Najlepší tenisti roka podľa ITF: Djokovič posunul vlastný rekord, prvý triumf Sabalenkovej

Reklama
Reklama
Reklama
Ďalšie
Reklama
Reklama
Reklama

Najlepší tenisti roka podľa ITF: Djokovič posunul vlastný rekord, prvý triumf Sabalenkovej

Djokovič bol po ôsmy raz vyhlásený za hráča sezóny ITF.
Djokovič bol po ôsmy raz vyhlásený za hráča sezóny ITF.Profimedia
Srb Novak Djokovič (36) a Bieloruska Aryna Sabalenková (25) boli Medzinárodnou tenisovou federáciou (ITF) vyhlásení za najlepších hráčov uplynulej sezóny. Djokovič si ôsmym víťazstvom v ankete vytvoril vlastný rekord, Sabalenková triumfovala po prvý raz. ITF vyhlásila výsledky na svojej webovej stránke.

Najlepším ženským deblovým párom roka sa stala austrálsko-belgická dvojica Storm Hunterová, Elise Mertensová, ktorá na tróne vystriedala Barboru Krejčíkovú a Kateřinu Siniakovú. Medzi mužmi obhájili víťazstvo Američan Rajeev Ram a Brit Joe Salisbury.

Svetová jednotka Djokovič vyhrala tento rok Australian Open, Roland Garros a US Open a s 24 grandslamovými titulmi vyrovnala historický rekord Austrálčanky Margaret Courtovej. Medzi mužmi je najúspešnejším hráčom histórie. Druhý Rafael Nadal, ktorý získal ocenenie pre najlepšieho hráča ITF minulý rok, má o dva tituly menej. Srb zakončil úspešný rok rekordným siedmym triumfom na Turnaji majstrov.

Svojím ôsmym víťazstvom v ankete sa rodák z Belehradu vzdialil Američanovi Peteovi Samprasovi, ktorý má o dva triumfy menej. "Ukončiť rok ako svetová jednotka je snom každého hráča. Je to určite jedna z najťažších vecí v našom športe. Vyhrávať Grand Slamy a byť svetovou jednotkou sú pravdepodobne naše vrcholy," uviedol Djokovič v tlačovej správe.

Sabalenková triumfovala na Australian Open a v tomto roku zohrala dôležitú úlohu aj na ďalších grandslamových podujatiach. Na US Open sa prebojovala až do finále, v ktorom ju zdolala Američanka Cori Gauffová. Predtým sa dostala aj do semifinále Roland Garros a Wimbledonu. V závere sezóny sa dostala na pozíciu svetovej jednotky, tú jej však uchmatla víťazka Turnaja majsteriek Iga Swiateková z Poľska.

Krejčíková so Siniakovou nepridali tretí titul za sebou a celkovo štvrtý. Z trónu ich zosadili Hunterová a Mertensová, ktoré si pred niekoľkými dňami podobne počínali aj v ankete WTA. Víťazky tohtoročného Australian Open z Česka po sezóne oznámili ukončenie spolupráce. Siniaková začne nový ročník práve po boku svetovej deblovej jednotky Hunterovej.

Cenu pre juniorského hráča roka získal Brazílčan João Fonseca. Medzi dievčatami zvíťazila Ruska Alina Kornejevová, ktorá na vrchole nahradila Češku Luciu Havlíčkovú.