Vyhralo počasie a zdravý rozum. Formula 1 tento víkend vynechá VC Emilia Romagna

Reklama
Reklama
Reklama
Ďalšie
Reklama
Reklama
Reklama
Vyhralo počasie a zdravý rozum. Formula 1 tento víkend vynechá VC Emilia Romagna
Aktualizované
Záplavy v regióne, kde sa koná VC Emilia Romagna.
Záplavy v regióne, kde sa koná VC Emilia Romagna.
Profimedia
Veľká cena Formuly 1 v talianskej Imole, ktorá nesie názov Emilia Romagna, sa v dňoch 19. až 21. mája 2023 neuskutoční. Dôvodom je počasie, ktoré so sebou prinieslo vlnu záplav v severnej časti Talianska a vyžiadalo si obete na ľudských životoch. Zatiaľ nie je jasné, či sa preteky úplne zrušia, alebo sa nájde náhradný termín.

Najmenej piati ľudia zahynuli a tisíce ľudí boli evakuované zo svojich domovov, keď región Emilia Romagna zasiahli ničivé záplavy, informovali v stredu úrady. Minister dopravy Matteo Salvini predtým vyzval na odloženie pretekov, "aby sa všetko úsilie sústredilo na zvládnutie mimoriadnej situácie". Preteky mali byť šiestym kolom sezóny a prvým v Európe.

"Rozhodnutie bolo prijaté, pretože nie je možné bezpečne zorganizovať podujatie pre našich fanúšikov, tímy a personál. Je to správna a zodpovedná vec vzhľadom na situáciu, ktorej čelia mestá v regióne," uviedli organizátori.

Vyhral tak zdravý rozum vedenia športu, ktorý s istotou predišiel ďalším možným následkom a zároveň aj úcta k už teraz ohláseným obetiam prírodnej katastrofy.

"Nebolo by správne vyvíjať ďalší tlak na miestne orgány a záchranné služby v ťažkom období... Chceme tiež vzdať hold práci záchranných služieb, ktoré robia všetko pre to, aby pomohli ľuďom v núdzi," píše sa ďalej v stanovisku.

Členovia personálu Formuly 1 boli v utorok požiadaní, aby opustili okruh v obavách zo záplav, keďže hladina vody v rieke Santerno, ktorá preteká popri trati, stúpla. Paddock zostal uzavretý aj v stredu.

Autá mali byť na trati až v piatok, ale organizačný tím a technický personál dorazili skôr, aby pripravili garáže a základné veci pred víkendom. Veľká cena v Imole bola naplánovaná ako prvá z trojice okamžite po sebe idúcich pretekov. Po nej budú nasledovať Monako a Španielsko.

Red Bull dominoval počas všetkých doterajších víkendoch sezóny. Dvojnásobný majster sveta Max Verstappen má 14-bodový náskok pred tímovým kolegom Sergiom Pérezom.

Talianska agentúra pre civilnú ochranu vydala v pondelok pre región výstrahu pred počasím s červeným stupňom. Prívalové dažde spôsobili začiatkom mesiaca v regióne Emilia Romagna rozsiahle záplavy a usmrtili najmenej dvoch ľudí.