Nové pravidlá pre brankárov? O chvíľu budeme stáť chrbtom, smeje sa Maignan

Reklama
Reklama
Reklama
Ďalšie
Reklama
Reklama
Reklama

Nové pravidlá pre brankárov? O chvíľu budeme stáť chrbtom, smeje sa Maignan

Francúzskemu brankárovi Maignanovi sa nové pravidlá nepáčia.
Francúzskemu brankárovi Maignanovi sa nové pravidlá nepáčia. Profimedia
Už v júli sa opäť zmenia pravidlá futbalu a jednou z najvýznamnejších zmien bude novela, ktorá rieši správanie sa brankárov počas pokutových kopov. Nebudú môcť odvracať pozornosť strelca gólu. Jedným z prvých, kto zatiaľ nezavedené nariadenie kritizuje, je francúzsky brankár Mike Maignan (27) z AC Miláno.

Predstavenstvo Medzinárodnej futbalovej asociácie IFAB, ktoré už roky určuje nové smery a trendy vo futbalových pravidlách, pripravuje nové nariadenie týkajúce sa pokutových kopov. Spúšťacím momentom rokovaní o úprave pravidiel bolo správanie argentínskeho brankára Emiliana Martíneza počas finále majstrovstiev sveta v Katare. Reakcia prichádza rýchlo. Od 1. júla už brankári nebudú môcť dráždiť a obťažovať strelcov.

Martínez bol kľúčovou postavou v penaltovom rozstrele na majstrovstvách sveta a to nielen vďaka svojmu prehľadu na bránkovej čiare. Skvelú prácu odviedol aj pred samotnými exekúciami francúzskych hráčov, ktorých úspešne vyviedol z koncentrácie. Jeho taktické a psychologické manévre pomohli Argentíne získať titul majstra sveta.

Od leta však už rozhodcovia nebudú podobné správanie brankárov tolerovať. Ba čo viac, zakázaný bude dokonca aj pohyb gólmana na bránkovej čiare.

Mike Maignan na majstrovstvách sveta nebol, musel ich vynechať pre zranenie a svojich francúzskych spoluhráčov povzbudzoval len na diaľku v televízii. Martínezove manévre ho museli rozčúliť, ale ako brankár má pre ne pochopenie. Svojimi komentármi dal jasne najavo, čo si o pripravovaných zmenách myslí. "V roku 2026 bude brankár musieť stáť chrbtom k penalte. A ak ju chytí, bude nasledovať nepriamy kop," píše jedna z hviezd talianskej Serie A na svojom konte na Twitteri.

V zmenených pravidlách sa uvádza, že brankári sa pred penaltou nebudú môcť dotknúť žrde ani brvna. Dokonca bude zakázané rozptyľovať pozornosť strelcov gólov pohybom zo strany na stranu či snahou o rozhovor.

Nové pravidlá pamätajú aj na zdržiavanie pri zahrávaní penalty, ako to urobil Martínez, keď na majstrovstvách sveta odkopol loptu pred nasledujúcimi strelcami. Napokon, brankári sa nebudú môcť vôbec správať "neúctivo", čo zahŕňa rôzne spôsoby oslavovania po chytení pokutového kopu.

Maignan naposledy čelil jedenástke v piatok počas prvých zápasov kvalifikácie na majstrovstvá Európy, keď Francúzsko prevalcovalo Holandsko 4:0. V piatej minúte nadstaveného času šikovným skokom k ľavej žrdi zneškodnil strelu Memphisa Depaya a poradil si aj s následným zakončením.