Najdrahší Rice a dominancia stredopoliarov

Reklama
Reklama
Reklama
Ďalšie
Reklama
Reklama
Reklama

Najdrahší Rice a dominancia stredopoliarov

Rice je desiatym najdrahším hráčom histórie futbalu.
Rice je desiatym najdrahším hráčom histórie futbalu.Profimedia
Letné prestupové obdobie vo futbale je na konci, a tak je čas na bilancovanie. Flashscore Správy vybrali desať najdrahších prestupov leta 2023 v Európe. Dominovali stredopoliari, ale do zoznamu sa dostal aj jeden obranca a, samozrejme, útočníci.

Declan Rice

West Ham → Arsenal (116,6 miliónov eur)

Najdrahším prestupom extrémne zaujímavého leta 2023 sa stal anglický defenzívny stredopoliar, ktorý ako kapitán doviedol West Ham k víťazstvu v Konferenčnej lige. "Hammers" majú veľmi dobrý vstup do sezóny a získané peniaze investovali do ďalších hráčov, ale pre Arsenal môže byť Rice jazýčkom na miske váh, ktorý posunie tím pred Manchester City.

Od začiatku svojho pôsobenia na štadióne Emirates naplno preukazuje prednosti v podobe líderstva a perfektného ovládania stredu poľa. Smerom dozadu je prakticky neomylný. Výraznú úlohu hrá takisto pri rozohrávke a prechodu do útoku. Community Shield bola jeho prvou trofejou pod trénerom Artetom.

Moisés Caicedo

Brighton → Chelsea (116 miliónov eur)

Obrovské peniaze za posilu do stredu poľa zaplatila aj Chelsea, čo jasne deklaruje, akým smerom sa futbal vyvíja a ktorý typ hráčov je momentálne pre kluby najdôležitejší. Už to nie je len o útočníkoch, ale takisto futbalisti zo srdca zostavy patria medzi najviac cenených. Keď má mužstvo vo svojom jadre neúnavného stredopoliara, vie spraviť obrovský rozdiel.

Caicedo to dokazoval v Brightone a aj keď štart pôsobenia v Chelsea nemá ukážkový, v mladom tíme bude spoločne s Enzom Fernándezom obávanou dvojicou Premier League. Ekvádorský reprezentant je nesmierne všestranný a spoľahlivý. Takmer skončil v Liverpoole, čo dokonca oznámil aj tréner Klopp, nakoniec sa sága skončila úplne inak.

Jude Bellingham

Borussia Dortmund → Real Madrid (103 miliónov eur)

Tento chlapec v podstate nemá strop toho, aký dobrý môže byť. Už ako 18-ročný dominoval Bundeslige, po prestupe do Realu Madrid ukazuje ešte viac zo svojho umenia. Po štyroch zápasoch La Ligy má už päť ligových gólov. Taký Hazard to dokázal za štyri roky.

Bellingham nastupuje v novom rozostavení na pozícii "desiatky", ale výrazne pomáha i defenzíve. Taktiež vyniká v prechode dopredu, rozohrávke, predfinálnej či finálnej fáze. Ako stredný stredový hráč mu nie je cudzie nič. Angličan si zobral číslo "5", ktoré nosil legendárny Zidane. Dosiahnuť jeho úroveň je v silách odchovanca Birminghamu.

Bellingham sa teší z jedného zo svojich gólov v drese Realu.
Bellingham sa teší z jedného zo svojich gólov v drese Realu.AFP

Harry Kane

Tottenham Hotspur → Bayern Mníchov (100 miliónov eur)

Anglický útočník po dlhých rokovaniach opúšťa Tottenham a prichádza aj o možnosť atakovať historický rekord nastrieľaných gólov v Premier League. Za to má ale možnosť získať svoje prvé trofeje v kariére, pretože Bayern bude znova najväčším favoritom na titul z Bundesligy a rovnako tak sa pokúsi dostať čo najďalej v Lige majstrov.

Kane sa stal najdrahším nákupom Bayernu, rovnako tak celej nemeckej súťaže. Začína to potvrdzovať na ihrisku, po troch stretnutiach má na konte tri góly a asistenciu, takže by mohol atakovať aj najvyšší nastrieľaný počet zásahov jedným hráčom v tejto súťaži. To je cifra 41 v podaní Lewandowského.

Harry Kane a jeho štatistiky.
Harry Kane a jeho štatistiky.Flashscore

Randal Kolo Muani

Eintracht Frankfurt → PSG (95 miliónov eur)

O spojení francúzskeho útočníka s PSG sa hovorilo prakticky celé leto, oficiálne sa všetko upieklo až na záver. Kolo Muani si doslova vydupadol odchod do zvučnejšieho pôsobiska, zatiaľ čo najlepší tím Ligue 1 bol ochotný zaplatiť 95 miliónov eur. Účastník MS 2022 strelil za Frankfurt v predošlom ročníku pätnásť gólov a pridal jedenásť asistencií.

Joško Gvardiol

RB Lipsko → Manchester City (90 miliónov eur)

Chorvátsky mladík sa stal najdrahším obrancom histórie, pretože Manchester City za neho zaplatil o tri milióny viac ako dal jeho mestský rival United pred niekoľkými rokmi za Maguireho. Gvardiol bol dlhodobo nesmierne vysoko cenený. Kvalitné výkony podával nielen v Lipsku, ale aj na MS 2022, kde "Vatreni" získali bronz.

Tréner Guardiola už ale v úvode ročníka ukázal, že Gvardiol by nemusel byť používaný len na svojej typickej stopérskej pozícii, ale aj vľavo. Pritom tento futbalista chcel ako 16-ročný skončiť s futbalom a pomáhať otcovi na trhu predávať ryby, pretože v akadémii Dinama Záhreb väčšinou sedel na lavičke. 

Rasmus Højlund

Atalanta Bergamo → Manchester United (75 miliónov eur)

Nejedného futbalového priaznivca prekvapilo, že Manchester United zaplatil až 75 miliónov eur za pomerne neznámeho útočníka. Dánsky zakončovateľ má síce iba 20 rokov, no v minulej sezóne zaknihoval "nevýrazných" deväť presných zásahov za Atalantu v Serii A. Navyše stále nie je k dispozícii, od záveru júla ho sužujú zdravotné problémy.

Kai Havertz

Chelsea → Arsenal (75 miliónov eur)

Prestupom z Leverkusenu do Chelsea za 80 miliónov eur sa stal najdrahším Nemcom v histórii a vďaka transferu do Arsenalu mu patrí aj druhá priečka. Havertz podľa Artetu prináša do tímu variabilitu, pretože dokáže zahrať na viacerých pozíciách. O jeho kvalitách niet pochýb, ale trápi sa v koncovke. Najmä vtedy, keď hrá ako "falošná deviatka" a očakávajú sa od neho góly. Len čas ukáže, kde presne v zostave "Gunners" si nájde svoje miesto.

Štatistiky Havertza.
Štatistiky Havertza.Flashscore

Dominik Szoboszlai

RB Lipsko → Liverpool (70 miliónov eur)

Prestavba stredu poľa Liverpoolu je vo veľkej miere položená na maďarskom stredopoliarovi, ktorý priniesol spoločne s Gvardiolom poriadne veľa peňazí do pokladnice Lipska. Szoboszlai rastie na hráča svetovej extratriedy a stáva sa z neho komplexný stredový futbalista. Vie byť ale predovšetkým veľmi nebezpečný na útočnej polovici ihriska.

Mason Mount

Chelsea → Manchester United (64,2 miliónov eur)

Mal byť hviezdou Chelsea, nestalo sa. Posledné roky sa Mount skôr trápil a pri obrovskom odlive hráčov zo Stamford Bridge sa k tejto ceste pridal. Manchester United ho chcel od začiatku, nejaký čas sa riešila prestupová suma. "Red Devils" vystužili stred poľa, anglický hráč dokáže zahrať na viacerých postoch. Či sa stane oporou, musí "rozhodnúť" on sám.