983 sa Brazílčan Nelson Piquet stal šampiónom v prvý deň víkendu na Veľkej cene Juhoafrickej republiky. Zhodou okolností jeho dcéra Kelly tvorí pár s Verstappenom.

Veľká cena Kataru sa uskutoční druhýkrát v histórii. Pri svojej premiére, keď sa konala v novembri namiesto zrušenej Veľkej ceny Austrálie, zvíťazil Lewis Hamilton pred Verstappenom. Katarskí organizátori majú od tohto roka zmluvu na 10 rokov na organizovanie pretekov; vlani sa na okruhu Losail nejazdilo z dôvodu MS vo futbale.