Navrátilec Koeman má s Holandskom veľké plány, chce hrať útočný futbal

Reklama
Reklama
Reklama
Ďalšie
Reklama
Reklama
Reklama

Navrátilec Koeman má s Holandskom veľké plány, chce hrať útočný futbal

Koeman sa vrátil na lavičku holandskej reprezentácie.
Koeman sa vrátil na lavičku holandskej reprezentácie. Profimedia
Staronový tréner holandskej reprezentácie Ronald Koeman sa bude snažiť vrátiť "Oranjes" k atraktívnemu útočnému štýlu. Päťdesiatdeväťročný lodivod to oznámil na tlačovej konferencii počas svojho oficiálneho uvedenia do funkcie.

Koeman, bývalý vynikajúci futbalista, nahradil na lavičke skúseného Louisa van Gaala. 71-ročný tréner doviedol Holanďanov do štvrťfinále jesenných majstrovstiev sveta, kde na penalty podľahli neskorším šampiónom z Argentíny.

Niektorí športoví novinári však trénera kritizovali za jeho defenzívny štýl s tromi stopérmi a dvoma hráčmi v poli. "V niektorých momentoch zápasov som si pomyslel: Malo by to byť iné, musí to byť iné," opísal svoje pocity pri sledovaní zápasov v Katare Koeman, ktorý sa chce vrátiť k systému so štyrmi obrancami: "V Holandsku sa snažíme hrať - a to je často najťažšia cesta - dobrý, atraktívny a útočný futbal."

Majster Európy z roku 1988 a víťaz Ligy majstrov s Eindhovenom a Barcelonou však pochválil Van Gaalovu dlhú sériu neporaziteľnosti: "Dvadsať reprezentačných zápasov bez prehry - bolo by neuveriteľné, keby sa to podarilo aj mne. Ale dalo by sa to urobiť inak a ja to chcem urobiť inak."

Koeman sa prvýkrát ujal vedenia národného tímu v roku 2018 a doviedol ho do finále úvodného ročníka Ligy národov a na majstrovstvá Európy 2020. Šampionát sa však kvôli pandémii koronavírusu odložil na nasledujúci rok, a keď sa Koemanovi v auguste 2020 naskytla príležitosť trénovať Barcelonu, v reprezentácii skončil.

Vo vtedajšom trápiacom sa katalánskom klube však vydržal len niečo vyše roka a teraz by rád pokračoval v práci v holandskom národnom tíme.

"Chcem ukázať, že môžem byť úspešným trénerom, a to znamená na veľkých turnajoch. Prvým krokom je kvalifikácia na majstrovstvá Európy, ktorá sa začne v marci," vyjadril sa stratég, ktorého tím čaká mimoriadne náročný začiatok - 24. marca sa v Paríži stretne s vicemajstrami sveta Francúzmi.