Rekordy, najlepšie výkony a míľniky: 10 udalostí svetového športu v roku 2023

Reklama
Reklama
Reklama
Ďalšie
Reklama
Reklama
Reklama
Rekordy, najlepšie výkony a míľniky: 10 udalostí svetového športu v roku 2023
Manchester City dominoval futbalovej sfére.
Manchester City dominoval futbalovej sfére.Profimedia
Podobne ako iné roky, aj ten s poradovým číslom 2023 ponúkol množstvo významných športových momentov. Patrí medzi ne pozoruhodné ťaženie Manchestru City, ktorý nazbieral päť trofejí, rekordné 24. grandslamové víťazstvo Novaka Djokoviča (36) alebo cesta Maxa Verstappena (26) za ďalším titulom vo Formule 1.

Lebron prekonal Abdula-Jabbara

LeBron James sa vo februári stal najlepším strelcom histórie NBA. V zápase proti Oklahome City zaznamenal za Los Angeles Lakers 38 bodov a dosiahol tak métu 38 390 bodov, čím o tri prekonal rekord Kareema Abdula-Jabbara. Ten mu prišiel osobne zablahoželať.

"Je pre mňa veľkou cťou stáť tu vedľa legendy, akou je Kareem. Je to neuveriteľná chvíľa, lepšia, ako som si kedy mohol vysnívať," povedal James a len ťažko zadržiaval slzy dojatia. Zatiaľ čo Abdul-Jabbar, ktorý držal rekord od roku 1984, potreboval v 70. a 80. rokoch na dosiahnutie 38 387 bodov 1 560 zápasov, James na to potreboval o 150 stretnutí menej. V priemere dosiahol viac ako 27 bodov na duel.

Prvý titul od éry Maradonu

Futbalisti Neapola si začiatkom mája remízou 1:1 proti Udinese zabezpečili svoj prvý titul v Serii A po 33 rokoch. Dovtedy klub spod Vezuvu vyhral Scudetto dvakrát, v rokoch 1987 a 1990 počas éry legendárneho Argentínčana Diega Maradonu. Zároveň prvýkrát po 22 rokoch dominoval v najvyššej talianskej súťaži iný tím než veľkokluby zo severného Talianska, pričom dominanciu Juventusu, AC Miláno a Interu naposledy prerušil AS Rím v roku 2001.

Vysnívaný primát získal tréner Luciano Spalletti, ktorý v minulosti skončil s AS Rím štyrikrát na druhom mieste. Skúsený taliansky kouč rozšíril svoju zbierku o tretí ligový triumf, ktorý pridal k dvom z ruskej najvyššej súťaže s Petrohradom.

Vzbura outsiderov na majstrovstvách sveta

Majstrovstvá sveta v hokeji v Tampere a Rige priniesli dve medailové prekvapenia. V zápase o bronz Lotyši zdolali USA 4:3 po predĺžení a získali svoj prvý cenný kov v histórii, ich najlepším umiestnením dovtedy bolo siedme miesto v rokoch 1997, 2004 a 2009. Hrdinom zápasu sa stal obranca Kristians Rubins, ktorý v 55. minúte vyrovnal na 3:3 a rozhodujúci gól dal po 82 sekundách nadstaveného času.

Možno ešte väčším prekvapením bolo druhé miesto Nemecka, vo finále podľahlo Kanade 2:5 a po 70 rokoch získalo medailu. Nemci získali celkovo tretie striebro, okrem toho majú v zbierke aj bronz.

NHL privítala generačný talent

Koncom júna sa Connor Bedard stal jednotkou draftu NHL, vybralo si ho Chicago. Kanadský útočník je považovaný za generačný talent a očakávanú budúcu hviezdu ako Sidney Crosby, Alex Ovečkin alebo Connor McDavid. Dokazujú to aj čísla. Vo WHL, ktorú mohol hrať len vďaka špeciálnemu povoleniu vo veku 14 rokov, nazbieral v minulej sezóne za Reginu 143 bodov v 57 zápasoch.

Vo svojom prvom stretnutí v najlepšej hokejovej lige sveta hral vo veľkom štýle proti Pittsburghu s Crosbym, ktorého obdivoval od detstva, a pripísal si asistenciu pri víťazstve 4:2. V ďalšom zápase v Bostone už skóroval. Doteraz zaznamenal Bedard v 36 zápasoch za Blackhawks 15 gólov a 18 asistencií.

Ronaldo do Arábie, Messi za Beckhamom

Rok 2023 sa vo futbale okrem iného niesol v znamení saudskej prestupovej horúčky. Jej súčasťou bol aj Cristiano Ronaldo, ktorý 1. januára podpísal zmluvu s Al-Nassr. Portugalčana do Saudskej Arábie nasledovali aj ďalšie hviezdy ako Karim Benzema a Sadio Mané, ale oči fanúšikov sa upierali na Lionela Messiho.

Ten odmietol návrat do Barcelony či lukratívnu ponuku od Al-Hilalu a prestúpil do Interu Miami. V zámorí majster sveta, ktorý tento rok získal rekordnú ôsmu Zlatú loptu, znásobil hlad po futbale. Svedčí o tom aj fakt, že klubu, ktorého spolumajiteľom je David Beckham, pribudlo na Instagrame sedem miliónov sledovateľov.

Verstappen vyhral 19 z 22 pretekov

Max Verstappen opäť dobyl sezónu Formuly 1 a zavŕšil tak hattrick majstrovských titulov. Holandský jazdec si zabezpečil 54. triumf v kariére, ktorý dosiahol na záverečnej Veľkej cene Abú Zabí, a dostal sa na tretie miesto historického poradia pred Nemca Sebastiana Vettela.

V roku 2023 nestál rodák z Hasseltu na najvyššom stupni iba v troch pretekoch z 22 (v Saudskej Arábii, Azerbajdžane a Singapure) a túto sezónu ukončil siedmym víťazstvom za sebou. Zároveň sa stal prvým majstrom sveta, ktorý získal viac ako dvojnásobok bodov svojho najbližšieho súpera. Na konte mal 575 bodov, zatiaľ čo druhý Sergio Pérez ich nazbieral o 290 menej.

Djokovičov 24. grandslamový titul

Novak Djokovič v septembri štvrtýkrát v kariére ovládol US Open a získal svoj 24. grandslamový titul, čím vyrovnal historický rekord Margaret Courtovej. Legendárny Srb vo finále na newyorských betónoch zdolal Daniila Medvedeva 6:3, 7:6, 6:3 a vo veku 36 rokov sa stal najstarším víťazom dvojhry na US Open v histórii.

"Žijem svoj detský sen. To, že môžem písať históriu tohto športu, je niečo úžasné. Ťažko sa to vyjadruje slovami," povedal rodák z Belehradu v rozhovore na kurte. Djokovič triumfoval na svojom treťom grandslame sezóny, predtým vyhral Australian Open a Roland Garros. Neuspel len na Wimbledone, kde vo finále podľahol Carlosovi Alcarazovi.

Najtesnejšími výhrami až k titulu

Ragbisti Juhoafrickej republiky koncom októbra zdolali vo finále majstrovstiev sveta Nový Zéland, čím obhájili triumf z roku 2019 a získali rekordný štvrtý titul. Mimoriadne pôsobivá bola cesta, ktorou sa dostali k zlatu. Všetky zápasy play-off totiž vyhrali o jediný bod - vo štvrťfinále zdolali hostiteľov z Francúzska 29:28, v semifinále Anglicko 16:15 a All Blacks v napínavom finále v Saint-Denis 12:11.

Springboks nadviazali na svoje triumfy zo šampionátov v rokoch 1995, 2007 a 2019 a osamostatnili sa na prvom mieste pred Novým Zélandom, ktorý ovládol turnaje v rokoch 1987, 2011 a 2015. Na oslavu ich rekordného triumfu bol v Juhoafrickej republike na 17. decembra vyhlásený nový štátny sviatok.

Fenomenálny Kane očaril Mníchov

Prestup Harryho Kanea do Bayernu sa ukázal ako terno. "Milujem tu každú sekundu," vyhlásil bývalý hráč Tottenhamu po novembrovej výhre 4:2 nad Heidenheimom. Kapitán a najlepší strelec anglickej reprezentácie k nej prispel dvoma gólmi, vďaka čomu mal po 11 ligových zápasoch na konte 17 gólov.

V 60-ročnej histórii Bundesligy sa ešte nikomu nepodarilo skórovať 17-krát tak rýchlo. Do konca jesene vylepšil svoju bilanciu na 21 zárezov, čo je o päť viac, ako sa podarilo kráľom strelcov Niclasovi Füllkrugovi a Christopherovi Nkunkuovi za celý minulý ročník. Mimoriadne pôsobivá bola Kaneova strela zo stredu ihriska do siete Darmstadtu.

Citizens vyhrali všetko, čo mohli

Dva dni pred Vianocami si Manchester City po víťazstve 4:0 nad Fluminense odniesol trofej pre víťaza majstrovstiev sveta klubov a zavŕšil tak veľkolepý rok, v ktorom ovládol aj Premier League, Ligu majstrov, FA Cup a Superpohár UEFA. Získal pritom všetky trofeje, ktoré mohol vyhrať, čo sa predtým nepodarilo žiadnemu anglickému klubu.

"Mám pocit, že sme uzavreli jednu kapitolu, už nemáme čo vyhrávať. Je čas kúpiť si novú knihu a začať písať novú kapitolu. Posledných osem rokov sa skončilo," povedal Pep Guardiola, ktorý ako prvý tréner v histórii vyhral klubový šampionát s tromi tímami (s Barcelonou v rokoch 2009 a 2011, s Bayernom v roku 2013).