Pulisicov gól posunul USA do ďalšej fázy turnaja, mužstvo ostáva bez prehry

Reklama
Reklama
Reklama
Ďalšie
Reklama
Reklama
Reklama

Pulisicov gól posunul USA do ďalšej fázy turnaja, mužstvo ostáva bez prehry

Aktualizované
Pulisicov gól posunul USA do ďalšej fázy turnaja, mužstvo ostáva bez prehry
Pulisicov gól posunul USA do ďalšej fázy turnaja, mužstvo ostáva bez prehryStatsPerfom / Profimedia
Na osemfinálovú miestenku MS v Katare si brúsili zuby aj futbalisti Iránu a Spojených štátov amerických. Krajiny, ktoré majú dlhodobo napäté politické vzťahy, mali o extra motiváciu postarané. Medzi 16 najlepších tímov sa napokon pozrú hráči USA.

Irán - USA 0:1

Gól: 38. Pulisic

Zostavy:

Irán: Beiranvand – Rezaeian, M. Hosseini, Pouraliganji, Mohammadi (45.+2. Karimi) – Ezatolahi, Noorollahi (71. Torabi), Hajsafi (71. Jalali) – Gholizadeh (77. Ansarifard), Taremi, Azmoun (46. Ghoddos)

USA: Turner – Dest (82. Moore), Carter-Vickers, Ream, Robinson – Adams, McKennie (65. Acosta), Musah– Weah (82. Zimmerman), Sargent (77. Wright), Pulisic (46. Aaronson)

Zápas po pár sekundách rozbehol americký faul, nasledná štandardná situácia ale veľa vzruchu nepriniesla. Na prvý strelecký pokus do priestoru bránky sa čakalo do 11. minúty, keď hlavičkou zakončoval Pulisic, no našiel iba pripraveného Beiranvanda. V nasledujúcich chvíľach predviedol o čosi viac z ofenzívy káder USA a obrana Iránu mala prácu s odvracaním Robinsonových centrov.

Vyloženú príležitosť Američanov ponúkol koniec prvej polhodiny stretnutia – po zrazenej strle Sargenta sa k hlavičke dostal Weah, loptu ale poslal iba do náručia iránskeho gólmana. O pár chvíľ sa v šanci ocitol opäť útočník francúzskeho Lille, strelu však namieril vysoko na konštrukciu bránky.

Zaslúženej odmeny sa mužstvo spoza oceánu dočkalo v 38. minúte po osi McKennie-Dest-Pulisic otvoril skóre hráč Chelsea, ktorý sa pri zakončení zranil a bol ošetrovaný. Na chvíľu zišiel z hracej plochy, netrvalo ale dlho a vrátil sa. K vynútenému striedaniu musela pristúpiť iránska strana - zraneného Mohammadiho nahradil Karimi.

Zdalo sa, že gólový bič z produkcie USA bude plieskať aj na konci prvého polčasu, keď sa presadil Weah, no krásnemu zakončeniu prechádzalo jeho ofsajdové postavenie. Celá situácia uzavrela úvodné dejstvo.

Druhú polovicu súboja už svojou aktivitou neovplyvnil Pulisic, ktorý predsa len musel striedať a jeho miesto zaujal Aaronson. Na strane Iránu vymenil Azmouna záložník Brentfordu Ghoddos. Obrovskú príležitosť na vyrovnanie zahodil v 65. minúte práve striedajúci Ghoddos, mrzieť ho to ale nemusí, pretože pred jeho spálenou tutovkou fauloval Taremi.

Zmenu protagonistov uskutočnil americký lodivod a McKennieho miesto zaujal Acosta. Iránčania pristúpili k dvojitej obmene, smerom z ihriska smerovali Noorollahi a Hajsafi, na plochu šli Torabi a Jalali. Oba celky sa uchýlili k ďalším striedaniam, to posledné znamenalo vystuženie americkej defenzívy v podobe Zimmermana.

Obranná línia USA ustála aj záverečný tlak spolu s 9-minútovým predĺžením a nasmerovala svoj káder do osemfinále.

Pozrite si tabuľku skupiny B.

Irán - USA v číslach
Irán - USA v číslachStatsPerform