Rok 2022 v znamení lúčenia športových hviezd

Reklama
Reklama
Reklama
Ďalšie
Reklama
Reklama
Reklama

Rok 2022 v znamení lúčenia športových hviezd

Federer sa rozlúčil s kariérou vo veľkom štýle.
Federer sa rozlúčil s kariérou vo veľkom štýle.Profimedia
Svet športu býva neľútostný a častokrát si vyberie daň v podobe zranení či iných problémov. Atléti musia podávať stopercentné výkony, ktoré sa nachádzajú pod drobnohľadom verejnosti a každé zaváhanie môže spôsobiť koniec sna. Život športovcov je síce intenzívny, ale krátky, najmä v porovnaní s inými profesiami. Aj tento rok sme sa teda rozlúčili s niekoľkými velikánmi, ktorí sa zapíšu do histórie.

Roger Federer

Tenisový kráľ oficiálne ukončil aktívnu kariéru na londýnskom turnaji Laver Cup. Koniec bol o to dojemnejší, že sa rozlúčil v štvorhre po boku svojho veľkého rivala a priateľa Rafaela Nadala. "Nikdy som nemyslel, že budem takýto úspešný. Miloval som tenis, bola to skvelá cesta. Rád by som ju prešiel ešte raz, ak by sa to dalo," vyjadril sa dojatý Švajčiar.

Držiteľ dvadsiatich grandslamových titulov nevylúčil, že ho v budúcnosti uvidíme na rôznych tenisových exhibíciách. V najbližších mesiacoch sa chce venovať rodine, cestovaniu a charitatívnej činnosti.

Federer mal v priebehu rokov povesť športového džentlmena, ktorý sa vyhýbal škandálom a svojich súperov si mimoriadne vážil, robili ho totiž lepším. O zdravej rivalite s Nadalom najlepšie vypovedá vyhlásenie španielskeho tenistu, ktoré pustil do sveta po Federerovom odchode do dôchodku: "S Rogerom odchádza aj dôležitá časť mňa. Vždy bol súperom, ktorého som chcel najviac zdolať, v nejakom momente sme teda boli najväčší rivali. Zároveň si však myslím, že to bolo medzi nami vždy veľmi dobré."

Carlos Tévez

Tridsaťosemročný argentínsky virtuóz zavesil kopačky na klinec v júni tohto roka. Bývalý útočník Manchestru United, Manchestru City či turínskeho Juventusu sa po rokoch strávených v Európe vrátil do materskej Bocy Juniors. Išlo tak o prvý a posledný klub v dospelom futbale, za ktorý nastupoval a kruh sa symbolicky uzavrel. Tévez dostal podľa vlastných slov aj lukratívnu ponuku zo Spojených štátov amerických, rozhodol sa však vypočuť svoje telo.S kariérou sa tento rok rozlúčil aj jeho reprezentačný spoluhráč Gonzalo Higuaín.

Franck Ribéry

Dnes už 39-ročný Francúz naháňal svojho času hrôzu súperom v drese Bayernu Mníchov, s ktorým získal deväť bundesligových titulov a v sezóne 2012/2013 nad hlavu dvíhal ušatú trofej pre víťaza prestížnej Ligy majstrov. Ribéry si na trávniku rozumel predovšetkým so svojou holandskou dvojičkou Arjenom Robbenom, ktorý ukončil kariéru minulý rok.

Ribéryho reprezentačnú cestu ovplyvnil v roku 2010 sexuálny škandál s mladistvou prostitútkou, hoci všetky obvinenia voči nemu boli stiahnuté, keď sa preukázalo, že o jej skutočnom veku nevedel. V národnom drese má striebro z MS 2006 v Nemecku.

Jeden z najznámejších futbalistov dekády našiel po odchode z Bayernu druhý domov v Taliansku. Najskôr hrával za Fiorentinu, následne chcel pomôcť nováčikovi Salernitane. V úvodnej sezóne odohral kvôli zraneniam len 23 zápasov, v tej ďalšej bojoval s chronickými problémami s kolenom a na konto si pripísal iba 36 minút v dueli proti AS Rím.

Gerard Piqué

Jeden zo symbolov barcelonskej vernosti. Ak by ste čakali veľkolepú rozlúčku na konci sezóny, zrejme ste ostali prekvapení. Posledným zápasom v kariére Piquého sa stal novembrový súboj s Almeríou v najvyššej španielskej súťaži. "Medzi mnou a Barcelonou je toľko lásky a vášne, že prišiel čas na pauzu. Doprajeme si priestor a určite sa v budúcnosti vrátim. Môj starý otec zo mňa urobil člena klubu pri narodení a ako člen aj zomriem. Nech žije Barcelona,“ nechal sa počuť Piqué a fanúšikovia na celom svete ronili slzy.

Piqué sa s futbalom rozlúčil tak, ako ho najlepšie poznal – vášňou a emóciami. Vo svojom poslednom vystúpení videl na lavičke červenú kartu.

Asafa Powell

Jamajský šprintér sa vo veku 40 rokov rozhodol dať svetu športu zbohom. Powell zabehol v júni roku 2005 svetový rekord na stovke 9,77 sekundy a neskôr ho vylepšil na 9,74. Platil až do mája 2008, keď ho prekonal fenomenálny krajan Usain Bolt. "Kapitola 40 a odchod do dôchodku. Nová etapa života. Pri svojej rozlúčke so športom by som sa rád poďakoval všetkým mojim verným fanúšikom, ktorí pri mne stáli počas celej kariéry a dokonca aj teraz,“ prezradil v novembri na sociálnej sieti Twitter.

Hoci Powell nikdy nezískal individuálne zlato na olympijských hrách alebo majstrovstvách sveta, pod 10 sekúnd zabehol stovku spolu 97-krát.

Sebastian Vettel

Nemecký jazdec po novembrových pretekoch v Abú Zabí potvrdil, že v F1 končí. Sprevádzaný mohutným aplauzom tisícok divákov prišiel do cieľa na bodovanom 10. mieste a za priazeň sa im poďakoval aj "donutmi," teda krúžením monopostu okolo svojej osi za použitia bŕzd.

Majster sveta z rokov 2010 až 2013 odjazdil vo farbách Aston Martin dve sezóny, ktoré zakončil zhodne 12. miestami (43 a 37 bodov). Pre pilota, ktorý štyrikrát vybojoval titul majstra sveta a trikrát skončil druhý, to bol výrazný ústup z pozícií. Ten sa začal už jeho záverečnou šiestou sezónou v tíme Ferrari, v ktorej bol až trinásty.

"Viem, že záverečné sezóny neboli také úspešné, ale veľa ma naučili, najmä o zodpovednosti, a verím, že som inšpiroval veľa ľudí. Život ide ďalej. Sú aj dôležitejšie veci, než pretekanie na okruhoch," uzavrel Vettel.

Devan Dubnyk

Stráviť dvanásť rokov v najprestížnejšej hokejovej lige sveta, to už stojí za povšimnutie. Kanadský brankár prežil najúspešnejšie obdobie počas sezóny 2014/2015, po ktorej získal Bill Masterton Trophy za vytrvalosť, športový prístup a oddanosť hokeju a skončil tretí v hlasovaní o Vezina Trophy pre najlepšieho brankára ligy.

Juniorský majster sveta odchytal v NHL za Edmonton, Nashville, Arizonu, Minnesotu, Colorado a San Jose celkovo 542 zápasov s bilanciou 2,61 inkasovaného gólu na zápas a úspešnosťou zásahov 91,4 percenta. Naposledy sme ho v súťaži videli hrať v sezóne 2020/2021.