Red Bull u protinožcov pokračuje v dominancii, vyšvihol sa Hamilton i McLaren

Reklama
Reklama
Reklama
Ďalšie
Reklama
Reklama
Reklama
Red Bull u protinožcov pokračuje v dominancii, vyšvihol sa Hamilton i McLaren
Verstappen nadelil súperom minimálne štyri desatiny sekundy.
Verstappen nadelil súperom minimálne štyri desatiny sekundy.Profimedia
Majster sveta Formuly 1 Max Verstappen (25) z Red Bullu triumfoval v piatok v Albert Parku v rušnom prvom voľnom tréningu na Veľkú cenu Austrálie predtým, ako sám stratil kontrolu nad svojím vozidlom.

Holanďan zvládol okruh za 1:18,790 minúty, takmer o pol sekundy rýchlejšie ako druhý Lewis Hamilton z Mercedesu. Tréning prerušili dve červené vlajky. Verstappenov tímový kolega Sergio Pérez skončil tretí (+0,503 s), Fernando Alonso z Aston Martinu štvrtý (+0,527).

Zoznamovanie s traťou v Melbourne bolo v polovici vymedzeného času prerušené pre poruchu GPS, ktoré podľa organizátorov znemožnilo tímom sledovať pozície vozidiel a ich maximálne rýchlosti.

Druhá červená vlajka skrátila priestor jazdcom o niekoľko ďalších minút, keď nováčik Williamsu Logan Sargeant zastavil na tráve so zjavnou technickou poruchou pohonnej jednotky.

To viedlo k hustej premávke, napätie sa stupňovalo. Viacerí pretekári sa len o vlások vyhli zrážke so súpermi. Verstappen ukončil úvodnú hodinu v Austrálii malou drámou, vo štvrtej zákrute sa roztočil a zničil si pneumatiky.

Jazdci Ferrari Charles Leclerc (+0,588) a Carlos Sainz (+0,715) boli piaty a šiesty najrýchlejší, Lando Norris (+0,715) z McLarenu siedmy. Pierre Gasly (+0,856) z Alpine finišoval ôsmy pred pilotom Mercedesu Georgeom Russellom (+0,909).

Hamilton sa po kole na stredných pneumatikách sťažoval na skákanie monopostu, čo bolo pripomienkou problémov, ktoré Mercedes trápili počas celej sezóny 2022. Napriek tomu medzi červenými vlajkami vtesnal svoje rýchle kolo a zaradil sa medzi Verstappena a Péreza.

Austrálsky nováčik vo farbe McLarenu Oscar Piastri bol dvanásty. Kevin Magnussen z Haasu, najpomalší z 20 mužov, dostal šmyk na štrku. AlphaTauri možno bude musieť vykonať opravy po tom, čo Júki Cunoda zablokoval svoj monopost vo vysokej rýchlosti a len tesne vyhol zrážke s bariérou.