Prešov nesplnil podmienky prestupu. Ščerbak môže podľa SZĽH hrať za Slovan

Reklama
Reklama
Reklama
Ďalšie
Reklama
Reklama
Reklama

Prešov nesplnil podmienky prestupu. Ščerbak môže podľa SZĽH hrať za Slovan

Dvaja noví hráči HC Slovan Bratislava - vľavo Reid Duke a vpravo Nikita Ščerbak.
Dvaja noví hráči HC Slovan Bratislava - vľavo Reid Duke a vpravo Nikita Ščerbak. Facebook: HC Slovan Bratislava
Ruský hokejista Nikita Ščerbak (27) je oprávnený nastúpiť za Slovan Bratislava v Tipos extralige. V piatkovom stanovisku to uviedol Slovenský zväz ľadového hokeja (SZĽH).

Dvadsaťsedemročný útočník prišiel do kádra "belasých" koncom januára, keď s klubom podpísal zmluvu do konca prebiehajúcej sezóny. Jeho prestup vo štvrtok napadol Robert Ľupták, riaditeľ HC MV Transport Prešov.

Jeho klub mal podpísať s hráčom zmluvu ešte v októbri a tak by bol jeho štart v drese Slovana neoprávnený. Bratislavský tím reagoval, že jeho zmluva so Ščerbakom je právoplatná, čo v piatok potvrdil vo svojom stanovisku aj SZĽH.

"Na základe medializovaných informácií zo strany Asociácie profesionálnych hokejových klubov (APHK) a HC MV Transport Prešov vydáva SZĽH nasledujúce stanovisko vysvetľujúce podmienky, za ktorých môže hráč nastúpiť do zápasu Extraligy seniorov:

Aby hráč mohol regulárne nastúpiť do zápasu Extraligy seniorov (TIPOS Extraliga), musí on a jeho klub splniť podmienky v zmysle Súťažného poriadku SZĽH a zákona o športe. Hráč musí byť registrovaný v klube na základe matričného úkonu preukazujúceho príslušnosť hráča ku klubu, to znamená registrácia hráča v klube, prestup, hosťovanie, v tomto konkrétnom prípade aj medzinárodný transfer spĺňajúci podmienky Medzinárodnej hokejovej federácie (IIHF) a súhlas zahraničného klubu k tomuto matričnému úkonu.

Ščerbak v drese Slovana po podpise zmluvy.
Ščerbak v drese Slovana po podpise zmluvy.Facebook: HC Slovan Bratislava

Hráč musí mať platnú lekársku prehliadku, byť zapísaný na zozname družstva a musí mať uzatvorenú hráčsku zmluvu s klubom. Zmluvu je klub povinný zaslať na evidenciu SZĽH v zmysle zmienených ustanovení súťažného poriadku SZĽH, najneskôr však do 30 dní od jej uzatvorenia medzi klubom a hráčom v zmysle § 8 ods. 4 zákona o športe.

V prípade hráča Nikitu Ščerbaka vyššie zmienené podmienky klub HC Slovan Bratislava splnil. Klub HC MV Transport Prešov vyššie zmienené podmienky nesplnil, keďže nedisponoval transferom IIHF a súhlasom zahraničného klubu, taktiež v zmysle súťažného poriadku a zákona o športe nezaslal do 30 dní zmluvu na evidenciu," uvádza sa v stanovisku zväzu.

Ščerbak sa druhýkrát predstaví v najvyššej slovenskej súťaži. Debutoval v nej v ročníku 2021/2022, keď odohral 25 zápasov v drese Banskej Bystrice. Nazbieral v nich 21 kanadských bodov za 6 gólov a 15 asistencií. Následne zamieril do najvyššej českej súťaže a sezónu dokončil v Hradci Králové.

V rovnakom tíme začal aj sezónu 2022/2023, no po vypršaní povolenia na pobyt sa vrátil do Kanady, kde sa doteraz pripravoval individuálne. Premiéru v novom drese by mal absolvovať v piatkovom zápase na ľade HC Košice.