Rozhodcovia La Ligy žiadajú posilniť VAR o technológiu SAOT

Reklama
Reklama
Reklama
Ďalšie
Reklama
Reklama
Reklama
Rozhodcovia La Ligy žiadajú posilniť VAR o technológiu SAOT
Stretnutie rozhodoval 46-ročný arbiter Carlos del Cerro Grande.
Stretnutie rozhodoval 46-ročný arbiter Carlos del Cerro Grande. Profimedia
Španielski rozhodcovia žiadajú, aby Španielska kráľovská futbalová federácia (RFEF) posilnila systém VAR a zaviedla do praxe poloautomatickú ofsajdovú technológiu (SAOT). Ich žiadosť nasledovala po tom, ako VAR nesprávne uznal gól hosťujúceho tímu v pondelňajšom zápase La Ligy medzi Cádizom a Elche (1:1).

Videoasistent rozhodcu totiž nezachytil, že hráč Elche bol v jasnej ofsajdovej pozícii pred gólom, ktorým hostia vyrovnali v 81. minúte na konečných 1:1. Išlo pritom o dôležitý súboj dvoch tímov namočených do záchranárskych prác. Elche získalo iba piaty bod v sezóne a naďalej okupuje posledné miesto v tabuľke, Cádiz figuruje na 16. priečke.

Domáci kouč Sergio González vyhlásil, že hlavný rozhodca Carlos del Cerro Grande s ním po zápase hovoril a ospravedlnil sa za chybu. Prezident Cádizu Manuel Vizcaino však pre Rádio Marca uviedol, že ospravedlnenie jeho klubu body nevráti.

"Včera večer bolo ťažké zaspať. Nám už to body nevráti, ale dúfam, že sa tieto omyly nebudú viac opakovať."

SAOT použili pred pár dňami v zápase španielskeho Superpohára v saudskoarabskom Rijáde. Technológia používa 12 špeciálnych kamier a okrem lopty monitoruje 29 bodov na tele hráčov vo frekvencii 50-krát za sekundu. Vytvorený 3D model môžu okamžite preskúmať videorozhodcovia, či arbiter na ihrisku a prijať konečný verdikt. Z často niekoľkominútového skúmania spornej situácie by sa doba na rozhodnutie mala skrátiť na niekoľko sekúnd.