Dozvuky VC Miami: Verstappen rozptýlil pochybnosti a ukázal, kto je na trati kráľom

Reklama
Reklama
Reklama
Ďalšie
Reklama
Reklama
Reklama
Dozvuky VC Miami: Verstappen rozptýlil pochybnosti a ukázal, kto je na trati kráľom
Max Verstappen v Miami dominoval.
Max Verstappen v Miami dominoval.Profimedia
Týždeň po nevydarenom víkende v Baku dvojnásobný šampión Max Verstappen (25) majstrovsky zareagoval a suverénnym výkonom vyhral preteky v Miami. Jeho tímový kolega Sergio Pérez (33) sa po pretekoch sťažoval, že zvolená taktika nebola najlepšia, ale podľa šéfa tímu Christiana Hornera (49) by Mexičan nevyhral ani pri použití rovnakej stratégie.

Vďaka poklesu teplôt a nočnému dažďu totiž nová stredne tvrdá zmes získavala len približne pol sekundy na kolo, čo po jej opotrebovaní jednoznačne zvýhodňovalo tvrdú zmes. V dôsledku toho Verstappen strávil viac času na rýchlejšej sade a v závere, keď nasadil čerstvú mäkšiu (strednú) sadu, nedal Pérezovi s ľahším autom žiadnu šancu. Podmienky však boli pre všetkých rovnaké a bol to Holanďan a jeho inžinier Gianpiero Lambiase, ktorí si nakoniec urobili domácu úlohu a vymysleli najlepší plán.

Takže všetko ako zvyčajne - Verstappen vyhral pred Pérezom a pódium doplnil Fernando Alonso. Ten sa po štvrtom bronze v sezóne nechal počuť, že by chcel viac, ale momentálne to vyzerá tak, že druhé miesto je maximum...

Kráľ víkendu - Max Verstappen

Vyhral napriek tomu, že štartoval z deviateho miesta. Každý, kto po pretekoch v Baku očakával drámu s unikajúcim Sergiom Pérezom, ktorého zastavila až réžia tímu Red Bull, musel uznať, že preteky mali jasného víťaza. Verstappenov výkon vynikol v kontraste s Charlesom Leclercom, ktorý nie a nie predbehnúť Kevina Magnussena.

Potlesk publika - Max Verstappen

Predštartové predstavovanie bolo na vkus samotných jazdcov až príliš zdĺhavé a "tlačené do šou", ale keď niekoho predstavia ako "reigning champion" možno nie úplne znalému publiku, dostane sa mu veľkých ovácií. Navyše všetci vedia, že Verstappen je "champion in the making", takže na pódiu sa tlieskalo hlavne jemu.

Plusové body - Max Verstappen

Holanďan zvíťazil a nechal za sebou svojho hlavného konkurenta v boji o titul. Okrem toho v predposlednom kole zajazdil najrýchlejšie kolo pretekov a k dokonalosti mu chýbala iba pole position. Za tú sa však žiadne body navyše neudeľujú, takže prácu má stopercentne splnenú.

Smoliar víkendu - Max Verstappen

Nebyť Leclercovej chyby a predčasného ukončenia poslednej časti kvalifikácie, Verstappen by štartoval vyššie a jeho práca by bola ešte ľahšia. Veď v prvých dvoch častiach bol najrýchlejší. Ale tak to už býva - kvalifikácia môže byť takto ovplyvnená a následné preteky vedia priniesť nečakané výsledky.

Max Verstappen bol v Miami v najlepšej forme.
Max Verstappen bol v Miami v najlepšej forme.Profimedia

Manéver víkendu - Max Verstappen

Štyridsaťosem kôl a jednotka Red Bullu predbieha svojho tímového kolegu. Péreza nezachránil ani pokyn "multi 21" z GP Malajzie 2013, keď Sebastien Vettel ignoroval tímové predpisy a predbehol Marka Webbera. Manéver bol zaujímavý tým, ako veľmi mal Verstappen situáciu pod kontrolou, hoci možno spočiatku očakával tvrdšiu defenzívu svojho súpera (dvakrát zamieril doľava).

Je tento text príliš jednostranný? Je tvrdé titulovať Péreza ako dvojku Red Bullu? Preteky v Miami ukázali, že Pérezov horší deň je oveľa, oveľa slabší ako Verstappenov horší deň. Ak sa preto nestane niečo mimoriadne, boj o titul sa naozaj nedá očakávať.

Mexičan stratil punc jazdca, ktorý zo svojich pneumatík vyťaží maximum a Verstappenov stint na tvrdom bol hodný šampióna. Iste, senzačný výkon víťaza vyzeral príliš ľahko, ale aj komunikácia medzi jazdcom a inžinierom sa v prípade dvojnásobného majstra sveta zdala oveľa profesionálnejšia. Mnohí diváci priznávajú, že tento rok sa oplatí sledovať iné príbehy, napríklad Fernanda Alonsa. Pre tých máme ešte rýchle "čestné zmienky" pre každú kategóriu.

Kráľ víkendu - Niels Wittich

Neurobil nič, čím by si to zaslúžil, ale pripísal si perfektné preteky. Žiadny safety car, žiadne červené či dokonca žlté vlajky a všetky autá, ktoré štartovali, došli do cieľa. Zlatý výsledok pre riaditeľov pretekov.

Potlesk publika - Lewis Hamilton

Bol možno jediný, kto počas predštartovej šou rozpoznal všetky celebrity. Priznal sa, že v mladosti počúval aj rapera LL Cool J a prítomnosť sestier Williamsových mu vyrazila dych. V Austine a najmä v Las Vegas bude opäť hviezdou.

Plusové body - Haas

De facto domáce preteky (americká časť stajne sídli v Severnej Karolíne) a návrat do TOP 10. Kevin Magnussen sa netajil tým, že chce viac ako jeden bod, ale aj ten má v pretekoch bez odstúpení (s osemnástimi autami v cieli v rovnakom kole) veľkú váhu.

Smoliar víkendu - Logan Sargeant

V prvom kole si poškodil predné krídlo a musel sa uchýliť k jeho výmene. Nakoniec absolvoval 54 kôl na tvrdej zmesi na svojej domácej trati a hoci do cieľa prišiel ako posledný, nebolo to s dramatickou stratou.

Manéver víkendu - Kevin Magnussen vs. Charles Leclerc

Magnussen ukázal svoju šikovnosť v 37. kole a na konci tretej zóny DRS ukážkovo ubránil. Monacký jazdec musel o kolo neskôr upraviť svoju taktiku, kým sa konečne dostal pred jazdca Haasu.