Otázny Sagan a nový termín. Preteky Okolo Slovenska napíšu ďalšiu kapitolu

Reklama
Reklama
Reklama
Ďalšie
Reklama
Reklama
Reklama
Otázny Sagan a nový termín. Preteky Okolo Slovenska napíšu ďalšiu kapitolu
Organizátori dúfajú v účasť Sagana.
Organizátori dúfajú v účasť Sagana.Profimedia
V poradí 68. edícia Medzinárodných cyklistických pretekov Okolo Slovenska sa uskutoční v novom termíne a aj v novom smere z juhu na sever republiky. Podujatie kategórie UCI 2.1 odštartuje v stredu 26. júna tímovou časovkou v Dunajskej Strede a vyvrcholí o štyri dni neskôr vo Vysokých Tatrách.

Na slovenské cesty opäť zavíta nabitá konkurencia vrátane troch UCI WorldTeams a organizátori dúfajú, že sa s podujatím rozlúči aj trojnásobný majster sveta Peter Sagan.

"Všetci vieme, že mal zdravotné problémy. Podobné mali aj Elia Viviani a Zdeněk Štybar a po nejakých pár týždňoch začali trénovať. Peťo začal trénovať a máme prísľub, že ak bude fit, tak sa príde rozlúčiť so slovenskými fanúšikmi. Ak by nemohol ako cyklista a nebude mať sponzorské povinnosti, veríme, že by prišiel aspoň ako hosť alebo divák," povedal na stredajšej tlačovej konferencii prezident Slovenského zväzu cyklistiky (SZC) a generálny riaditeľ pretekov Peter Privara.

Organizátori sa rozhodli presunúť preteky zo septembrového termínu na koniec júna pre olympijské hry v Paríži, keďže tie posunuli kalendár mnohých iných podujatí vrátane majstrovstiev sveta a Európy. Dvojdňovú kolíziu s Tour de France vnímajú organizátori ako príležitosť na vyššiu sledovanosť doma i vo svete. "Všetko sa posúva, musela sa aj Tour de France, potom sú majstrovstvá Európy vo futbale, všetko sa to nakopilo a na náš termín dali majstrovstvá Európy v cyklistike. Logické je, že sme už nemohli dostať náš tradičný termín. Preto sme zvolili tento, týždeň po národných šampionátoch. Verím, že budeme mať kvalitnú účasť," zaželal si Privara.

Mená jednotlivých pretekárov môžu tímy prihlasovať aj pár dní pred štartom pretekov, takže v súčasnosti je menoslov neznámy. Organizátorom však už potvrdili účasť tímy, z najvyššej kategórie WorldTeams to budú Soudal QuickStep, Cofidis a Jayco AIUla. Dopĺňa ich sedmička profesionálnych kontinentálnych značiek - Lotto Dstny, Caja Rural-Seguros, Polti Kometa, Corratec, Novo Nordisk, Bingoal WB a Q36,5.

Štartovku doplní desiatka kontinentálnych celkov vrátane dvoch slovenských. Okrem Dukly Banská Bystrica a Pierre Baguette Cycling sa predstaví rozvojový tím Arkéa - B&B Hôtels Continentale, dvojica českých celkov Elkov Kasper a ATT Investments, v ktorých zostavách figurujú i slovenské mená, slovinská Adria Mobil, VolkerWessels, Hrinkow Adwarics, Biesse Carrera a Ara Skip Capital. Popri dvadsiatke tímov sa na slovenských cestách predstaví aj reprezentácia Mexika.

Organizátori veria, že preteky sa po roku opäť dostanú v priamom prenose na obrazovky RTVS i Europsortu. Okolo Slovenska už má zarezervovaný svoj vysielací čas v prestížnej francúzskej televíznej spoločnosti.

Celkovo je na programe 710,5 kilometrov s 19 horskými a ôsmimi rýchlostnými prémiami. Tímová časovka mala v programe Okolo Slovenska premiéru v roku 1957. Vtedy to bolo na 62 km v ťažkom teréne so štartom aj cieľom v Tatranskej Lomnici. Posledná TTT bola v programe roku 2014 v dĺžke 15 km s triumfom holandského kontinentálneho tímu Metec. Tohtoročná tímová časovka so štartom a cieľom v Dunajskej Strede pri MOL Aréne bude mať rovinatý charakter a dĺžku približne 28 kilometrov. Následná prvá etapa smeruje z Nitry do Hlohovca a meria 192 km so zvlneným terénom cez myjavské kopanice.

Druhá etapa prevedie pelotón z Piešťan do Dubnice nad Váhom s klasikárskym profilom a dĺžkou 160,6 kilometrov. Predposledný deň sa ponesie v znamení horských prémií. Na trase z Partizánskeho do Ružomberka ich bude sedem. Preteky vyvrcholia v záverečný júnový deň na Štrbskom Plese. Etapa odštartuje v Liptovskom Mikuláši a ponúkne porciu 145 kilometrov.

Preteky ponúknu zisk slušnej porcie bodov UCI. V celkovom poradí boduje prvých 25 pretekárov, pričom líder si pripíše 125 bodov za celkové poradie. K nemu môže pridať ešte body za umiestnenie v TOP 8 etapy (16, 12, 8, 6, 5, 4, 3, 2 b) a tri body za nosenie žltého dresu počas etapy. Celkovo sa bude na slovenských cestách od 26. do 30. júna bojovať o 735 bodov do klasifikácie UCI. Líder celkového poradia pretekov získa žltý dres. Vedúci pretekár bodovacej súťaže zelený, víťaz vrchárskej súťaže bodkovaný a najlepší jazdec do 23 rokov v celkovom poradí biely.

Počas pretekov sa uskutoční aj klasifikácia družstiev, pre slovenských cyklistov je pripravená súťaž o najlepšieho Slováka a po záverečnej etape bude ocenený aj najlepší slovenský pretekár do 23 rokov. Špecifickou cenou je aj prvenstvo na najvyššom bode trate - Cena Mateja Laca. Organizátori vyhlásia po skončení každej etapy najbojovnejšieho pretekára, ktorý v nasledujúci deň ponesie červené štartovné číslo.

Program 68. ročníka Okolo Slovenska:

26. júna: tímová časovka na 28,8 km, Dunajská Streda - Dunajská Streda

27. júna: 1. etapa, Nitra - Hlohovec, 192,0 km

28. júna: 2. etapa, Piešťany - Dubnica nad Váhom, 161,2 km

29. júna: 3. etapa, Partizánske - Ružomberok, 183,5 km

30. júna: 4. etapa, Liptovský Mikuláš - Štrbské Pleso, 145,0 km