Odišiel Angličan, ktorý vrátil Barce lesk. Najväčšie úspechy zmarili Venablesovi penalty

Reklama
Reklama
Reklama
Ďalšie
Reklama
Reklama
Reklama

Odišiel Angličan, ktorý vrátil Barce lesk. Najväčšie úspechy zmarili Venablesovi penalty

Terry Venables vo Wembley po vymenovaní za trénera národného tímu.
Terry Venables vo Wembley po vymenovaní za trénera národného tímu.Profimedia
Vo veku 80 rokov podľahol dlhodobej chorobe Terry Venables, bývalý vynikajúci hráč a tréner, ktorého Gary Lineker nazval "najlepším a najinovatívnejším trénerom, pod akým kedy hral". Podobne sa vyjadril aj Gary Neville, ktorému Venables daroval debut v národnom tíme. V roku 1985 bol stratég s prezývkou "El Tel" vyhlásený časopisom World Soccer za najlepšieho trénera na svete po tom, čo po 11 rokoch vrátil slávnej Barcelone majstrovský lesk.

Hoci je verejnosti známejší ako manažér, Venables má za sebou aj pôsobivú hráčsku kariéru s viac ako 500 ligovými štartmi. Kreatívny stredopoliar hájil farby Chelsea a Tottenhamu, s ktorými vyhral Ligový pohár (1965), resp. FA Cup (1967). V Londýne vystriedal celkovo štyri prestížne adresy, pričom s QPR oslavoval postup do League One.

Aktívnu kariéru ukončil pre artritídu a na svoje bývalé kluby nezanevrel. V Crystal Palace dostal šancu len krátko po zavesení kopačiek na klinec a okamžite si získal rešpekt dvojnásobným postupom z tretej ligy do najvyššej súťaže s nezvyčajne mladým mužstvom.

Potom sa vrátil do QPR, kde si pripomenul čaro domáceho pohára a s vtedy druholigovým tímom vo finále FA Cupu v roku 1982 výrazne potrápil Tottenham. So Spurs, ďalším bývalým chlebodarcom, si v roku 1990 napravil chuť v rovnakej súťaži celkovým víťazstvom.

Ešte predtým Venables zažil svoje najslávnejšie pôsobenie, keď v roku 1984 na odporúčanie Bobbyho Robsona zakotvil v katalánskej metropole. Jeho typicky anglická formácia 4-4-2 okamžite bodovala v Španielsku, keď v roku 1985 dobyl s Barcelonou ligu a v nasledujúcej sezóne sa dostal do finále neuveriteľných troch pohárových súťaží.

Získal Copa de la Liga, ale na Copa del Rey nedosiahol. Podobne skončil tesne pod vrcholom aj v Pohári európskych majstrov, kde Barça podľahla Steaue v penaltovom rozstrele. Bola to však jej prvá skúsenosť s veľkým európskym finále od roku 1961.

Penaltový rozstrel následne pokazil Venablesovi dojem aj z domáceho Eura 1996, kde vypadol v semifinále s Nemeckom. Niekoľko dní predtým Anglicko, ktoré ťahala dvojica Sheringham - Shearer, zmietlo Holandsko 4:1 v jednom z najlepších výkonov modernej éry.

Venables to dokázal aj bez svojho chránenca Linekera, ktorého priviedol k veľkému úspechu v Barcelone a neskôr na White Hart Lane - a kto vie, ako by si "Albion" počínal na neprehľadných majstrovstvách sveta 1998, keby Venables pred Eurom neoznámil, že už nepovedie národný tím. Mohlo za to súdne konanie po zlom rozchode s Tottenhamom Alana Sugara. 

V novom tisícročí charizmatický tréner, zvyčajne nesmierne obľúbený u svojich zverencov, nezaznamenal veľa úspechov a ako asistent Stevea McClarena má nesporný podiel na potupnej neúčasti Anglicka na Eure 2008. Preto sa vydal na dráhu televízneho komentátora a na sklonku života sa vrátil do Španielska, kde sa pred odchodom do dôchodku živil ako hotelier.