Päť klubov s najväčším ziskom z prestupov: Benfica, Ajax i prekvapenie z Francúzska

Reklama
Reklama
Reklama
Ďalšie
Reklama
Reklama
Reklama

Päť klubov s najväčším ziskom z prestupov: Benfica, Ajax i prekvapenie z Francúzska

Enzo Fernandez je jedným z najväčších predajov Benficy v poslednom období.
Enzo Fernandez je jedným z najväčších predajov Benficy v poslednom období.Profimedia
Vyrábajte hráčov alebo ich lacno kupujte a posielajte do sveta za vysoké sumy. O niekoľko mesiacov to zopakujte znova a znova. Navyše dosiahnite výsledky doma aj v Európe. To je ideálny ekosystém elitného futbalového klubu, ale aby to fungovalo, vyžaduje si to veľa úsilia. Ale keď sa vám to podarí, je to radosť. Peniaze z prestupov tečú, pretože špičkové kluby vás vnímajú ako nekonečný sklad kvalitných hráčov. Spravodajstvo Flashscore s pomocou portálu transfermarkt.com vybralo 5 európskych klubov s najväčšími prestupovými ziskami za posledných 10 rokov.

Benfica

+ 731,24 milióna eur

Chcete sa dozvedieť, ako spojiť rozvoj a predaj hráčov s dobrým futbalom? Choďte do Lisabonu. V sídle Benficy vám podajú erudované vysvetlenie. Športové oddelenie donedávna viedol bývalý stredopoliar Rui Costa, ktorému sa podarilo preniesť kúzlo z ihrísk do kancelárie. Teraz dohliada na chod klubu z pozície prezidenta. A je to príjemné divadlo. Portugalský klub od sezóny 2012/13 dosiahol zisk viac ako pol miliardy eur. Päťkrát vyhral ligu, dvakrát sa dostal do finále Európskej ligy a v tejto sezóne je dokonca vo štvrťfinále Ligy majstrov.

Ak sa pozrieme na päť najpredávanejších hráčov v tomto období, dvaja (João Félix a Rúben Dias) prešli slávnym areálom Benficy. Továreň na talenty neplánuje žiadne prestoje. Na ceste za slávou sú ďalší. Napríklad 19-ročný stredopoliar Antonio Silva sa k tímu vedenému trénerom Rogerom Schmidtom pripojil minulé leto. V tom čase ho rešpektovaný portál Transfermarkt ohodnotil na 300 000 eur. Dnes je Silva na úrovni 25 miliónov.

Flashscore
Flashscore

Ajax Amsterdam

+455,55 milióna eur

Dosť podobný príbeh ako v prípade Benficy. Ajax sa tiež môže pochváliť akadémiou, ktorá chrlí jedného zaujímavého hráča za druhým a nebojí sa im dať šancu v prvom tíme. Oba kluby investujú veľa peňazí aj do skautingu mimo Európy. Niet divu, že sa do klubu vracajú prostredníctvom predaja. Za sledované obdobie dosiahol Ajax, v ktorom procesy nastavujú ikony ako Edwin Van der Sar alebo dnes už bývalý športový riaditeľ Marc Overmars, zisk 455 miliónov eur.

Matthijs de Ligt, Frenkie de Jong a Donny van de Beek zamierili z Amsterdamu do najlepších svetových klubov. Všetci traja pôsobili v Ajaxe už od tínedžerského veku. O tom, že skauting v Južnej Amerike funguje, však svedčia aj ďalšie dve mená na zozname.

Brazílčan Antony prišiel v lete 2020 zo Sao Paula za 15 miliónov eur. O dva roky neskôr ho Manchester United kúpil za 95 miliónov. Ďalším príkladom šikovného zámorského skautingu je Lisandro Martínez - prišiel z argentínskej Defensy za sedem miliónov a o tri roky neskôr poslali "Red Devils" na jeho zabezpečenie ďalších 50 miliónov.

Flashscore
Flashscore

Porto

+ 437,98 milióna eur

A sme opäť na Pyrenejskom polostrove. Zaujímavosťou v prípade prístavného mesta je, že ešte nepredalo hráča za viac ako 50 miliónov eur. Na prvom mieste je brazílsky stredopoliar Éder Militão, ktorý v lete 2020 prestúpil do Realu Madrid. Za ním nasleduje kolumbijský krídelník Luis Díaz do Liverpoolu a o tretie miesto sa delia James Rodríguez (Monako) a Eliaquim Mangala (Manchester City).

Porto v tomto období uskutočnilo niekoľko prestupov v hodnote 30 až 40 miliónov eur. Naposledy bol za túto sumu predaný Vitinha do PSG. Práve tieto predaje ich katapultovali medzi elitnú päťku klubov s najväčším ziskom. Okrem toho sa na rozdiel od Benficy nepúšťajú do drahých projektov. Najdrahšieho hráča Davida Carma priviedli minulé leto z Bragy za 20,3 milióna eur. Aj napriek tomu si Porto dlhodobo udržiava konkurencieschopnosť s Benficou a Sportingom. Za posledných 10 rokov štyrikrát vyhralo portugalskú ligu a pravidelne sa objavuje v jarných fázach Ligy majstrov alebo Európskej ligy.

Flashscore
Flashscore

Lille

+375,14 milióna EUR

Možno to niekoho prekvapí, ale systematická práca dnes už bývalého športového riaditeľa Luisa Camposa v klube prináša ovocie. Muž, ktorý odviedol fantastickú prácu v Monaku, si urobil meno aj na severe Francúzska. Stačí sa pozrieť na rekordné tržby za toto obdobie: Victor Osimhen vedie Neapol k ligovému titulu a teraz je z neho útočník, ktorý má hodnotu 100 miliónov, ak nie viac. Rafael Leao a brankár Mike Maignan pomohli AC Miláno k titulu v minulej sezóne. Sven Botman má byť oporou Newcastlu v honbe za elitou Premier League, podobne ako kedysi Eden Hazard v Chelsea. Snáď len Nicolas Pepe nedokázal po prestupe do Arsenalu podporiť svoju obrovskú prestupovú čiastku výkonmi.

Lille má však pripravených ďalších hráčov, ktorých môže poslať do sveta. Jedným z nich je kanadský útočník Jonathan David. Francúzsky tím na jeho získanie z Gentu v roku 2020 vynaložil rekordných 27 miliónov. Dnes sa jeho hodnota odhaduje na dvojnásobok. Takto v skratke funguje faktor Lille. A tak ako miznú hráči, miznú aj ľudia vo vedení. Tréner Christophe Galtier, ktorý s "Doges" získal svoj prvý ligový titul za posledných 10 rokov, odišiel cez Nice do PSG, kde sa opäť spojil so starým priateľom Camposom, ktorého služby si parížsky klub tiež zabezpečil.

Flashscore
Flashscore

RB Salzburg

+ 359,14 milióna eur

Dnes už slávna akadémia neďaleko Mozartovho rodného mesta patrí medzi najlepšie na svete. Áno, ďalšia európska továreň na talenty stála neuveriteľných 60 miliónov eur. Ale vidíte zisk klubu za posledných 10 rokov? Salzburg by mohol postaviť ďalších päť podobných a ešte by mu zostalo veľa peňazí. Sieť Red Bull od Európy cez Afriku až po Brazíliu funguje. Vzdelávanie, skauting, skvelé tréningové podmienky a supermoderné technológie pomáhajú pripravovať budúce svetové hviezdy. Bez preháňania. Erling Haaland, Sadio Mané, Naby Keita, Dayot Upamecano, Karim Adeyemi a mnohí ďalší tu získali potrebné znalosti. Stratégia klubu postaviť prvý tím plný mladých nádejí s niekoľkými skúsenými hráčmi sa vypláca.

Salzburg už má na toto leto pripravené dva odchody: Benjamin Šeško sa sťahuje do Lipska za 24 miliónov a Nicolas Seiwald za 20 miliónov. Okrem toho klub využíva spoluprácu s druholigovým Lieferingom ako miestom, kde sa ich dorastenci zoznamujú s dospelým futbalom. Mládežnícke výbery totiž v rakúskom klube končia v tíme do 18 rokov. Okrem hráčov vysiela značka RB do sveta aj trénerov. Spomeňme len niekoľko z nich: Jesse Marsch (Lipsko a Leeds), Marco Rose (Monchengladbach, Dortmund, Lipsko), Adi Hutter (Bern, Frankfurt, Mönchengladbach) a Roger Schmidt (Leverkusen, PSV, Benfica).

Flashscore
Flashscore