Pohľad dát: Lionel Messi dokáže s loptou na nohe čokoľvek

Reklama
Reklama
Reklama
Ďalšie
Reklama
Reklama
Reklama

Pohľad dát: Lionel Messi dokáže s loptou na nohe čokoľvek

Pohľad dát: Lionel Messi dokáže s loptou na nohe čokoľvek
Pohľad dát: Lionel Messi dokáže s loptou na nohe čokoľvekProfimedia
Bez ohľadu na výsledok sa bude na tento večer spomínať. Lionel Messi (35) na strane Argentíny, Luka Modrič (37) v drese Chorvátska.

Poďme si rozobrať kapitána juhoamerického šampióna. Jedným z najpokročilejších dátových modelov 11Hacks je tzv. goal probability added (GPA+), alebo pridaná hodnota gólu.

Tá sleduje všetky dotyku hráča s loptou a následne vyhodnocuje, aký je jeho ofenzívny prínos pre tím. Inými slovami, do akej miery svojimi prihrávkami a driblingom zvyšuje šance tímu na strelenie gólu.

V aktuálnej sezóne Ligue 1 stačí Lionelovi Messimu na zaradenie medzi päť percent najlepších hráčov GPA+ index v hodnote 16. Napriek tomu  je na 48, čiže presne trojnásobku.

Vysoko nad Mbappém (28) a Neymarom (36). Kevin de Bruyne má v Premier League hodnotu 40, Mohamed Salah 23 a James Maddison 22.

V piatich najlepších ligách nepôsobí žiadny iný hráč, ktorý by svojim pohybom a prihrávkami posúval loptu do tak nebezpečných priestorov. Mimochodom, takmer rovnakú hodnotu GPA+ si Messi udržuje aj v Katare.

V španielskej La Lige zaznamená elitný krídelník počas zápasu priemerne tri strely na bránku a skompletizuje dve prienikové prihrávky. Messiho priemer od začiatku sezóny 2015/16 v drese Barcelony činil viac ako päť striel a sedem prienikových prihrávok.

Ak vezmeme do úvahy hráča, ktorý je lepší ako 95% ostatných futbalistov v tom, do akých nebezpečných streleckých pozícií sa dostáva a postavíme ho v sledovanom období vedľa Messiho, má v zápase stále až o polovicu nižšiu šancu na strelenie gólu.

Skombinujte schopnosť dostávať sa do správnych priestorov so skvelou kopacou technikou a výsledkom sú čísla, nad ktorými sa zastavuje dych.

Len od ročníka 2015/16 sa Messi v La Lige dostal k 1030 strelám vedúcim k 142 očakávaným gólom. V realite sa ale presadil 188-krát, čo je o 46 zásahov viac. To znamená, že ak by sa do rovnakých šancí dostal iný hráč, skóroval by 46-krát menej.

Z tých 188 gólov prišlo až 50 (skoro 27%) z priestoru mimo šestnástky, čo je ďalšia nevídaná bilancia. Znamená to, že súčasný trend posúvania priemernej vzdialenosti striel bližšie k bránke súpera ničí krásu futbalu a tréneri by mali byť v tomto smere benevolentnejší? Práve naopak.

K 50 svojim zásahom potreboval Messi 521 striel. Z diaľky teda premenil zhruba každú desiatu.

Ako to v jednom podcaste na webe TheAthletic popísal expert Michael Cox, s loptou na nohe môžete urobiť tri veci - driblovať, prihrať alebo sa pokúsiť vystreliť. Messi dlhodobo zvláda všetky tri na najvyššej úrovni.

Navyše ukazuje, ako konzistentné jeho výkony sú. Niekoľko rokov dozadu nastavil latku poriadne vysoko, no väčšinou sa k nej znova aspoň priblíži. Absencia výpadkov formy jeho unikátnosť ešte viac prehlbuje.