Pogba v spoločnosti Onanu či Maradonu. Dopingové prípady, ktoré vzbudili pozornosť

Reklama
Reklama
Reklama
Ďalšie
Reklama
Reklama
Reklama

Pogba v spoločnosti Onanu či Maradonu. Dopingové prípady, ktoré vzbudili pozornosť

Maradona bol jedným z futbalistov, ktorí boli potrestaní za doping.
Maradona bol jedným z futbalistov, ktorí boli potrestaní za doping.Profimedia
Francúzsky stredopoliar Paul Pogba (30) bol suspendovaný na štyri roky po tom, ako mal pozitívny test na testosterón v antidopingovom teste. Ten absolvoval 20. augusta 2023. Flashscore Správy v tejto súvislosti pripomínajú ďalšie prípady užívania zakázaných látok, ktoré otriasli futbalovým svetom.

Paul Pogba (testosterón)

Pogba dostal, pravdepodobne, jeden z najtvrdších dopingových trestov v ostatnom období. Stredopoliar Juventusu bol potrestaný štvorročným zákazom činnosti za užívanie testosterónu na zlepšenie športovej výkonnosti.

Všetko vyšlo najavo po teste v súboji s Udinese v auguste minulého roka, v ktorom Bianconeri vyhrali 3:0. Francúzsky futbalista sedel lavičke bez toho, aby odohral jedinú minútu.

Pogba dostal štvorročný trest.
Pogba dostal štvorročný trest.Profimedia

Testosterón zlepšuje výkonnosť v silových a vytrvalostných disciplínach ako je futbal, vďaka svojmu pozitívnemu vplyvu na rozvoj svalovej hmoty, hypertrofiu, rýchlosť a schopnosť regenerácie. Napomáha tiež vytrvalosti.

André Onana (Furosemid)

Ďalším pomerne nedávnym prípadom, ktorý mal veľký vplyv, bol prípad Onanu, kamerunského brankára. V súčasnosti pôsobí v Manchestri United. Afričan hrajúci za Ajax v roku 2021 dostal 12-mesačný zákaz činnosti pre zistenie furosemidu v moči počas mimosúťažného antidopingového testu 30. októbra 2020.

Zákaz bol nakoniec skrátený na deväť mesiacov a brankár priznal, že sa za celú aféru hanbí, pretože ju spôsobil tým, že omylom užil lieky svojej manželky.

Onana si omylom vzal lieky svojej manželky.
Onana si omylom vzal lieky svojej manželky.Profimedia

"Bol som v šoku. Nebola to výhovorka, ktorú som si len tak vymyslel. Nesnažil som sa podvádzať, bola to hlúpa chyba," povedal.

Furosemid je Svetovou antidopingovou agentúrou (WADA) úplne zakázaný, pretože sa považuje za "maskovací prostriedok", keďže vďaka svojej diuretickej povahe môže uľahčiť vylučovanie iných dopingových látok z tela.

Adrian Mutu (kokaín a sibutramín)

Rumun je jedným z najznámejších recidivistov prvého desaťročia 21. storočia. Prvýkrát bol pozitívne testovaný na kokaín v roku 2004, keď bol členom tímu Chelsea.

José Mourinho požiadal o antidopingový test a výsledky odhalili požitie tejto návykovej látky, čo neskôr priznal aj samotný futbalista. Toto pochybenie malo za následok pokutu vo výške 17 miliónov eur, ktorú musel hráč zaplatiť londýnskemu klubu za porušenie zmluvy.

Mutu v drese Chelsea.
Mutu v drese Chelsea.Getty Images via AFP

Druhé porušenie pravidiel vyšlo najavo v roku 2010, keď hral za Fiorentinu a mal pozitívny test na sibutramín, liek, ktorý pomáha potláčať hlad a podporuje chudnutie. Taliansky národný olympijský výbor (CONI) mu udelil deväťmesačný dištanc.

Carlos Gurpegui (19-norandrosterón)

Jedna z najväčších hviezd Athleticu Bilbao poslednej doby prešla zdĺhavým utrpením po pozitívnom teste po zápase prvého kola španielskej ligy proti Realu Sociedad v septembri 2002. Testy odhalili vyššie ako povolené hodnoty 19-norandrosterónu, hlavného metabolitu nandrolónu.

Gurpegui bol začiatkom nasledujúceho roka potrestaný dvojročným zákazom činnosti, ale obhajoval sa tým, že nadmerné množstvo tejto látky produkuje prirodzene. Po sérii odvolaní si nakoniec aj tak musel trest odpykať. Vrátil sa z neho až v apríli 2008, keď naskočil do základnej zostavy v zápase La Ligy proti Realu Madrid na Santiago Bernabéu.

Gurpeguiho prípad sa ťahal šesť rokov.
Gurpeguiho prípad sa ťahal šesť rokov.AFP

Pep Guardiola (nandrolon)

Bývalý hráč a tréner Barcelony mal pozitívny test na nandrolon počas svojho pôsobenia v Brescii. Dňa 22. novembra 2001 CONI oznámila, že katalánsky stredopoliar mal pozitívny test po zápase proti Piacenze. Disciplinárna komisia talianskej ligy ho preventívne suspendovala. Guardiola si nakoniec musel odpykať štvormesačný podmienečný trest a zaplatiť pokutu 50 000 eur.

Guardiola bol potrestaný za doping, keď hral za Bresciu.
Guardiola bol potrestaný za doping, keď hral za Bresciu.AFP

Nandrolón je anabolický liek, ktorý je v športe zakázaný od 80. rokov 20. storočia pre jeho schopnosť napomáhať obnove tkanív a uľahčovať rast svalov, čím poskytuje športovcom výhodu v disciplínach vyžadujúcich silu a rýchlosť.

Diego Armando Maradona (kokaín a efedrín)

Drvivá väčšina futbalových fanúšikov si pamätá alebo videla zábery zosnulého Maradonu. V roku 1994 musel predčasne skončiť na majstrovstvách sveta v Spojených štátoch. Legendárny Juhoameričan bol nútený opustiť argentínsky tím, pretože mal pozitívny test na efedrín -látku, ktorú užíval na urýchlenie procesu zotavovania po zranení, ktoré mu takmer zabránilo hrať na tomto šampionáte.

Táto látka sa považuje za stimulant centrálneho nervového systému, čo jej dáva status zakázanej. Spomínaná epizóda prakticky ukončila jeho kariéru.

Maradona v drese Argentíny.
Maradona v drese Argentíny.Argentinská futbalová federácia

Tri roky predtým, v roku 1991, bol pre svoju závislosť od kokaínu podrobený antidopingovému testu po strete medzi Neapolom a Bari. Každý z trestov uložených za tieto dva priestupky trval 15 mesiacov.