Francesco Bagnaia vyhral šprint na VC Austinu a je na dostrel lídrovi Bezzecchimu

Reklama
Reklama
Reklama
Ďalšie
Reklama
Reklama
Reklama

Francesco Bagnaia vyhral šprint na VC Austinu a je na dostrel lídrovi Bezzecchimu

Franceso Bagnaia sa prihovára po víťazstve v šprinte fanúšikom.
Franceso Bagnaia sa prihovára po víťazstve v šprinte fanúšikom.Reuters
Úradujúci majster sveta v MotoGP Francesco Bagnaia (26) z Ducati vyhral v sobotu v texaskom Austine šprint z pole position a priblížil sa k lídrovi celkového poradia Marcovi Bezzecchimu (24).

Talian, ktorý v kvalifikácii prekonal traťový rekord, preťal cieľovú pásku s náskokom 2,545 sekundy pred Alexom Rinsom z tímu LCR Honda. Tretí skončil Španiel Jorge Martin, štartoval z 12. miesta. Na trati sa musel popasovať s chorobou. Vďaka 12 bodom za víťazstvo získal Bagnaia o jeden bod viac ako Bezzecchi z VR46 Ducati, ktorý skončil šiesty.

"V Argentíne nedopadol šprint podľa mojich predstáv, dosť som sa vytrápil. Teraz som si to vynahradil," hovoril Bagnaia, ktorý pred dvoma týždňami štartoval z prvého radu, ale skončil až šiesty. "Začal som dobre, snažil som zvyšovať svoje tempo. Našťastie, vytvoril som si náskok. Podmienky boli, pre vysoké teploty, zradné. Pri brzdení bola trať veľmi, veľmi klzká," doplnil.

Talian na začiatku bojoval s Rinsom, jazdec Hondy sa ujal vedenia v prvej zákrute. Následne si svoje miesta opäť vymenili. Rins potom prepustil druhú priečku Aleixovi Espargarovi z Aprilie a takmer prišiel aj o tretie, na ktoré útočil Francúz Fabio Quartararo na Yamahe.

Majster sveta z roku 2021 ale tlačil až príliš, v piatom kole v prvej zákrute havaroval, keď sa zošmykol. Podarilo sa mu nasadnúť na motorku a vrátiť do pretekov. Skončil devätnásty.

Jazdec tímu Gresini Ducati Álex Márquez, brat zraneného šesťnásobného šampióna MotoGP Marca, spadol o kolo neskôr v 12. zákrute. V čase, keď bojoval o umiestnenie v prvej päťke. Ďalším, kto sa neudržal na motorke, bol testovací pretekár Ducati Michele Pirro, ktorý nahradil zraneného Enea Bastianiniho.

Martin medzitým predbehol Espargara na treťom mieste a v predposlednej zákrute posledného kola odolal náporu. "Odovzdal som maximum. Nemohol som dýchať. Po troch alebo štyroch kolách som už nemal pľúca. Bolo naozaj ťažké udržať tempo. V závere som sa snažil zachovať pokoj, pretože som vedel, že Aleix je rýchlejší," povedal Martin.