Newcastle môže v nedeľu ukončiť takmer 70-ročné čakanie na veľkú trofej

Reklama
Reklama
Reklama
Ďalšie
Reklama
Reklama
Reklama

Newcastle môže v nedeľu ukončiť takmer 70-ročné čakanie na veľkú trofej

Newcastle sa takto tešilo s fanúšikmi po postupe zo semifinále.
Newcastle sa takto tešilo s fanúšikmi po postupe zo semifinále.Profimedia
Je to už poriadne dávno, keď Newcastle dokázal vyhrať nejakú väčšiu trofej. Zo súčasných fanúšikov si na to pamätá len málokto.

Museli by sme sa vrátiť ešte do roku 1955, keď mužstvo okolo Jackieho Milburna zdvihlo tretíkrát za päť rokov nad hlavu trofej pre víťaza FA Cupu. Odvtedy prišli v podstate len dva úspechy a to v už neexistujúcich súťažiach, ktoré navyše ani vo svojej dobe neboli nijakým oslnivým turnajom. Volali sa Anglotaliansky pohár a Intertoto Cup.

Priaznivci "strák" dlhodobo žijú v nádejí a očakávaní, ale to by sa mohlo zmeniť v nedeľu, keď desaťtisíce fanúšikov vycestujú na legendárny štadión Wembley na finále Ligového pohára proti Manchestru United.

Šestnásť mesiacov po tom, ako nepopulárny majiteľ Mike Ashley predal klub konzorciu na čele so Saudskoarabským investičným fondom, sa Newcastle nielen dostal z boja o záchranu, ale je výrazným ašpirantom na postup do Ligy majstrov.

Nová éra sa už začala. Napriek tomu, že od majstrovstiev sveta to nie je až také ružové ako pred šampionátom, stále patrí tento tím medzi najlepšie v Premier League a výhra vo Wembley môže byť historickým míľnikom.

"Porazili sme niekoľko skutočne dobrých tímov. Naša forma bola veľmi konzistentná. Je len na nás, aby sme v tom pokračovali," povedal tréner Eddie Howe: "Rešpektujem históriu tohto klubu, ale snažím sa spoločne so všetkými vytvoriť novú. Sme odhodlaní vytvoriť pre našich úžasných fanúšikov niečo, na čo budú navždy spomínať," doplnil.

Newcastle má pred veľkým zápasom obrovský problém. Pri prehre proti Liverpoolu videl červenú kartu Nick Pope, takže nemôže nastúpiť vo finále. Martin Dúbravka už v Ligovom pohári chytal za "Red Devils", a je tiež mimo hry. Navyše Karl Darlow v januári odišiel na hosťovanie. Mark Gillespie naposledy chytal v roku 2020, najväčšiu šancu preto má Loris Karius.

Nemecký gólman bude už navždy "slávny" pre jeho chyby vo finále Ligy majstrov 2018, keď v drese Liverpoolu "prihral" na góly strelcom Realu Madrid: "Chcel by som, aby napísal nový príbeh kariéry," vyslovil sa Howe: "Práve pre tieto momenty máme v tíme viacero skúsených brankárov. Loris a Mark odohrali vo svojej kariére veľa zápasov. S obomi som sa o tejto situácii rozprával," pokračoval lodivod.

Fanúšikovia budú určite očakávať viac ako len po sebe idúce prehry vo finále FA Cupu, ktoré prišli s Arsenalom (1998) a Manchestrom United (1999).