Stal sa jazdcom dňa a upútal pozornosť Red Bullu. Albon so skvelým siedmym miestom

Reklama
Reklama
Reklama
Ďalšie
Reklama
Reklama
Reklama
Stal sa jazdcom dňa a upútal pozornosť Red Bullu. Albon so skvelým siedmym miestom
Albon v Kanade zapôsobil.
Albon v Kanade zapôsobil.Reuters
Dokonca aj siedme miesto môže byť pre pretekárov Formuly 1 pocitom víťazstva. Spokojný Alex Albon (27) bol toho dôkazom po nedeľňajšej Veľkej cene Kanady.

Pochvala od Hornera

Williams získal z predchádzajúcich siedmich pretekov len jeden bod a bol posledný v poradí konštruktérov, no Albonov šesťbodový zisk vyniesol niekdajších šampiónov nad AlphaTauri a len o bod za Haas.

Dokonca aj šéf Red Bullu Christian Horner, ktorého Max Verstappen nasmeroval k 100. víťazstvu stajne, pričom Red Bully pokračujú v stopercentnej bilancii triumfov v tejto sezóne, priznal, že bol uchvátený výkonom svojho bývalého pilota.

"Gratulujem mu. Nakoniec som sledoval rovnako veľa z jeho pretekov ako z našich. Zdalo sa, že má za sebou polovicu štartového poľa," vyzdvihol Brit.

V sobotu, keď Albon zajazdil najrýchlejšie kolo v druhej časti kvalifikácie, ktorá bola ovplyvnená dažďom, to vyzeralo, že to najlepšie už predviedol. Thajčan sa kvalifikoval na 10. mieste a štartoval deviaty, ale s dvoma Ferrari a Red Bullom za sebou nemal reálnu nádej na zisk veľkých bodov.

Tímu sa vyplatila stratégia s jednou zastávkou. Albon odjazdil 59 kôl na tvrdých pneumatikách, húževnato odolával súperom. Stajňa vstúpila do víkendu s novým šéfom Jamesom Vowlesom.

"Nie je zábavné jazdiť na starých pneumatikách, ale zvládli sme to," povedal Albon, ktorý kolo za kolom držal za sebou skupinu protivníkov a následne preťal cieľovú pásku s najlepším tímovým výsledkom v aktuálnej sezóne.

"Pneumatiky vydržali, mohol som si dovoliť na ne tlačiť... Opotrebovanie bolo v poriadku a mali sme dostatočnú rýchlosť na to, aby sme sa udržali vpredu."

Jazdec dňa

Albon, ktorý bol zvolený za najlepšieho jazdca dňa, pre Sky Sports prezradil, že tím odviedol úžasnú prácu, keďže sa poponáhľal s aerodynamickými vylepšeniami. 

"Pred dvoma týždňami sme boli v továrni s Jamesom. Nechcem to nazvať krízovým režimom, ale mali sme tak málo dielov, že sme vlastne urýchlili modernizáciu, pretože nemalo zmysel stavať znova staré auto," uviedol.

"Vlastne som cítil trochu tlak, hovoril som si: 'Bože môj, oni do tohto víkendu dávajú naozaj všetko. A to všetko na mojom aute. Nerozbiť ho a pokúsiť sa prežiť.' Som veľmi rád, že sme získali body," dodal siedmy najrýchlejší v Kanade.